Белодробната зрялост на новороденото и малко повече за състоянието на остра дихателна недостатъчност и синдром на неонатален дистрес!

Белодробната зрялост на новороденото е важен фактор за оцеляването му извън топлата и уютна майчина утроба.

Белодробната зрялост на новороденото

Като цяло нашите бебета са страхотни бойци – те преживяват изключително благоприятно тежката промяна от водно към кислородно съществуване.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

И все пак не винаги нещата при раждането протичат гладко. Не винаги белодробната зрялост на плода е достатъчна за оцеляването му – затова и се налагат редица мерки за укрепването и доразвиването на този жизненоважен за бебето орган.

В този си материал ще си поговорим малко повече за това, какво е точно белодробна зрялост на плода? Как се случва прехода от вода към въздух? Защо понякога се налага терапевтично лечение и какво представлява опасното състояние остра дихателна недостатъчност и неонатален дистрес за новородените?

Преди да прочетете отговорите на всички тези въпроси, погледнете и материала ни за Цьолиакията – едно доста често срещано и опасно хранително разстройство за бебета и деца!

Белодробната зрялост на новороденото – как белият дроб на бебето преминава прехода от водна към въздушна среда? Защо и кога се появява дихателната недостатъчност? Каква терапия може да се приложи?

В мига, в който бебето се появи на бял свят – то започва нов живот буквално и физически. Още с първите глътки въздух, белите дробове на бебето вече са в режим дишане на въздух, а не приемане на кислород във водна среда от организъма на мама. Този сложен и тежък преход е голямо изпитание за всички бебета и със сигурност е нужна моментална адаптация към новите условия на живот.

Белият дроб е сред най-важните органи за бебето. Той освен, че най-тежко преминава прехода от утробата и амниотичната течност към въздушната среда – влияе на функциите на редица други органи в тялото на бебето. Именно затова при отказ на белия дроб да се адаптира или при лоша адаптация – последствията за здравето на бебето са най-големи и тежки.

Какво представлява белия дроб на бебето? Той е изграден от гъбеста тъкан, точно както белите дробове на възрастните. Тази тъкан е изградена от въздушни отвори наречени алвеоли и благодарение на това в белия дроб се извършва обмен на газове. Тоест вдишва се кислород от околната среда и се издишва въглероден диоксид, който се явява отпадък от дейността на клетките.

Хемоглобина в кръвта доставя кислорода до клетките и спомага за усвояването му. За да се получи обаче ефективен обмен на газове в белия дроб на бебето – нужно е алвеолите да са колкото се може с по-големи повърхности. До важният момент на раждането си бебето има бял дроб пълен с течност! Тази течност се образува в белия дроб на бебето и съставът ѝ е много подобен на самата течност в амниотичния сак.

Над 60% от състава на белите дробове на бебетата в утробата на майката са течност. Биологичният процес по изчистването на тази течност от дробовете на бебето започва още 3 седмици преди раждането. Какво се случва? Белият дроб намалява секрецията на течност, тази течност значително променя състава си, налице се появява „сърфактант“ – той подпомага всмукателните функции на белите дробове и белия дроб на новороденото механично се изчиства от остатъчната течност, когато то премине през родовия канал – под силата на натиска!

Да разясним малко повече понятието „сърфактант“ – когато издишваме въздух алвеолите на белия дроб се свиват! Така заприличват на големи въздушни балони с малка повърхност. За да не се слепят при това свиване на границата на вдишването и течността действа именно сърфактанта!!! Тоест той намалява натиска от налягането и прави възможно отново вдишването, увеличаването повърхността на алвеолите. Така кислород и въглероден диоксид се обменят успешно.

Така важният сърфактант се произвежда от клетки намиращи се в самият бял дроб на бебето. Тези клетки се разполагат по повърхността на белодробните алвеоли и са смес от сложен комплекс вещества. След 24-та гестационна седмица в тялото на бебето започва да се произвежда по-голямо количество лецитин. Именно той е сред основните съставки на сърфактанта и по завишените нива на лецитин в тялото на бебето – специалистите преценяват, че белодробната зрялост на бъдещото новородено е достигната.

Ако бебето е на път да се роди, но не е достигнало белодробна зрялост, тогава е нужно да му се приложи терапия с екзогенен сърфактант веднага след раждането. Така се компенсира недостатъчната продукция на естествен сърфактант в белите му дробове и се избягва риска от дихателна недостатъчност и смърт в следствие на това.

Съществуват натурални и синтетични сърфактанти за терапия на новородени срещу дихателна недостатъчност. Натуралните обикновено се извличат от свински или говежди бели дробове, докато синтетичните се произвеждат по изкуствен начин.

В България за бебета родени по-рано от термина, за недоносени бебета и такива с изявена белодробна незрялост – се извършва сърфактантна терапия още от 90-те години на миналия век, та до днес. За нея се говори още от 1980-та година от доктор Христова, но тя не е възможно да се въведе толкова лесно и бързо. В неонатологичните отделения в страната този тип терапия е животоспасяваща за много бебета с белодробни проблеми днес.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Острата дихателна недостатъчност на новородените се появява именно поради недостатъчните дози сърфактант произведени от белият им дроб. Състоянието е познато като неонатален респираторен дистрес. Най-често опасност от развиването на дихателна недостатъчност и наличието на белодробна незрялост се среща при: недоносени бебета, бебета на болни от диабет майки, родени прекалено бързо деца, бебета родени от майки със силно вагинално течение на кръв, близнаци, родени чрез Секцио бебета и други.

Най-често острата дихателна недостатъчност много често се припокрива със синдром на неонатален респираторен дистрес или обратното, при бебетата с дихателни проблеми. Това е защото симптоматиката е напълно еднаква, както и клиничната картина. Налице до първите 2 дни от живота на бебето са учестено дишане, разширени силно ноздри и най-вече понижена телесна температура.

Ако специалистите не диагностицират навреме състоянието, последствията за бебето могат да бъдат фатални. При неонаталния респираторен дистрес е нужно колкото се може по-бързо след раждането да се приложи екзогенен сърфактант! Освен това често се налага и белодробна вентилация на бебето, както и подаване на кислород.

Добрата профилактика на синдрома най-добре спомага избягване на дихателни проблеми и наличието на неонатален дистрес. Тя се състой най-вече в максимално износване на бебето до термина, ако е възможно! Така ще се произведе нужното количество сърфактант в белите му дробове и то няма да страда от дихателни проблеми. Ако все пак бебето трябва да се роди по-рано от термина и налице е белодробна незрялост – могат да се приложат кортикостероиди, за да се ускори достигането на белодробната зрялост на бебето.

Надяваме се ви беше полезно и интересно. Бременността и раждането са едно природно чудо, затова никога не можем да спрем да им се удивляваме.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Време е да хвърлите едно око на статията ни за вродения порок на сърцето при бебетата – ще намерите факти, съвети и полезна информация по въпроса!

| Сподели тази статия с приятели