Кърменето и моментния състав на млякото – какво трябва да знаем?

Кърменето и моментния състав на млякото – понятията кърма, предно мляко и задно мляко! За какво става дума и ако сте кърмачка, дали сте се сблъсквали с тези понятия и какво би ви притеснило?

Кърменето и моментния състав на млякото

Като цяло основната разлика между коластра, предно мляко и задно мляко е в състава им. Едните са по-богати на мазнини, докато други са по-водни и редки.

Митовете за кърмата, „предното и задно мляко“!

Все пак кърмачката чувайки за тези понятия, започва да се притеснява и да си задава въпросите – дали бебето ми не суче много кратко и така приема само по-воднистото „предно мляко“? Колко дълго трябва да суче бебето, за да суче и от по-богатото на мазнини „задно мляко“? Така естествено е да си зададете въпрос, като кърмеща майка – колко вида мляко може да произведат гърдите? Естественият отговор на специалистите е – само един вид, но с променлив състав! Тоест всичко, което суче бебето ви е кърма. Ето и малко повече по въпроса.

Междувременно, може да прочетете и за кърменето с плоски или вдлъбнати зърна – ще ви бъде полезно и практично.

Кърменето и моментния състав на млякото – разликата между „предно и задно мляко“. Митовете витаещи сред кърмещите майки!

Да започнем с факта, че различните наименования на млякото – не означават, че гърдите произвеждат различни видове мляко за бебетата ви. То е едно – кърма. Различното е фазата, в която се изследва моментния състав на млякото. Нормално е в началото то да има един състав, по средата на кърменето друг и в края трети. Точно по тази логика в началото на кърменето състава на млякото е различен от този след три месеца кърмене да речем. Различен е в началото на деня и в края му, както и при започването на кърмещата сесия и завършването ѝ. Тези разлики нямат голямо значение, ако вие имате добро производство на кърма и бебето ви суче добре!

Всъщност разликата между състава на кърмата най-добре може да видите, ако се изцеждате. Ако се изцедите преди самото кърмене, то млякото е по-рядко, воднисто и дори с леко синкав цвят. Мазнините в това мляко са по-малко. Ако изцедите кърма, след като сте нахранили бебето си – то ще забележите, че тя е по-гъста, с много повече каймак, тоест мазнини. Това ни показва обаче едно, състава на кърмата ви постоянно се мени, докато бебето суче и това са само две моменти състояния от тези промени!

Въпроса е има ли „средно мляко“ и какъв е неговият състав? То разбира се е отново моментен състав на млякото и всичко си има логично обяснение. Самите мазнини в кърмата са големи и тромави структури. Когато гърдата е пълна и налягането голямо, те се слепват по стените на каналчетата за кърмене и едва, след като налягането намалее и мазнините започват да изтичат с кърмата, докато бебето суче.

Доказано е, че ако масажирате гърдите си, това ще спомогне мастните молекули да се отлепят по-рано и по този начин на по-ранен етап ще достигнат до бебето ви в началото на сукането. От това може да ни стане ясно, че няма определен момент, в който гърдата произвежда едно или друго мляко. Всичко е биологичен процес и има своята логика.

Всъщност твърди разлики и граници, между така нареченото „предно и задно мляко“ няма! Факт е ,че обогатяването на кърмата с мастни молекули става плавно и постепенно по естествен път докато вашето бебе суче. Няма рязка граница в състава, нито едното мляко е по-полезно от другото.

Митовете за „предно и задно мляко“ – какво всъщност не знаем?

На първо място винаги на кърмачките е втълпявано, ако може така да се каже, че предното мляко е непълноценно, за разлика от задното! Това се дължи на факта, че в него има много по-малко мазнини. Това съвсем не е истина, защото то е по-богато на течност и по този начин на кърмачето не е нужно да се дава допълнително вода – то си набавя всичко от кърмата!

Освен това учените са доказали, че състава му е по-богат на белтъчини и витамин С, както и фолиева киселина. Лактозата в това мляко е повече! Но трябва да се отбележи, че количеството лактоза е едно и също за едно кърмене – просто ако бебето суче само предно мляко, то се пренасища с нея!

На фона на всичко казано до тук за предното мляко, задното е много по-калорично и спомага за доброто наддаване на бебето ви. Дори и това да е факт, не само задното мляко спомага за наддаването на вашето бебе – което е и най-големият мит за него. Като цяло кърмата е едно общо цяло и то неразделимо от предно и задно мляко!!!

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Мазнините в задното мляко са едва до 40% от калориите, чрез които бебето наддава. Другите съществени елементи са белтъците и лактозата, на които предното мляко е по-богато в състава си.

Като заключение за този мит можем да кажем, че специалистите са установили – наддаването на вашето бебе не зависи от степента на мазнини в кърмата, а от поетото от бебето количество кърма!

Бебето ви има силен сукателен инстинкт и по променливия състав на млякото разбира, кога да спре да суче от едната гърда и да поиска да го поставите на другата – така че следете реакциите на бебето си! Те най-добре ще ви ориентират, кога е време за другата гърда. По принцип след предното мляко покачването на мазнините е временно. Следва спад и отново по-водниста кърма, което е знак за бебето да поиска другата гърда.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Мит е, че в гърдата не бива да остава никакво мляко, за да може лактацията да се увеличава. Обикновено до 30% от произведеното от вас мляко остава в гърдата и това е напълно нормално. Нужно е бебето в началото да суче повече от 5 минути на гърда, за да си набави всичко необходимо, но пораствайки това се променя. То много по-бързо си набавя нужното му от кърмата и може да суче по-малко време. Запомнете, ако вашето кърмено бебе не наддава добре, то просто не приема достатъчно количество кърма, а не достатъчно количество задно мляко!

Кърмете активно мами и давайте на бебето си по-големи количества кърма, така то ще наддава по-добре! А, сега ще ви е от полза да прочетете и материала ни за хигиената на гърдите.

| Сподели тази статия с приятели