Храненето на бебето и препятствията, с които всяка майка се сблъсква

Храненето на бебето – това оказва се е една тъмна, необятна и много спорна материя за майките днес, а и в миналото. Всяка майка се сблъсква с редица препятствия, проблеми и трудности докато кърми, докато захранва, докато се опитва да храни здравословно вече порасналият си мъник.

Храненето на бебето

В началото се тревожим за хранителните параметри на кърмата си, после за храните предизвикващи запек или диария при захраненото бебе, после за това дали с храната детето ни си набавя достатъчно витамини и минерали.

Въобще храненето е една от основните ни тревоги, когато стане въпрос за отглеждане на деца – затова и днес ще ви представим едни от най-основните препятствия, с които ще се сблъскате в първите месеци по отглеждането на бебето си, когато говорим за хранене.

Преди да започнем, обаче изчетете и материала ни за избора на бебешки стол за хранене – ще ви ориентира с много полезни съвети и когато дойде време за захранване и закупуване на столче, за бебето ще сте подготвени добре.

Храненето на бебето и препятствията, които ще ви сполетят в първите шест месеца

Много специалисти са на мнение, че храненето на бебето е много важен фактор за правилното му развитие, за доброто му здраве не само в началните етапи на живота му, но и в далечното бъдеще. Това е напълно вярно и много учени са го доказали вече нагледно.

На фона на тази голяма важност и тежест, която има храненето – всяка майка изпитва тревоги относно храненето на невръстното си бебе. Да, тук основно говорим за кърма или адаптирано мляко в по-лошият случай, но проблеми при храненето не липсват. Оказва се, че не толкова сукането е проблем на бебетата или пиенето на мляко от шише, а запекът в първите шест месеца от развитието им и храненето. Именно съдържанието на пелените е това, което ориентира майката дали бебето ѝ се храни добре, дали усвоява храната, дали няма стомашни проблеми и други.

Много е важно да успокоим мамите и да им кажем, че в първият месец-два бебето може да се изхожда по голяма нужда до 3 пъти дневно и това да не е признак за някакъв проблем със здравето му. В последствие, всяко бебе е индивидуално разбира се, бебетата могат да се изхождат по голяма нужда веднъж на 2 или повече дни – без това да е признак, че страдат от запек. Това са норми за кърмените деца, докато тези на адаптирано мляко се изхождат по голяма нужда средно по 1 или 2 пъти на ден.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Винаги при притеснения, че бебето има запек, трябва да се обърнете към педиатъра му за съвет и консултация! Ние ще ви споделим малко насоки, за да можете по-лесно да разпознавате състоянието, но това не означава, че лекар не трябва да ви консултира. Ако вашето бебе се храни с апетит и е жизнено. Когато ака не изпитва дискомфорт и коремът му е мек. Изхожда се по голяма нужда на 2 или 5 дни с обилни меки изпражнения. Тук не става дума за запек въобще, а по скоро за по-бавен метаболизъм!

Ако обаче бебето ака на интервали от над 5 дни и изпражненията са твърди, болезнено се изхожда и има примеси на кръв. Коремът е твърд и бебето отказва да се храни редовно. Вероятно бебето страда от запек! Най-често причините за запек не е кърмата и състава ѝ, както много майки предполагат. Причините могат да са недохранване, което е много опасно, особено през първия месец на бебето. Употреба на капки против колики, сложени имунизации, проблеми със стомаха или други по-сериозни проблеми, които единствено лекар може да установи.

За да помогнете на мъника си да се отърве от този проблем при хранене – можете да дадете преварена вода след кърмене (една-две лъжици, но без захар), да масажирате коремчето на всяка смяна на пелените и да правите упражнения на крачетата му (свиване и разпускане). Никога не давайте плодов сок или овесена вода – може силно да навредите на малкото бебе!

Храненето на бебето и препятствията, които ще ви сполетят след навършването на 6 месеца и година в последствие

Казано направо след шестия месец най-голямото препятствие, пред което се изправя една майка в храненето на бебето си, е захранването! За разлика от захранването, след навършването на година, майката трябва да се пребори с липсата на апетит у мъника си. И двете трудности са доста солидни и изискват търпение, внимание и много упоритост от страна на майката.

Когато захранването започне, бебето трудно приема новите вкусови качества на храната и доста различната ѝ консистенция. То рязко отказва някои храни и радушно приема други, но е важно да го приучите да хапва всичко – това по-късно ще окаже ефект за здравословното му хранене. Някой бебета трудно привикват към лъжицата и търсят постоянно биберона и шишето. За да се справите с тези проблеми проявете търпение и тактика.

Много е важно да определите кога вашето бебе е готово да премине към твърди храни? Това ще стане, ако бебето ви седи само, проявява интерес към това, което вие ядете, често лапа ръчички и се лигави. Не е препоръчително да захранвате преди 6-я месец, но все пак всяко бебе е индивидуално и не бива да отлагате безкрайно захранването единствено от страх, че няма да се справите.

Късното захранване може да се окаже проблем за по-нататъшното говорно развитие на бебето. Именно поемането на твърда храна в устата и нейното своеобразно сдъвкване, укрепват двигателните умения на бебето в областта на устните мускули и спомагат за координацията на устния апарат. Захранването около 8-ми,9-ти месец е прекалено закъсняло, понеже освен хранителни липси в организма, предизвиква трудно проговаряне и трудно приемане (бебето е заето да усвоява други неща: пълзене, ориентация, общуване и други).

Мили майки не изпадайте в паника, когато в буркана с пюре остане храна. Важно е при захранването бебето да си изгради правилни хранителни навици, да опита много и нови вкусове и да изпитва удоволствие от процеса на задоволяване на хранителните си потребности. Количеството си идва само с времето, а тъпкането насила ще ви изиграе лоша шега. Когато бебето откаже една храна – предложете я по различен начин. Например, ако отказва зеленчуци в супа, предложете ги варени или настъргани, така че да може да ги хапва. Експериментирайте и така ще успеете гарантирано.

Захранването и храненето въобще е социално общуване – затова не хранете бебето само и отделено от другите, напротив приобщете го към общата маса и то ще последва хранителните ви навици на 100%.

Проявата на алергии е сред най-големите страхове на майките по време на захранването. За да избегнете максимално алергиите кърмете до 6 месеца бебето, въвеждайте всяка нова храна единично и следете за реакции. Внимавайте с глутена, ядките, яйцата и млечните продукти. Ето и един материал, в който сме събрали за вас всички вредни за бебето храни в ранна възраст. Липсата на апетит у детето, след като навърши година, е основното притеснение за много майки. Има злояди деца, но има и такива, които просто отказват да хапват нещо периодично.

Сериозно изпитание за майчината воля е, когато детето системно извръща глава от старателно приготвените гозби. Но бъдете търпеливи. Причините детето ви да отказва да се храни често са умора и превъзбуда; прекалено строг хранителен режим; липса на разнообразни храни; никнене на млечни зъби; лоши хранителни навици (прием на снаксове, сокове, сладки неща преди ядене).

За да решите проблемите си относно храненето на порасналото дете и липсата му на апетит – опитайте да му предлагате хранене на по-големи интервали от време и дори понякога изчаквайте само да поиска храна! Елиминирайте вредните храни между основните хранения и ги заменете с плод или зеленчук. Така детето по-вероятно ще огладнее.

Направете детето част от приготвянето на храната, нека я усети, пипне и опита. В никакъв случай не използвайте насилие, закани, забрани и наказания – ще влошите нещата съвсем. И не на последно място направете храната красива за окото не само вкусна за ядене – детето ви ще забележи и оцени това.

Храненето на бебето и препятствията, които ще срещнете по пътя си по този въпрос са много и индивидуални – но запомнете няма нищо непреодолимо, стига да притежавате търпение, доза информираност и стремеж да накарате детето си да се храни здравословно, защото това е важно. Успех мили майки и помнете ние вярваме във вас, затова и вие повярвайте в способностите си.

f | Сподели с приятели