Носът на бебето ви е запушен – полезни решения и факти по въпроса

Носът на бебето ви е запушен. Случва се и то често в една определена възраст и с оглед на настъпващият с пълна сила зимен сезон, когато вирусите изникват от нищото.

Носът на бебето ви е запушен - полезни решения и факти

Въпреки това запушването на бебешкото носле не винаги е повод за притеснение, че мъникът е пипнал вирус, настинал е или подобни неща.

За да бъдем полезни на притеснените мами, които не знаят какво да правят, когато нослето на бебето им е запушено и защо най-вече – ще ви представим редица факти по въпроса и възможни решения за отпушването на носа. Ще се спрем на важните причини за запушването, на възможните реакции от ваша страна и на влажността на въздуха, особено през зимата, когато тя често е причина за разболяване.

Прочетете и статията ни за детската памет. А сега по темата за запушеното носле на бебето.

Носът на бебето ви е запушен – какво трябва да знаете

От медицинска гледна точка за да се запуши носа, значи тъканите които го изграждат са се подули и автоматично започват да образуват слуз. Когато забележите, че бебето ви по време на сън или дори когато е будно „свисти“ с носа и издава един характерен хъркащ звук – значи има нещо.

Разбира се, когато това се случва в първите дни на бебето у дома, причината не е болест, а все още не изчистилият се секрет от самото раждане и престоят в утробата. Там бебето е било заобиколено от течност девет месеца и раждайки се, неговото носле започва да чисти поетите секрети. Мъникът интензивно киха и от нослето му излизат секрети с бял цвят. Внимавайте, когато ги почиствате и в никакъв случай не бъркайте с нищо в бебешкото носле. Иначе ще увредите все още неукрепналата тъкан.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ако на по-късен етап бебето има запушен нос, то вече не е следствие на тези утробни секрети и изчистването им. Най-характерното за запушването е, че бебето диша с отворена уста, защото не може да си поеме дъх с носа. Това значително възпрепятства храненето му с мляко, било то от шише или на гърдата. Има редки случаи, когато запушеният нос е причинител за проблеми с дишането у бебето, затова е добре да го следите и да реагирате навреме.

Винаги следете влажността на въздуха в стаята на бебето. Тя не бива да е прекалено ниска или висока, защото при ниска влажност сухият въздух дразни лигавицата на носа и понякога тя става твърде суха, дори кърви!

През зимния сезон студения и сух въздух навън също дразнят изключително много бебешката носна лигавица. Затова не извеждайте мъника си рано сутрин или късно вечер, когато е много студено и винаги слагайте шал за предпазване на носа. В домашни условия отоплението също изсушава въздуха в стаите, така че е добре да следите нивата на влага.

Носът на бебето ви е запушен – какви са главните причини

Като цяло специалистите отчитат няколко основни фактора за запушването на носа при бебетата. Те са изключително сух въздух в помещенията или навън, дразнители от сорта на миризми на цигарен дим, силни парфюми или пък силно запрашване.

Разбира се трета причина най-често е и вирусно заболяване! Когато установите запушен нос, при вашето бебе в комбинация с нарушено хранене, липса на апетит, отпадналост и проблеми с дишането – веднага го заведете на лекар! Така ще изключите възможността запушения нос да се дължи на вирусна инфекция и педиатърът ще ви посъветва за последващите грижи по отпушването на нослето. Ако пък е вирусно заболяване ще ви даде необходимото лечение за мъника.

Носът на бебето ви е запушен – как бихте могли да му помогнете

Обикновено много мами са силно притеснени, когато бебето започне да хърка или свисти през носа. Добре е да се успокоите, да заведете бебето за консултация при лекар и ако няма нищо тревожно при прегледа – опитайте описаните по долу решения.

Овлажнявайте носа на мъника, помислете да си закупите овлажнител за въздуха в стаята на бебето и опитайте да извадите секрета от носа с помощта на бебешки аспиратори. Овлажняването на носа става с помощта на физиологичен разтвор, като е препоръчително той да е на капки, а не спрей под налягане.

Спорове има по-въпроса, но спреят под налягане доказано влияе зле на носната лигавица и може да я увреди. Поставяте до 2 капки физиологичен разтвор във всяка ноздра и почиствате с мека памучна материя стеклия се секрет. Никога не бъркайте в носа на бебето с тампони или клечки за почистване на уши – това крие големи опасности от попадане на твърди частици в нослето.

Днес овлажнителите за въздух са много и на достъпни цени, така че е добре да инвестирате в един, за да нормализирате нивата на влагата в стаята на бебето. Ако нямате възможност за такъв уред, може да ползвате и паница с вода на радиатора да речем, но не е толкова ефективно в интерес на истината.

Относно ваденето на секретите от носа на бебо, аспираторите за бебета са много и различни. Изберете някой, който ще ви е удобен и ще можете да работите с него добре.

Носът на бебето ви е запушен – обикновено няма поводи за притеснения, защото в голяма част от случаите сухият въздух е причината, но все пак винаги се допитвайте до педиатъра си. Трябва навреме да овладеете запушения нос, за да не прерасне в заболяване. Пазете бебетата си и себе си през предстоящият зимен сезон, изпълнен с вируси, мили мами.

Четете и статията ни за интересната Пета болест

f | Сподели с приятели