Причини за бебешката хрема – видове, симптоми и лечение

Причини за бебешката хрема – какви могат да бъдат те? Какви са симптомите на различните бебешки хреми и как трябва да се лекуват? Сега естествено много майки са в паника – идва преходен сезон, като Есента.

Причини за бебешката хрема – видове, симптоми и лечение

Време е да се укрепи организма, дори е малко късно, понеже това се прави постоянно и като говорим за укрепване на организма, добре е да се запознаете с темата ни за закаляването на бебето – в него има много практични съвети относно целогодишното закаляване на малките и пораснали деца.

Но все пак да се върнем на темата ни бебешки сополи – иде зима, идат вируси – как да разпознаете дали сополите на бебето са от настинка, от алергия, от вирус или от никнещи зъбки? Именно по темата бебешка хрема ще ви ориентираме днес, защото знаем, че здравето на вашето съкровище е най-важното за вас и е добре да знаем, повече за кашлицата, сополите, дискомфорта, който изпитва бебето – когато има някакъв проблем. Да започваме…

Причини за бебешката хрема – какви са бебешките сополи, какво може да ги предизвика и как вие да облекчите състоянието на мъника

Неотдавна ви предложихме материал за запушеният бебешки нос. Ако сте го прочели, сте разбрали, че причините носа на бебето да е запушен са доста. Същото важи и за бебешката хрема – тя е различна по консистенция, цвят, количества и причинителите и са поне 5 на брой.

Говорим за алергична хрема, за хрема в следствие на сух въздух в детската стая или дома (това е и една от най-честите причини за запушен нос при бебето), външни фактори (например цигарен дим, запрашен въздух, вятър, изпарения във въздуха), изстинка или вирус, никнене на зъби.

Като цяло за спирането на бебешката хрема е много важно първоначално да се открият причините за нея. Ако установите точно какъв е източникът дразнещ лигавицата на бебешкото носле – ще откриете и начинa да елиминирате хремата. Така ще сте наясно кога да потърсите лекар, как да облекчите състоянието на мъника си и да му помогнете да се справи с проблема си.

Носът на бебето има функциите на филтър, който спира редица вредни примеси във въздуха навън да бъдат погълнати в бебешкия организъм. Носът на възрастните има точно същите функции. Въздухът, който дишаме ежедневно навън или във вътрешните помещения е изпълнен с вредни вещества и примеси. Освен замърсители, за които всички сме силно алармирани напоследък, въздухът съдържа спори на мухъл, микроби, полени, прах, изпарения от химически вещества и прочие.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Когато вдишаме силно замърсения въздух, организмът ни дава имунно-защитаващ отговор на замърсителите. Тоест в телата ни се освобождава повече хистамин и така образуваме повече носен секрет или накратко сополи. Това прави и носът на бебето. В следствие на вдишан замърсен въздух, бебето образува повече хистамин в тялото си. Тогава притокът на кръв в носа е засилен, носните тъкани набъбват и мембраната на носа оттича и произвежда слуз (сополи).

Целта на тази слуз е да изхвърли навън всичко, което не бива да влиза в организма ни вдишвайки въздух замърсен с мухъл, с вируси и микроби, с химични вещества, прах и така нататък! Сополите са отговор на тялото на бебето, чрез който то се опитва да се изчисти и излекува (подобно на вдигането на температура).

Когато бебето страда от сополи то е много раздразнително, неспокойно и кисело. Обикновено сополите задръстват носа и не могат да бъдат изкарани навън изцяло. Тоест секрецията запушва бебешкия нос и бебето не може да се храни, да спи и общото му състояние се влошава. Сополите много бързо могат да влошат здравето на бебето и е нужно веднага да реагирате срещу тях, като първо потърсите причината за появата им. Ако не обърнете внимание навреме, бебето ще спре да се храни, ще плаче често, ще отпадне и скоро заболяването ще превземе тялото му.

Бебешката хрема най-често е следствие от прекалено сух въздух в стаята на бебето. Затова е добре да имате под ръка овлажнител на въздуха в бебешката стая и термометър за измерването на оптималната влага в нея. Бебетата имат малки носове и тесни носни пътища. Затова и сухият въздух предизвиква носна секреция при тях, за да овлажни носната лигавица.

Много често през пролетта и лятото бебешките сополи са индикатор за алергичен ринит у бебето. Той се активира от наличие на полени във въздуха, цветен прашец, цъфтежи, треви и други. Освен фактори в природата, алергичната хрема може да бъде провокирана от мухъл в дома, от ухапване на насекоми или домашен прах. Често сополите причинени от алергия са бистри и течни – така най-лесно може да разпознаете, че не става въпрос за вирус или настинка, а за алергия.

Ако забележите бистри сополи течащи от носа на вашето бебе, веднага го заведете на лекар, за да установите дали наистина е алергия и от какво е тя? Така ще може да елиминирате алергичния фактор и да облекчите бебето си. Бистри сополи течащи от носа на бебето могат да причинят и фактори, като цигарен дим, силен вятър, запрашен въздух навън. Те често спират веднага след премахване на външния фактор и се появяват повторно, при наличието му.

Като цяло не бива да излагате бебето си на нито едно от горе споменатите явления – така няма и то да има хрема. Когато говорим за вирус или настинка, често хремата на бебето е придружена с понижен апетит, с отпадналост и болки в мускулите, главоболие, температура.

Често инфекцията на горните дихателни пътища на бебето преминава бързо в белите дробове, ако не бива лекувана. Докато стане на година бебето има силен имунитет (ако кърмите). Когато обаче започне да излиза активно навън, да посещава детски заведения – средно на година може да боледува до 6 и повече пъти от настинка или грип.

Никнещите бебешки зъби също често предизвикват сополи. Това се случва, защото никнещите зъби понижават имунитета на бебето и то по-лесно изстива или се разболява. Обикновено секрета от носа е бистър и лепкав, когато никнат зъби – но често никненето на зъби е придружено със заболяване на горните дихателни пътища и трудно се разпознава причината за хремата.

Причини за бебешката хрема – да облекчим състоянието на бебето с хрема

Бебето с течащ и запушен нос е силно раздразнено. Причината е, че до 5-тата си година децата не могат да дишат през устата и дишат само през носа инстинктивно. Когато носът е задръстен от сополи – бебето не може да спи, не може да се храни и започва да отпада. На първо място опитайте се с помощта на помпа за сополи да изтеглите натрупалия се носен секрет. Проверете влажността на въздуха в бебешката стая и ако е нужно овлажнете го.

Използването на хомеопатия за сополите или капки кърма не е лоша идея, но винаги се консултирайте първо с педиатъра! Физиологичния разтвор или сребърната вода от аптеката са добри средства за лечение на бебешка хрема – но никога не ги използвайте без лекарско предписание за малки бебета и без да сте ги завели на преглед, за да се установи каква е причината за хремата.

Често при простудни заболявания и грип бебешката хрема от бистра на другия ден става гъста и жълто-зеленикава на цвят. Освен това бебето ще вдига температура и може да започне да покашля. В такива случаи не чакайте сами да лекувате сополите – веднага заведете бебето при педиатъра.

Като цяло бебешката хрема не е безобидна и в повечето случаи се превръща в нещо по-сериозно, ако не ѝ обърнете внимание. Затова нашият съвет е по-добре да заведете бебето на лекар и причината за сополите да се окаже безобидна, отколкото да чакате състоянието му да се влоши и да рискувате здравето му.

Дано бяхме полезни и запомнете причини за бебешката хрема има много, но винаги трябва да реагирате навреме, за да отстраните проблема.

f | Сподели с приятели