За кърменето на публични места – защо е добре да го правим?

Кърменето на публични места – това беше и си остава казус номер едно за активно кърмещите мами. Дали е по-добре кърменето да си остане строго лична територия или жените да могат свободно да кърмят бебетата си, без да се срамуват от порицание и любопитни погледи!

Kърмене на публични места
Разбира се, че когато ставаме майки, ние си оставаме част от обществото, поради тази причина не е нужно да се откъснем от него и да си останем вкъщи – идеално затворени и кърмещи през един, два часа. И на кърмещите майки им се ходи на разходка в парка, и на тях им се пие кафе с приятелки, правят им се естествените за една жена неща. Това не означава, че няма да се съобразяват с рожбата си, та тя е най-важното нещо за тях, но все пак кърмещата майка е и жена, член на това общество, затова то трябва да я приема. Не говорим, нито за разголване, нито за привличане на вниманието!!! Всичко си има методи и начини. Ето малко повече по темата кърменето на публични места.

Кърменето на публични места – узряло ли е обществото ни за него?

Въпросът е по скоро риторичен и много спорен. Да кърмиш е мисия, естествен природен процес и начин да отгледаш бебето си в първите най-важни месеци от живота му. Това не означава, че с него трябва да се отделите от обществото и да си стойте вкъщи – да се кърмите и спите и така до безкрай. Особено през лятото, а още повече ако бебето вече е пораснало повече, добре е да сте повече време навън – това е здравословно. Може ли да отидете в парка и под час да се прибирате за всяко едно кърмене? Не разбира се, глупаво е. И все пак жените все още се притесняват да кърмят публично. Защо? Защото обществото не е достатъчно узряло да приеме това, като нещо естествено!

Ако кърмиш бебето си в парка, в МОЛ-а, в кафенето – автоматично си порицана. Защо? Защото кърменето погрешно се свързва с разголването, със сексуалния контекст и всякакви такива небивалици. А всъщност самото кърмене не показва никаква, ама никаква част от гърдите на една жена, стига тя да е облечена в подходящите за кърмене дрехи! Кърменето на публични места е позволено по право – правото да си част от едно общество, на което даваш още един член, отглеждайки го. Работата е там, че дълбоко в мозъка и на мъжете, и на жените е закодирано закостенялото разбиране, че да кърмиш извън дома си е нещо срамно. И странно заклеймяващите, кърмещите навън майки, са в голямата си част също жени, а не мъже – което е още по-обидно. Кога ще узрее обществото ни за това е трудно да се каже, но може би няма да е скоро.

Кърменето на публични места е „забранено“ – едно табу, което трябва да бъде премахнато!!!

Реално погледнато, невъзможността на една жена да кърми навън, прекалено много я ограничава по редица причини. За доброто и пълноценно кърмене, специалистите препоръчват да се практикува кърмене на поискване. Ами, ако сте в парка или на плажа през лятото и бебето иска да суче? Ще тичате да се прибирате ли? Ужас!!! Ако превъзмогнем табуто, че кърменето на обществени места е „престъпление“, ще има много повече спокойни бебчета и майки, защото няма да им се налага да бързат за вкъщи, всеки път когато трябва да се хранят. Кърменето на поискване е пределно ясно – кърмиш, когато бебето пожелае. Ако си навън и то ревне гладно, ти тръгваш да се прибираш – то реве и се изнервя. Това не е кърмене на поискване, дори и да не спазвате строги часове за кърмене, това си е изтезание и за майката, и за бебето.

Освен невъзможността да кърми на поискване, една майка, която не кърми навън или пред хора е силно изолирана. Тя по цял ден е с бебето си, грижи се за него, а когато дойдат гости – роднини или не тя отива да кърми в друга стая и не ги вижда въобще. Същата ситуация е и с излизането. Малко по малко майките се депресират, те отказват да излизат, защото се притесняват, че ще им се наложи да кърмят. Това е пълна психологическа атака, която много често самата кърмачка си налага. Най-важното е, че за да се кърми навън се иска подходящо облекло. Така даже няма да разберат, че кърмите, защото изглежда сякаш гушкате бебето да го приспивате. Какво срамно има в това? Кърменето на публични места е право, което никой и нищо не може да откаже на една майка.

Днес има всичко на пазара, затова подходящите дрехи за кърмачки не са нещо нетипично. Те са ушити и скроени със специални отвори, които нищо не показват от гърдата, а само осигуряват на бебето необходимия достъп до зърното, за да суче.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19.лв
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код MAMAITATI

Още повече, за малките бебета, сучещи често кърменето в слинг е добра идея, която е удобна и за мъника, и за кърмещата майка. Прочетете още за слинговете и алтернативната разходка – ще ви бъде интересно. С две думи, ако има желание, има и начини! Затова мили мами не се срамувайте от кърменето на публични места, то е ваше свещено право и няма нищо срамно в това.

Научете повече за храните увеличаващи кърмата – ще ви бъде полезно.

| Сподели с приятели