Причини за запек при новороденото

За родителите е важно да виждат бебето си усмихнато и щастливо – то е сигурен признак, че то е и здраво.

запек при новородено

Много по-неприятно е, когато трябва да наблюдават изпражненията на бебето си. Но те са не по-малко важен индикатор за състоянието на бебето. Ако бебето се изхожда често, това е знак че то приема достатъчно количество храна. Но ако не го прави, е напълно нормално това да ви разтревожи.

Има бебета, които се изхождат след всяко хранене, но има и такива, които го правят много по-рядко – индивидуално е. Ето защо е редно да наблюдавате и консистенцията на изпражнението. Колкото по-течно е то, толкова е по-малка вероятността бебето да има запек.

Редно е да се каже, че много рядко се среща запек при новородени, които се хранят с майчина кърма.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Обикновено, когато дълго време бебето не се изхожда, родителите са склонни да предположат, че то има запек. И ще са напълно прави да допуснат тази мисъл. Независимо дали бебето е на адаптирано мляко или кърма, неизхождането в период от няколко дни може да е резултат от някакъв проблем. Често запекът е следствие от недостатъчното количество храна. Освен това по-твърдите изпражнения могат да доведат до по-трудно изхождане.

Ако бебето ви прави странни гримаси и усетите че изпитва болка в корема, както и ако отказва да яде, това може да са показатели, че то има запек. Ако забележите, че понякога свива юмручета и крачета към коремчето, както и ако лицето му почервенява (при напъване) това също може би означава, че детето не може да се изходи.

Какви може да са причините за запек

Много рядко се среща запек при бебе, което се храни с майчина кърма. По-вероятно е това да се случи на бебе, което се храни с адаптирано мляко. Формулата лесно втвърдява акото. Друга причина може да бъде храната, която майката приема, докато кърми бебето.

Когато твърдите храни се включат, родителите трябва да се приготвят да виждат по-различни изпражнения – тогава цвета и формата ще се променят. Средно обаче бебетата до четири-пет месечна възраст се изхождат по три-четири пъти на ден. След въвеждането на твърда храна, изхождането се редуцира да веднъж дневно.

По време на захранването храната, която бебето яде определя и вида на изпражнението. Много различни храни биха могли да доведат до запек, ето защо е нужно храните да се въвеждат постепенно, както и да не се прекалява със зърнените храни – твърде голямо количество тях може да доведе до проблеми.

Как да постъпите, ако бебето ви има запек

Промяната на адаптираното мляко или храната на майката може да доведе и до промяна в честотата на изхождане на бебето. Твърдите храни, които често причинят запек, трябва да бъдат ограничени. Повече вода, сокове от плодове, плодове и зеленчуци биха върнали нещата нормалния им ритъм.

Ако това не помогне, задължително трябва да се консултирате с педиатър. Докторът може да ви предложи и различни начини на третиране на този проблем. Такъв начин е например ректалната стимулация посредством термометър. Консултацията със специалист ще ви помогне да разрешите проблема.

Още полезна информация за храненето на бебето можете да намерите в категорията Хранене на бебето.

f | Сподели с приятели