Носът на бебето ви е запушен – полезни решения и факти по въпроса

Носът на бебето ви е запушен! Случва се и то често в една определена възраст и с оглед на настъпващият с пълна сила зимен сезон, когато вирусите изникват от нищото.

Носът на бебето ви е запушен - полезни решения и факти

Въпреки това запушването на бебешкото носле не винаги е повод за притеснение, че мъникът е пипнал вирус, настинал е или подобни неща.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

За да бъдем полезни на притеснените мами, които не знаят какво да правят, когато нослето на бебето им е запушено и защо най-вече – ще ви представим редица факти по въпроса и възможни решения за отпушването на носа. Ще се спрем на важните причини за запушването, на възможните реакции от ваша страна и на влажността на въздуха, особено през зимата, когато тя често е причина за разболяване.

Прочетете и статията ни за детската памет. А сега по темата за запушеното носле на бебето.

Носът на бебето ви е запушен – какво трябва да знаете?

От медицинска гледна точка за да се запуши носа, значи тъканите които го изграждат са се подули и автоматично започват да образуват слуз. Когато забележите, че бебето ви по време на сън или дори когато е будно „свисти“ с носа и издава един характерен хъркащ звук – значи има нещо!

Разбира се, когато това се случва в първите дни на бебето у дома, причината не е болест, а все още не изчистилият се секрет от самото раждане и престоят в утробата. Там бебето е било заобиколено от течност девет месеца и раждайки се, неговото носле започва да чисти поетите секрети. Мъникът интензивно киха и от нослето му излизат секрети с бял цвят. Внимавайте, когато ги почиствате и в никакъв случай не бъркайте с нищо в бебешкото носле. Иначе ще увредите все още неукрепналата тъкан.

Ако на по-късен етап бебето има запушен нос, то вече не е следствие на тези утробни секрети и изчистването им. Най-характерното за запушването е, че бебето диша с отворена уста, защото не може да си поеме дъх с носа. Това значително възпрепятства храненето му с мляко, било то от шише или на гърдата. Има редки случаи, когато запушеният нос е причинител за проблеми с дишането у бебето, затова е добре да го следите и да реагирате навреме.

Винаги следете влажността на въздуха в стаята на бебето. Тя не бива да е прекалено ниска или висока, защото при ниска влажност сухият въздух дразни лигавицата на носа и понякога тя става твърде суха, дори кърви!

През зимния сезон студения и сух въздух навън също дразнят изключително много бебешката носна лигавица. Затова не извеждайте мъника си рано сутрин или късно вечер, когато е много студено и винаги слагайте шал за предпазване на носа. В домашни условия отоплението също изсушава въздуха в стаите, така че е добре да следите нивата на влага.

Носът на бебето ви е запушен – какви са главните причини?

Като цяло специалистите отчитат няколко основни фактора за запушването на носа при бебетата. Те са изключително сух въздух в помещенията или навън, дразнители от сорта на миризми на цигарен дим, силни парфюми или пък силно запрашване.

Разбира се трета причина най-често е и вирусно заболяване! Когато установите запушен нос, при вашето бебе в комбинация с нарушено хранене, липса на апетит, отпадналост и проблеми с дишането – веднага го заведете на лекар!!! Така ще изключите възможността запушения нос да се дължи на вирусна инфекция и педиатърът ще ви посъветва за последващите грижи по отпушването на нослето. Ако пък е вирусно заболяване ще ви даде необходимото лечение за мъника.

Носът на бебето ви е запушен – как бихте могли да му помогнете?

Обикновено много мами са силно притеснени, когато бебето започне да хърка или свисти през носа. Добре е да се успокоите, да заведете бебето за консултация при лекар и ако няма нищо тревожно при прегледа – опитайте описаните по долу решения.

Овлажнявайте носа на мъника, помислете да си закупите овлажнител за въздуха в стаята на бебето и опитайте да извадите секрета от носа с помощта на бебешки аспиратори. Овлажняването на носа става с помощта на физиологичен разтвор, като е препоръчително той да е на капки, а не спрей под налягане.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Спорове има по-въпроса, но спреят под налягане доказано влияе зле на носната лигавица и може да я увреди. Поставяте до 2 капки физиологичен разтвор във всяка ноздра и почиствате с мека памучна материя стеклия се секрет. Никога не бъркайте в носа на бебето с тампони или клечки за почистване на уши – това крие големи опасности от попадане на твърди частици в нослето!

Днес овлажнителите за въздух са много и на достъпни цени, така че е добре да инвестирате в един, за да нормализирате нивата на влагата в стаята на бебето. Ако нямате възможност за такъв уред, може да ползвате и паница с вода на радиатора да речем, но не е толкова ефективно в интерес на истината.

Относно ваденето на секретите от носа на бебо, аспираторите за бебета са много и различни. Изберете някой, който ще ви е удобен и ще можете да работите с него добре!

Носът на бебето ви е запушен – обикновено няма поводи за притеснения, защото в голяма част от случаите сухият въздух е причината, но все пак винаги се допитвайте до педиатъра си. Трябва навреме да овладеете запушения нос, за да не прерасне в заболяване. Пазете бебетата си и себе си през предстоящият зимен сезон, изпълнен с вируси, мили мами!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Четете и статията ни за интересната Пета болест

| Сподели с приятели