Запушен канал на гърдата при кърмене и ползите на ЛЕЦИТИНА

Запушен канал на гърдата при кърмене – какво е това, колко е опасно, с какво да се лекувате? Кърменето е колкото положително и сближаващо изживяване за вас и бебето ви, толкова и проблемно понякога.

Запушен канал на гърдата при кърмене – ползите на ЛЕЦИТИН

В този си материал ще наблегнем не толкова на кърменето, като процес, защото за него сме изписали доста статии, като тази за най-добрите позиции за кърмачките.

Тук ще поговорим за запушените млечни канали на гърдата и най-безопасното и безобидно за бебето ви лечение на състоянието ви. Така и кърмачката няма да страда, и бебето ще е сито, а запушването ще преодолеете бързо. Как така обаче? С помощта на нещото наречено – ЛЕЦИТИН. Четете повече за него в следващите редове. Ще ви разкажем как помага, какво представлява и как се използва при запушени канали на гърдите?

Запушен канал на гърдата при кърмене – причини за запушването и как може да преодолеете проблема

Причините да се стигне до запушване на млечните ви канали има много и различни. Сред най-често срещаните са вашата позиция на спане. Ако спите по корем, това може да доведе до запушване на млечните канали. Ако бебето ви в началото не може да изсуква цялата налична кърма в гърдите ви, защото е малко или защото има проблеми с храненето – това може да доведе до запушване. Ако се изцеждате с помпа за кърма, може и да избегнете запушването, но не винаги кърмачките успяват.

Свръхпроизводството на кърма е един от най-често срещаните признаци за поява на запушване след време. Ако храните бебето прекалено рядко, тоест на големи интервали от време – това също може да стане причина гърдите ви да са със запушени канали.

Сред останалите стандартни причини, виновници за запушването на млечните канали са: прекалено стегнато бельо (сутиени, предпазни колани) или облекло, честото носене на раници с презрамки отпред.

Възползвайте се от нашето предложение за сутиен за кърмачки – изцяло изработен от естествени материали, удобен, практичен и не на последно място евтин на цена от 8.50лв.

Още рязкото отбиване на вашето бебе, а не плавния преход към твърда храна и постепенното спиране на кърмата.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Често лекарите специалисти в областта на кърменето казват: запушеният веднъж млечен канал винаги може да се запуши отново! Тоест процесът е периодичен и ако ви се случи няколко пъти последователно, макар и временно да решите проблема – нужно е лечение в дългосрочен план.

Именно тук идва ролята и действието на веществото ЛЕЦИТИН. Лекарите препоръчват приема му, когато кърмачките изпитват неразположения със запушване на млечните канали на гърдите си. Като вещество лецитинът се среща естествено в жълтъка на яйцата. Той е открит именно в тях за първи път.

За да продължим обаче с благоприятното действие на лецитина при запушени млечни канали е добре да изясним какво всъщност означава запушването? Запушеният канал не означава, че мляко от гърдите ви не тече! Той по скоро означава, че млякото тече много по-малко и на малка струя. Причината е прекалено голямо налягане в гърдите ви и невъзможността придошлата кърма да се освободи.

На пипане можете да усетите нещо като бучка в гърдата си – тя определено ще ви боли и дори може да пари. Запушените канали понякога водят и до мастит – лечението, на който е задължително! За да облекчите болката, да преодолеете запушването и бебето ви да суче добре отново – регулярното приемане на лецитин е най-безболезнения и безопасен метод на лечение.

С какво можете да обогатите дневното си меню, за да си набавите повече ЛЕЦИТИН по естествен път

Лецитин се среща в хранителни продукти, като млечните, месата и черния дроб най-вече, соята и ядки, като фъстъците или слънчогледовите семена. За жалост или не лецитина от храната няма да ви е достатъчен, колкото и да приемате богати на него продукти. Просто телата ни не могат да го синтезират в големи количества.

Затова е нужно вашият лекар да ви изпише добавката ЛЕЦИТИН и така да се освободите от запушен канал на гърдата при кърмене.

Как действа това вещество, така че да предотврати запушване на млечните канали? Като цяло лецитина е вещество, което разгражда мазнините. Това прави благодарение на поддържането на „добрия холестерол“ в телата ни. Де факто веществото не позволява натрупването на мастни образувания в млечните канали и така запушване няма.

Ползите от ЛЕЦИТИНА за кърмачките и количествата, които е добре да се приемат

Приемът на лецитин по естествен път е свързан с един главен проблем. Той е, че храните богати на него са богати и на наситени мазнини, както и на холестерол. Тоест, ако наблегнете на приема им, вероятно ще имате проблеми със сърдечно-съдовата система, диабет и прочие.

За да се избегне трупането на килограми и болестите свързани с него – приемът на лецитин е добре да става под формата на добавка. Няма твърди граници за дневните количества от това вещество, които да са благоприятни. Но все пак лекарите сочат, че при запушени млечни канали на кърмачките – дневния прием в границите на 1200 милиграма е оптимален.

Когато запушването вече се преодолее е добре да се намали приема, но колко и как е добре да каже лекар.

Какви са главните ползи на ЛЕЦИТИНА за кърмачките в частност

Главната полза от приема на веществото разбира се е преодоляването на проблема със запушените млечни канали. Ако преодолеете проблема навреме няма да стигнете до по-болезнените му усложнения. Така например статистиката сочи, че проблема със запушени млечни канали се разрешава сам до два или три дни, но много често се стига и до инфекция – мастит, която е много опасна.

За бебето запушването също е много неприятен момент. То става по-раздразнително и отслабва физически. Защо? Защото приема малко мляко и то с големи усилия. Ако запушването не минава, дори и да приемате ЛЕЦИТИН. Гърдата ви е твърда, силно болезнена, зачервена и имате повишена телесна температура. Вече говорим за инфекция – мастит и посещението на лекар е обезателно.

Не лекуваният мастит може да доведе до абсцес и нуждата от дренаж на гърдата, което е доста болезнено. Така че лекувайте запушените млечни канали навреме.

Освен приема на лецитин, запушен канал на гърдата при кърмене може да предотвратите, като следите бебето ви да суче правилно, да пиете повече вода докато кърмите, да се храните здравословно и без много наситени мазнини, да оставяте бебето си да изсуче всяка гърда напълно преди да го поставите на другата.

Като цяло приемът на ЛЕЦИТИН, за да преодолеете запушен канал на гърдата при кърмене, е безобиден. Но все пак винаги прибягвайте до употребата му, след като сте се консултирали с лекаря си и той прецени, че това е безопасно за вас и за вашето бебе.

Дано сме ви били от полза, а сега може да прочетете и материала ни за кърменето и бебешкия кариес – ще ви бъде от голяма полза.

f | Сподели с приятели