Как да подобрим качеството на мъжката сперма за по-ефективно зачеване

По-ефективното зачеване е въпрос на редица фактори. Те касаят, както жените, така и мъжете.

подобряване на качеството на мъжката сперма

Не само стриктното следене на овулацията, измерването на базалната температура, приема на фолиева киселина и витамин В12 – за жените е важен за едно ефективно зачеване. Много е важно и качеството на сперматозоидите при мъжа!

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Но, като че ли този факт е пренебрегнат и изместен леко встрани, докато жените се подлагат на всевъзможни манипулации – мъжете дори не си правят и една елементарна спермограма. Затова в тази статия ще засегнем проблема с качеството на мъжката сперма и най-вече как може то да бъде подобрено?

Интересно ще ви бъде и полезно да прочетете материала ни за замразяването на ембриони . Тази практика у нас още е прохождаща, но си струва да сте информирани, за да планирате бъдещето си.

Сега да поговорим за подобряването качествата на мъжката сперма!

По-ефективното зачеване – дали качествата на спермата са еднакво важни, като тези на яйцеклетките?

При много двойки днес безплодието е факт. За съжаление броят им постоянно нараства и факторите виновни за това са много. Като се започне от вредните навици, от нездравословния начин на живот, напрегнатото ежедневие и се спрем до чисто физиологическите причини.

Често фактът за качеството на мъжката сперма минава между капките. То, обаче е също толкова важно, колкото и производството на зрели годни за оплождане яйцеклетки от страна на жените!

Здравите и плодовити сперматозоиди са важна част от процеса на ефективното оплождане. Те обаче не са даденост винаги, както повечето мъже смятат! Трябва сериозно да се замислите за начина си на живот и как да подобрите навиците си, за да подобрите и качествата на спермата си, защото в 50% от случаите на безплодие – именно некачествената сперма е проблема!

Дамски бикини6лв.
Дамски бикини6лв.
Дамски бикини6лв.
Дамски бикини5.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини с ластична дантела.

Усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Но, за да подобрим качествата на спермата, трябва да знаем, какво я прави негодна?

По-ефективното зачеване – какво определя една качествена сперма и какви може да са причините за влошеното ѝ качество?

От гледна точка на специалистите в областта на мъжката плодовитост – точно три признака определят добрата сперма. Те са нейната структура на сперматозоидите, тяхното количество и способността им да се движат разбира се.

Относно количествата, минималното количество на сперматозоидите в една единствена еякулация е около петнадесет милиона на един милиметър. Ако то е по-малко, съответно и възможността да се стигне до оплождане е много по-малка.

Когато говорим за структура на сперматозоидите – те нормално имат обли глави и дълги опашки, с които да се придвижват. Ако има нарушение в структурата на спермата, то сперматозоидите губят голяма част от своята ефективност и така отново шансовете за зачеване са намалени.

Движението на сперматозоида се определя от възможностите му да достигне до фалопиевите тръби на жената. Той трябва да измине дългия път от шийката на матката, през самата матка, чак до тръбите. Ако възможностите за движение на голяма част от сперматозоидите са минимални, то зачеването е възпрепятствано.

Лошо качество на спермата при мъжете може да има, когато мъжа е преминал през заболяване на тестисите, когато еякулацията и транспортирането са нарушени, когато възрастта на мъжа е напреднала или има проблеми с хипофизната жлеза.

дамско боди14лв.
дамско боди 8.50лв.
дамско боди 9лв.
дамско боди 7.50лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Като цяло практиката е доказала, че над 30 годишна възраст мъжката сперма произвежда все по-бавни и по-изменчиви по форма сперматозоиди. Така опитите за зачеване са по-неуспешни и зачеването изисква повече време.

По-ефективното зачеване – как да подобрим качеството на спермата и някой табута по въпроса

Главно специалистите в тази област са отсели няколко важни фактора, влошаващи качеството на мъжката сперма и съответно премахването им ще я подобри.

На първо място това е наднорменото тегло. Изследвания са доказали, че колкото по-висок е индекса на телесни мазнини, толкова броя на сперматозоидите е по-малък и те са по-бавни. От друга страна със затлъстяването тясно е свързан и здравословния хранителен режим. Добре е да се ядат повече плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти, защото ви помагат да изчистите организма си.

Освен затлъстяването, сексуалното здраве е важен фактор за качеството на мъжката сперма. Заболявания предавани по полов път, като гонорея и хламидия значително влошават качествата на спермата. Затова винаги използвайте предпазни средства и намалете безразборния секс.

На фона на всичко казано до тук – стреса и застояването са едни от най-големите убийци на мъжки сперматозоиди. Затова движете се активно мъже и намалете нивата на стреса в ежедневието си, ако искате да произвеждате качествена сперма.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Сред големите табута за качеството на спермата се нареждат пушенето, пиенето на алкохол, вземането на различни медикаменти и влиянието на определени токсини.

Топлината същи е табу, което заедно с другите влияе лошо на производството на сперма с качествени характеристики. Доказано е, че топлината възпрепятства производството на сперма. Има се предвид използване на сауни, полагане на лаптоп на коленете на мъжа дълго време, застояване, прилепнало бельо и други. Дори и да не вярвате – фактите сочат точно това!

Относно токсините, мъжете работещи рискови професии са силно застрашени от безплодие, ако са пряко изложени на токсични влияния.

Сред медикаментите има редица влияещи на мъжкото полово здраве. Такива са анаболите, различни андрогени, блокери и прочие. Дори и пушачите да си мислят, че качеството на спермата не зависи от вредния им навик грешат. Изследванията са доказали, че слабото движение на сперматозоидите има пряка връзка именно с пушенето!

Активното пиене на големи дози алкохол пък изцяло възпрепятства производството на сперма, така че не посягайте често към чашката! Въобще, когато сте млади и твърдоглави подобни неща не ви пречат за момента, но помислете за бъдещето.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Обърнете сериозно внимание на всичко, което споделихме с вас, за да подобрите шансовете си за поколение мъже. И ако все пак, след промяна в живота ви в положителна посока, ефективното зачеване е все още мираж – потърсете лекарска помощ – това не е срамно. Спермограмата ще покаже много за здравето на сперматозоидите ви, така че направете я при нужда!

Четете и статията ни за честите причинители на стерилитет у мъжа – много ще ви бъде полезна.

| Сподели тази статия с приятели