За кърменето на публични места – защо е добре да го правим

Кърменето на публични места – това беше и си остава казус номер едно за активно кърмещите мами.

Kърмене на публични места

Дали е по-добре кърменето да си остане строго лична територия или жените да могат свободно да кърмят бебетата си, без да се срамуват от порицание и любопитни погледи

Разбира се, че когато ставаме майки, ние си оставаме част от обществото, поради тази причина не е нужно да се откъснем от него и да си останем вкъщи – идеално затворени и кърмещи през един, два часа.

И на кърмещите майки им се ходи на разходка в парка, и на тях им се пие кафе с приятелки, правят им се естествените за една жена неща. Това не означава, че няма да се съобразяват с рожбата си, та тя е най-важното нещо за тях, но все пак кърмещата майка е и жена, член на това общество, затова то трябва да я приема.

Не говорим, нито за разголване, нито за привличане на вниманието. Всичко си има методи и начини. Ето малко повече по темата кърменето на публични места.

Кърменето на публични места – узряло ли е обществото ни за него

Въпросът е по скоро риторичен и много спорен. Да кърмиш е мисия, естествен природен процес и начин да отгледаш бебето си в първите най-важни месеци от живота му. Това не означава, че с него трябва да се отделите от обществото и да си стойте вкъщи – да се кърмите и спите и така до безкрай. Особено през лятото, а още повече ако бебето вече е пораснало повече, добре е да сте повече време навън – това е здравословно.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Може ли да отидете в парка и под час да се прибирате за всяко едно кърмене? Не разбира се, глупаво е. И все пак жените все още се притесняват да кърмят публично. Защо? Защото обществото не е достатъчно узряло да приеме това, като нещо естествено.

Ако кърмиш бебето си в парка, в МОЛ-а, в кафенето – автоматично си порицана. Защо? Защото кърменето погрешно се свързва с разголването, със сексуалния контекст и всякакви такива небивалици. А всъщност самото кърмене не показва никаква, ама никаква част от гърдите на една жена, стига тя да е облечена в подходящите за кърмене дрехи.

Кърменето на публични места е позволено по право – правото да си част от едно общество, на което даваш още един член, отглеждайки го. Работата е там, че дълбоко в мозъка и на мъжете, и на жените е закодирано закостенялото разбиране, че да кърмиш извън дома си е нещо срамно. И странно заклеймяващите, кърмещите навън майки, са в голямата си част също жени, а не мъже – което е още по-обидно. Кога ще узрее обществото ни за това е трудно да се каже, но може би няма да е скоро.

Кърменето на публични места е „забранено“ – едно табу, което трябва да бъде премахнато

Реално погледнато, невъзможността на една жена да кърми навън, прекалено много я ограничава по редица причини. За доброто и пълноценно кърмене, специалистите препоръчват да се практикува кърмене на поискване. Ами, ако сте в парка или на плажа през лятото и бебето иска да суче? Ще тичате да се прибирате ли?

Ако превъзмогнем табуто, че кърменето на обществени места е „престъпление“, ще има много повече спокойни бебчета и майки, защото няма да им се налага да бързат за вкъщи, всеки път когато трябва да се хранят. Кърменето на поискване е пределно ясно – кърмиш, когато бебето пожелае. Ако си навън и то ревне гладно, ти тръгваш да се прибираш – то реве и се изнервя. Това не е кърмене на поискване, дори и да не спазвате строги часове за кърмене, това си е изтезание и за майката, и за бебето.

Освен невъзможността да кърми на поискване, една майка, която не кърми навън или пред хора е силно изолирана. Тя по цял ден е с бебето си, грижи се за него, а когато дойдат гости – роднини или не тя отива да кърми в друга стая и не ги вижда въобще.

Същата ситуация е и с излизането. Малко по малко майките се депресират, те отказват да излизат, защото се притесняват, че ще им се наложи да кърмят. Това е пълна психологическа атака, която много често самата кърмачка си налага. Най-важното е, че за да се кърми навън се може да се ползва подходящо облекло. Така даже няма да разберат, че кърмите, защото изглежда сякаш гушкате бебето да го приспивате. Какво срамно има в това? Кърменето на публични места е право, което никой и нищо не може да откаже на една майка.

Днес има всичко на пазара, затова подходящите дрехи за кърмачки не са нещо нетипично. Те са ушити и скроени със специални отвори, които нищо не показват от гърдата, а само осигуряват на бебето необходимия достъп до зърното, за да суче. Същото важи и за сутиените за кърмене – за броени секунди може да преминете към кърмене без даже и да разкопчеете едно копче. Възползвайте се от нашето предложение за такъв сутиен за кърмене – практичен, удобен и евтин.

Още повече, за малките бебета, сучещи често кърменето в слинг е добра идея, която е удобна и за мъника, и за кърмещата майка. Прочетете още за слинговете и алтернативната разходка – ще ви бъде интересно. С две думи, ако има желание, има и начини! Затова мили мами не се срамувайте от кърменето на публични места, то е ваше свещено право и няма нищо срамно в това.

Научете повече за храните увеличаващи кърмата – ще ви бъде полезно.

f | Сподели с приятели