Кърменето и моментния състав на млякото – какво трябва да знаем

Кърменето и моментния състав на млякото – понятията кърма, предно мляко и задно мляко. За какво става дума и ако сте кърмачка дали сте се сблъсквали с тези понятия и какво би ви притеснило?

Кърменето и моментния състав на млякото

Като цяло основната разлика между коластра, предно мляко и задно мляко е в състава им. Едните са по-богати на мазнини, докато други са по-водни и редки.

Митовете за кърмата, предното и задно мляко

Все пак кърмачката, чувайки за тези понятия, започва да се притеснява и да си задава въпросите – дали бебето ми не суче много кратко и така приема само по-воднистото „предно мляко“? Колко дълго трябва да суче бебето, за да суче и от по-богатото на мазнини „задно мляко“? Така естествено е да си зададете въпрос като кърмеща майка – колко вида мляко може да произведат гърдите? Естественият отговор на специалистите е – само един вид, но с променлив състав. Тоест всичко, което суче бебето ви е кърма. Ето и малко повече по въпроса.

Междувременно, може да прочетете и за кърменето с плоски или вдлъбнати зърна – ще ви бъде полезно и практично.

Разликата между предно и задно мляко

Да започнем с факта, че различните наименования на млякото не означават, че гърдите произвеждат различни видове мляко за бебетата ви. То е едно – кърма. Различното е фазата, в която се изследва моментния състав на млякото. Нормално е в началото то да има един състав, по средата на кърменето друг и в края трети. Точно по тази логика в началото на кърменето състава на млякото е различен от този след три месеца кърмене да речем. Различен е в началото на деня и в края му, както и при започването на кърмещата сесия и завършването ѝ. Тези разлики нямат голямо значение, ако вие имате добро производство на кърма и бебето ви суче добре.

Всъщност разликата между състава на кърмата най-добре може да видите, ако се изцеждате. Ако се изцедите преди самото кърмене, то млякото е по-рядко, воднисто и дори с леко синкав цвят. Мазнините в това мляко са по-малко. Ако изцедите кърма, след като сте нахранили бебето си – то ще забележите, че тя е по-гъста, с много повече каймак, тоест мазнини. Това ни показва обаче едно, състава на кърмата ви постоянно се мени, докато бебето суче и това са само две моменти състояния от тези промени.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Въпроса е има ли „средно мляко“ и какъв е неговият състав? То разбира се е отново моментен състав на млякото и всичко си има логично обяснение. Самите мазнини в кърмата са големи и тромави структури. Когато гърдата е пълна и налягането голямо, те се слепват по стените на каналчетата за кърмене и едва, след като налягането намалее и мазнините започват да изтичат с кърмата, докато бебето суче.

Доказано е, че ако масажирате гърдите си, това ще спомогне мастните молекули да се отлепят по-рано и по този начин на по-ранен етап ще достигнат до бебето ви в началото на сукането. От това може да ни стане ясно, че няма определен момент, в който гърдата произвежда едно или друго мляко. Всичко е биологичен процес и има своята логика.

Всъщност твърди разлики и граници между така нареченото „предно и задно мляко“ няма. Факт е, че обогатяването на кърмата с мастни молекули става плавно и постепенно по естествен път докато вашето бебе суче. Няма рязка граница в състава, нито едното мляко е по-полезно от другото.

Предно и задно мляко – какво всъщност не знаем

На първо място винаги на кърмачките е втълпявано, ако може така да се каже, че предното мляко е непълноценно, за разлика от задното. Това се дължи на факта, че в него има много по-малко мазнини. Това съвсем не е истина, защото то е по-богато на течност и по този начин на кърмачето не е нужно да се дава допълнително вода – то си набавя всичко от кърмата.

Освен това учените са доказали, че състава му е по-богат на белтъчини и витамин С, както и фолиева киселина. Лактозата в това мляко е повече. Но трябва да се отбележи, че количеството лактоза е едно и също за едно кърмене – просто ако бебето суче само предно мляко, то се пренасища с нея.

На фона на всичко казано до тук за предното мляко, задното е много по-калорично и спомага за доброто наддаване на бебето ви. Дори и това да е факт, не само задното мляко спомага за наддаването на вашето бебе – което е и най-големият мит за него. Като цяло кърмата е едно общо цяло и то неразделимо от предно и задно мляко.

Мазнините в задното мляко са едва до 40% от калориите, чрез които бебето наддава. Другите съществени елементи са белтъците и лактозата, на които предното мляко е по-богато в състава си.

Като заключение за този мит можем да кажем, че специалистите са установили – наддаването на вашето бебе не зависи от степента на мазнини в кърмата, а от поетото от бебето количество кърма.

Бебето ви има силен сукателен инстинкт и по променливия състав на млякото разбира кога да спре да суче от едната гърда и да поиска да го поставите на другата – така че следете реакциите на бебето си. Те най-добре ще ви ориентират кога е време за другата гърда. По принцип след предното мляко покачването на мазнините е временно. Следва спад и отново по-водниста кърма, което е знак за бебето да поиска другата гърда.

Мит е, че в гърдата не бива да остава никакво мляко, за да може лактацията да се увеличава. Обикновено до 30% от произведеното от вас мляко остава в гърдата и това е напълно нормално. Нужно е бебето в началото да суче повече от 5 минути на гърда, за да си набави всичко необходимо, но пораствайки това се променя. То много по-бързо си набавя нужното му от кърмата и може да суче по-малко време. Запомнете, ако вашето кърмено бебе не наддава добре, то просто не приема достатъчно количество кърма, а не достатъчно количество задно мляко.

Кърмете активно мами и давайте на бебето си по-големи количества кърма, така то ще наддава по-добре. А сега ще ви е от полза да прочетете и материала ни за хигиената на гърдите.

f | Сподели с приятели