Знаете ли, че пластмасата уврежда функциите на яйцеклетките и сперматозоидите – опасното вещество Бисфенол А

Бисфенол А – какво е това вещество и защо е толкова опасно? Да сред многото опасни вещества, които днес приемаме с храната, с медикаментите и прочие, това е поредната заплаха за организма ни, но не каква да е.

Бисфенол А - пластмасата увреждаща функциите на яйцеклетките и сперматозоидите

Учените са доказали, че бисфенол А, който се намира като съединение във всеки вид пластмаса, сериозно уврежда функциите на женските яйцеклетки и на мъжките сперматозоиди.

На фона на безплодната борба с всякакъв вид пластмасови изделия, задушаващи планетата и застрашаващите размери на безплодието сред двойките по света – може би е време да се замислим, каква точно е вредата от пластмасата и масовата ѝ употреба в ежедневието ни.

Затова днес малко повече ще ви разкажем за бисфенол А, за неговото въздействие върху плодовитостта и дали можете да направите нещо, за да избегнете бъдещи проблеми със зачеването?

Междувременно прочетете и за вредите от тютюнопушенето за бременността и забременяването въобще. А, сега какво е бисфенол А?

Пластмасата и по-точно Бисфенол А увреждат функциите на мъжките и женски полови клетки

Какво е бисфенол А? Това е химикал намиращ се масово във почти всички пластмасови изделия. Този химикал значително увеличава риска от загубата на заченатият плод, но и цялостно уврежда функциите на половите органи при мъжете и жените.

Проучванията за вредното действие на химикала са редица, преди учените да излязат със стряскащите данни и да ги представят на обществото. Доказателствата относно вредите върху половата система от Бисфенол А все още са в процес на изясняване, но определено химикалът поставя под риск плода и възпрепятства репродуктивните способности.

Пластмасата и съдържащият се в нея бисфенол А не само увреждат възпроизводството при хората, но и цялостното им здравословно състояние, в следствие на което един мъж няма репродуктивни способности, а една жена не може да зачене и износи бебето си.

Химикалите, като цяло и тяхната масова употреба в редица индустрии, цялостно застрашават способностите на двойките да се сдобият с рожба. Конкретно Бисфенол А, като химикал оказва въздействие върху хормоналната система на двата пола и учените са установили практически в редица изследвания на доброволци, че химикала присъства в урината им, като показател.

Още по-лошо ние тровим и децата си с този химикал, независимо че производителите твърдят, че са го отстранили от пластмасовите кутии за многократна употреба и съдове, от бебешките бутилки, купите и прочие! Именно Бисфенол А е химикала подпомагащ появата на проблеми с хромозомния набор при зачеване и проблеми със самите функции на яйчниците отделящи яйцеклетки.

Наскоро проведено в Щатите проучване показва, че сред изследвани около 120 жени, близо 70 са пометнали в начална фаза на бременност. Освен това изследваните жени са имали високи стойности на бисфенол А в организма си и предишни спонтанни аборти или проблемно зачатие. Високите нива на химикала в женския организъм спъват функциите на яйцеклетката и компрометират нейните качества. В случаите на високи нива от химикала няма значение възрастта на жените, здравословните им проблеми, предишни аборти и така нататък – химикалът еднакво уврежда способностите за зачатие, ако нивата му са високи.

Какво са открили учените за вредното въздействие на Бисфенол А върху репродуктивните възможности на двойките

Напоследък все повече учени са единодушни по въпроса, че пластмасата и употребата ѝ засяга фатално репродукцията при мъжа и жената. Учени от Хърватия са открили, че само консумацията на напитки и хранителни продукти съхранявани в пластмасови съдове и опаковки, повишава повече от 2/3 съдържанието на вредните бисфенол А вещества в организма на човека.

Именно те оказват фатално въздействие върху половите хормони, но как? Днес всяка втора двойка има репродуктивни проблеми и за тях специалистите обвиняват вече масовото използване на пластмасови изделия. Съдържащите се групи бисфеноли в пластмасата и по-точно бисфенол А, значително увреждат функциите на яйцеклетките и сперматозоидите.

Промишленият химикал се използва при производството на играчки, бутилки, съдове за еднократна и многократна употреба, опаковки и още много неща. Но, да се върнем на въпроса, как Бисфенол А вреди на репродукцията? Чисто и просто хормоналният баланс в човешкият организъм е изложен на силен стрес и разклащане под въздействието на химикала.

Още повече половите хормони са напълно дезориентирани и химикала влияе върху експресията на теломерите и на половите хромозоми. Бисфенол значително скъсява дължината на теломерите и следователно човешкият живот.

Но теломерите не отговарят единствено за продължителността на жизнения цикъл при човека. Те отговарят и за разпределянето на хромозомите в репродуктивните клетки. След делението на половите клетки, намесата на бисфенол А пагубно уврежда качествата за зачатие на сперматозоидите и яйцеклетките. По този начин деленото на половите клетки е нарушено и генетичното зачеване и възможностите за него са силно влошени и минимални.

Учените ни алармират и доста тревожно, че не се знае как точно да изчистим химикалите от пластмасите натрупани и натрупващи се в телата ни. Твърденията, че това се случва посредством отделянето им с урината, се оказват неверни. Независимо, че в големи и развити страни, като Америка, пластмасовите продукти с бисфенол А са забранени за производство и употреба, рискът от наличието им в другите пластмасови изделия не може напълно да се изключи.

Опитите на Европа и САЩ да намалят вредното влияние на именно тези химикали в пластмасите включват използването на стиропори и хартия за чашите сервиращи топли напитки масово, но пак говорим за вид пластмаса все пак (стиропора).

В крайна сметка дори и да искаме напълно да изключим химикала от ежедневната си употреба, това е невъзможно, понеже се съдържа в редица продукти, които използваме постоянно. За начало е добре да намалим до минимум нивата на приемане в организма ни. Вижте как…

Бисфенол А съдържащ се в пластмасата уврежда функциите на яйцеклетката и сперматозоида – как да намалим приема му в организма си

На първо място не веднъж сме споделя с вас, че преди зачеване и двамата партньори трябва да поддържат здравето си добро, да приемат определени добавки (като фолиева киселина за жените) и да се изследват при проблемно зачеване продължило повече от година или две. Прочетете повече за проблемното зачеване, замразяването на яйцеклетки и донорството.

Но все пак невидимата заплаха за репродукцията, като Бисфенол А съдържащ се в пластмасата, как да преборите? За начало сведете до минимум употребата от ваша страна на консервирани храни, които особено са били в допир до пластмасови изделия съдържащи химикала. Когато си купувате през зимния сезон зеленчуци или плодове, използвайте хартиени торбички за покупката на свежи продукти. Освен това заложете на замразените плодове и зеленчуци, нищо че са съхранени в найлонов плик – те имат много ниски почти нулеви нива на бисфенол и съдържат доста повече хранителни вещества от консервите.

Заложете, когато пазарувате повече на картонените и стъклени опаковки, за храните и хранителните продукти. Например консервираните доматени пюрета, боба в доматен сос, рибата в консерва са храни със силно киселинно съдържание и Бисфенол А се съдържа в тези консерви много повече, понеже се извлича максимално от опаковката. Винаги купувайте подобни продукти в стъклени опаковки, много по-малко вредно е. Избирайте опаковки от хартия, в които за изолационен материал са използвани полиетилен или алуминий (код 2 за рециклиране), понеже използването на пластмаса за изолация е много по-опасно поради високите нива на химикала в нея.

Освен това замислете се колко много пластмаса употребявате ежедневно, когато става въпрос за сокове, газирани напитки и минерална вода в пластмасови опаковки. Купувайте този род напитки в стъклени бутилки най-добре, понеже и картонените имат солиден изолационен слой от пластмаса пълна с бисфенол А, ако все пак за вас пластмасата е по-конвенционалния вариант, поне избягвайте бутилки от пластмаса с код 7 за рециклиране (те задължително съдържат бисфенол А).

Топлите храни и напитки, като кафе и чай – винаги употребявайте от стъклени, керамични или порцеланови съдове. Топлината спомага по-доброто разграждане на бисфенол А и така той директно попада в организма ви.

Като цяло мили семейства и двойки, желаещи да имат бебе сега или след време, замислете се над всичко, което ви споделихме дотук. Определено пластмасовите опаковки и дори торбичките за еднократна употреба от пластмаса са бича на съвремието ни. Сега, след като вече знаете, че те увреждат не само здравето ни, но и репродуктивните способности на яйчниците и сперматозоидите – мислете повече какво, как и защо купувате. Ако не помислите за това днес, утре може да е късно.

Успешно зачатие и хубави мигове с малките ви съкровища – пазете и тях от пластмасите.

f | Сподели с приятели