Най-честите грешки, които правите при опитите си да забременеете

При опитите си да заченете – едва ли отдавате голямо значение на някои неща, които са наистина важни.

грешки при опит за зачеване

Или по скоро стремежа да заченете и да станете „пълноценно семейство“ до голяма степен притъпява трезвата ви преценка по отношение биологичната страна на въпроса и въобще ролята на мъжките и женски особености при създалата се ситуация.

Като цяло повечето двойки нямат кои знае какви проблеми със зачеването, но при голям процент от случаите дългата липса на зачатие се отразява зле и на двамата партньори. Така те униват и допускат често допускани грешки от мнозина, които сега ще споменем, за да не ги допускате и вие в опитите си да заченете.

Ето и най-честите грешки, които бихте допуснали при опитите си да забременеете:

Погрешното тълкувание на фертилните знаци

Грешка номер едно в случая е погрешното тълкувание на фертилните знаци у жената, а и у мъжа. По скоро жената е тази, която трябва да следи стриктно своята овулация и да се опита да изчисли максимално добре „плодовитите дни“. И все пак много жени се осланят на фертилните знаци, а в по-малка степен на чистата математика.

Една от заблудите е цервикалната слуз, която е индикатор на фертилност. И все пак тази слуз може да се появи преди или след овулация, така че тя не е гарант за подходящият момент. Освен това много жени изпитват болки по време на овулация, но те съвсем не са гарант за фертилност и точни изчисления.

Използването на лубриканти

Използването на лубриканти при опитите си да заченете е грешка номер две. Работата е там, че повечето лубриканти имат състав, който е неблагоприятен за мъжката сперма и така тя бива отблъсната.

Добре е да запомните, ако искате да заченете, че естественият лубрикант на жената е цервикалната слуз и тя е идеалният транспортьор за мъжките сперматозоиди и оплождането на яйцеклетката. Именно в дните на овулация тази цервикална слуз е по-лепкава и еластична, като така отвеждането на сперматозоидите до яйцеклетката е по-сигурно.

Ако все пак сте фенове на лубрикантите, търсете на пазара такива, които са означени като безопасни за спермата. И все пак нашият съвет е – разчитайте по скоро на природата, тя си знае работата.

Незнание кога е фертилния прозорец

Тотална грешка номер три при опитите си да заченете, правена от жените е пълното неведение за фертилния им прозорец. Какво е фертилен прозорец или фертилни дни? Фертилен прозорец специалистите наричат периода от шест дни – 5 преди датата на овулация и един след нея. Тогава шансовете ви да заченете са най-големи, така че добре е да знаете кога за вас е точно този период.

Може да прочетете как да изчислите фертилния си прозорец за всеки месец. Като цяло непознаването капризите на вашия цикъл може да ви изиграе лоша шега. Затова ползвайте тестове за овулация и следете знаците на овулация също. Може да използвате и нашия овулационен калкулатор, който ще ви изчисли предполагаемия фертилен прозорец.

Потърсете помощ от специалист гинеколог

При опитите си да заченете, много често жените отказват да търсят помощ, когато цикъла им е нередовен. Това е и грешка номер четири. От медицинска гледна точка липсата на редовен цикъл – не е липса на овулация.

Но все пак нередовният цикъл може да е индикатор за заболяването – Поликистозен овариален синдром, което е причина и за неуспешното зачеване. Когато пък жените имат много дълъг менструален цикъл, те имат само една овулация и така намаляват шансовете им да заченат. Затова дами, когато цикълът ви е нередовен, посетете задължително гинеколог и направете необходимите изследвания. Така ще разберете вероятната причина за проблемно зачеване.

Липса на редовен секс

Петата причина, при опитите си да заченете, е много тривиална, но все пак съществува – тя е липсата на редовен секс в двойката. Тук става въпрос за следната грешка – двойката стриктно спазва изчисленото време на фертилния прозорец и забравя да прави секс през другото време от месеца. Това е голяма грешка, специалистите са единодушни, че не само по време на овулация може да се случи чудото на зачеването, така че не се ограничавайте в сексуалните си контакти с партньора ви по график.

Запазването на мъжката сперма до момента на фертилния прозорец

Още един мит за зачатието е „запазването на мъжката сперма“ до момента на фертилния прозорец. Тази грешка номер шест е често срещана от страна на мъжете и определено е пълно неразбиране на естествените процеси по производство на сперма въобще. Мъжете въобще не е необходимо да задържат спермата си, докато не настъпи овулацията. Това определено няма да доведе до производството на по-големи количества сперматозоиди, годни да оплодят яйцеклетката.

Специалистите споделят мнението, което е реално, че правенето на повече секс подобрява състава и качествата на мъжката сперма. Освен това сперматозоидите имат способността да живеят до цели 5 дни в организма на жената, като така правят шанса за зачеване по-голям. Ако мъжът има слабо производство на сперма и тя е некачествена, то е задължително да посети специалист. Прочетете и статията ни как да подобрим качеството на мъжката сперма за по ефективно зачеване.

Липса на изследвания у мъжа

Грешка номер седем е сред най-често срещаните от страна на нежния пол. Те смятат, че винаги проблемното зачеване е по тяхна вина. Това съвсем не е така, и двата пола напълно еднакво участват в самото зачеване. И проблемите със зачеването са разпределени поравно между тях. Не се заблуждавайте, че ако имате проблеми при опитите си да заченете, само изследването на жените е важно. Нужно е и двамата партньори да се изследват.

Прочетете и статията ни за изследванията, които трябва да си направи мъжа, когато зачеването се проваля.

Редовен цикъл не значи липа на проблеми със зачеването

При опитите си да заченете, жените винаги са на мнение – редовен цикъл, липса на проблеми с фертилността. Това е грешна номер осем, която допускате. Дори и при редовен цикъл и овулация, отделените яйцеклетки може да са некачествени, тръбите ви да са запушени или пък тялото ви да не произвежда оптимални нива на прогестерон, който подпомага забременяването.

Замислете се над тези осем грешки, които голяма част от двойките допускат, при опитите си да заченат. При опитите си да заченете от ваша страна ги изчистете и ако проблема е по-дълбок, прочетете статията ни за Ин Витро процедурата

f | Сподели с приятели