Митология на кърменето

Покрай защитата и големите ползи от кърменето няма как да не се сблъскаме и с комичната страна на нещата, а именно митовете за него.

кърмене

С течение на времето всяка майка, която кърми по-продължително разбира, че само гръцката митология може да съперничи по богатство на тази за естественото хранене на бебето.

Един материал няма как да бъде достатъчно изчерпателен по темата, но ще ви представим нашия топ 10 с кърмачески митове:

10. Кърмата ми не е хранителна, защото изглежда прозрачна/синкава и няма каймак – драга госпожо, Вие по всяка вероятност не сте крава и не храните с Вашето мляко теленце, защо тогава мляко Ви трябва да изглежда като краве? Кърмата е точно такава, каквато трябва да бъде за съответното бебе. Научни изследвания са доказали, че съставът на майчиното мляко се различава при доносени и недоносени бебета, както и в различните етапи от растежа на детето.

9. Имаш малки гърди, няма как да произвеждаш достатъчно мляко с тях – тук даже може да се обзаложим за противното и по всяка вероятност, ще видим как точно тази майка надминава други с по-големи гърди, само от едната мотивация. Мастната тъкан и размерът на чашката нямат отношение към производството на майчино мляко.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

8. Кърмата предизвиква рефлукс, защото съдържа прекалено много лактоза – това състояние е в следствие на недоразвит горен езофагеален сфинктер т.е. мускул с формата на пръстен, който затваря хранопровода и пречи на храната (кърмата) да се връща обратно в устата. Кърменето само облекчава този проблем и определено е за предпочитане пред по-трудно смилаемото адаптирано мляко. Лактозата в кърмата е специално произведена от тялото за нуждите на вашето дете и има изключително малка вероятност да не му понася достатъчно добре.

7. Кърменето води до напълняване – самото кърмене помага за изразходването на допълнителни калории и няма как да доведе до напълняване. Ако наблюдавате такава тенденция, то тя по всяка вероятност се дължи на хормонален дисбаланс и/или твърде голям апетит, но той отново би могъл да се диктува от хормоните.

6. Бебето иска често да го кърмя, кърмата ми не му достига – майчиното мляко се усвоява доста бързо и честото сукане не е белег на малко кърма. Тук е много по-вероятно да има причини като: неспокойствие от колики, зъби или друг страничен фактор, също може да означава скок в растежа и увеличаване на количествата мляко чрез единствения естествен начин – повече стимулация на гърдите (сукане).

5. Да се кърми дълго е признак на ниска култура, само роми и представители на бедни общества кърмят продължително време – културата няма нищо общо тук, освен да отчетем една богата обща култура и добра информираност за ползите от естественото хранене. Все повече високо образовани и интелигентни жени кърмят децата си минимум една година, това, което при едни е начин на оцеляване, при други е информиран избор.

4. Кърмата след навършване на 1 година е гола водица и не носи ползи за детето – майчината кърма ВИНАГИ носи ползи, това не се определя от възрастта на детето. Кърменето подпомага имунитета и на 6 месеца, и на (фрапиращите за някого) 6 години.

3. Всичко е ГМО и от там кърмата се замърсява, по-полезно е да давам БИО адаптирано мляко – да приемем теорията как наистина всичко е ГМО, тогава кравите от чието мляко правят БИО АМ на коя планета живеят и не са ли и те самите мутанти? Истинската БИО храна за твоето дете я произвеждаш ти, ако се стараеш и да имаш богато, но здравословно и чисто/домашно меню, още по-добре за производството на качествено мляко.

2. Кърменето ще ми развали гърдите, ако взема хапчета веднага след раждането ще си ги съхраня – тук обяснението е доста кратко, гравитацията не я кърмим, но тя пак взима своето…

1. Ще отправим една провокация към всички читателки. Довършете вие статията, напишете в коментарите кой е вашият МИТ номер 1 за кърменето. Убедени сме, че знаменит връх на класацията може да се постигне само с много колективен опит и гъвкаво чувство за хумор.

f | Сподели с приятели