Диария, разтройство и обезводняване при бебетата – причини и решения

Диарията (разстройство) е проблем, който се наблюдава с голяма честота при децата до около година.

диария при бебета

Причините за появата са различни. Преди да се спрем на тях обаче е редно да уточним какво точно представлява диарията.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Тъй като честотата на изхождане при бебетата е много голяма, понякога за родителите е трудно да определят има ли детето диария, или няма. Ето защо на първо място е нужно да познавате своето бебе. Да знаете колко пъти дневно се изхожда, както и каква е обичайната консистенция на изпражненията му. За диария се приема увеличената честота на изхождане, както и промяна в цвета на изпражненията – често зеленикава, воднисти и със слуз.

Причини за появата на диария (разстройство) при деца и бебета

Промяна в храненето

Тази причина се посочва като една от най-често срещаните за диария. Възможно е при захранването на детето да има храна, която не му повлиява добре и това да предизвика диария. А ако е твърде малко за захранване – не е изключено и промяна в храненето на майката да е причината.

Алергия към храните

Обикновено, ако диарията е предизвикана от алергия, тя е примесена със слуз, понякога и с кръв. А най-често срещаната алергия е тази към белтъка на кравето мляко. Тя се изразява още и в обриви, хрема и др. Повече за този вид алергия, както и за правилното захранване, можете да научите в статията Захранване на бебе с алергии, атопичен дерматит или недоносено бебе.

Прием на лекарства

Както знаете, антибиотиците убиват вредните бактерии, но също така и полезните в организма на детето. Така те разрушават стомашната микрофлора, а това води до диария. Затова се препоръчва прием на пробиотици, заедно с антибиотиците.

Бактерии и вируси

Вирусите и бактериите са честа причина за диария. Едни от симптомите за тях са болки в корема и температура. През зимата ротавирусите са основни причинители на диария и обезводняване.

Признаци при обезводняване

Ако се наблюдава лека форма на диария, не е задължително да е съпроводена с обезводняване. Нерядко обаче диарията, особено по-тежката, води до обезводняване на организма на детето. Възрастта на детето също влияе – при по-малките деца обезводняването настъпва по-бързо. Често то е съпроводено и с температура и повръщане. Забелязва се промяна в кожата, количеството на урината намалява, а детето става апатично. При подобни симптоми е абсолютно задължителна консултацията с лекар.

Как да се справите с диарията при деца и бебета?

Помислете дали не сте сменили съвсем скоро диетата на детето. Преминало ли е на по-различна храна? Давали ли сте му млечни продукти напоследък? Давате ли му прекалено много плодове и плодови сокчета? Ако е някое от изброените, премахнете незабавно храната от менюто му.

Установете дали детето се обезводнява. Посочените по-горе признаци са валидни, но те се проявяват при много тежка форма на диария. За да сте наясно, започнете да измервате детето си всеки ден по два пъти. Ако забележите, че губи тегло, значи се обезводнява.

Увеличете кърмата. Тя в никакъв случай не бива да спира. Между кърменията предлагайте вода на детето. Ако вече не го кърмите, давайте му по-често храна, но в по-малки количества. И често вода.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Изключете от менюто на детето всякакви трудно смилаеми храни. Също и плодовете, зеленчуците, плодовите сокове и захарта. Можете да храните детето с банани, препечени филийки, картофи, ориз. И кърма, ако имате.

Включете пробиотици. Те могат да намалят продължителността на диарията, както и тежестта от нея.

Профилактика на диарията (разстройство)

В основата на профилактиката при бебетата и малките деца е добрата лична хигиена и старателно измиване на всички плодове и зеленчуци, ако детето приема такива. Не му давайте храни, които могат да причинят алергии, а ако се наложи да давате лекарства, задължително се консултирайте преди това с лекар.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

В статията Хранене на бебето до първата годинка можете да научите още нови неща за правилното хранене на вашето дете.

| Сподели с приятели