Най-често срещаните грешки в храненето на една бременна!

Кои са най-често срещаните грешки в храненето на една бременна българска жена? Питали ли сте се този въпрос? Навярно не, а трябва!

Най-често срещаните грешки в храненето на една бременна

Ние сме ви споделяли много материали за правилното хранене по време на бременността. Какво е полезно? Какво е вредно? Какво и колко да хапвате? Като материала ни за подправките в менюто на жените по време на бременността – прочетете го ще ви е интересен и полезен.

Относно грешките в храненето на бременните могат да се очертаят поне няколко основни грешки, които почти всяка втора бременна жена у нас прави. Сред тях са преяждането или така жизненоважното хранене за двама. Още липсата на разнообразие в менюто. Прекаленото му насищане с белтъчни храни. И вижте още какво…

Най-често срещаните грешки в храненето на една бременна!

За жалост не само бременните жени у нас не обръщат необходимото внимание на своето хранене, но и специалистите гинеколози не се стремят да им го препоръчат и обяснят. Тоест, когато осъзнаете факта, че сте бременни отивате на гинеколог и той ви изписва един куп витамини. Да, обаче тези витамини макар и важни за прием не заместват „разнообразното хранене“, както и пише на много от опаковките на тези продукти.

Но, коя бременна прочела това предупреждение прилежно въобще се замисля над него? И така неусетно здравословното хранене по време на бременността се свежда единствено до приема на витамини и фолиева киселина. А това е напълно погрешно схващане и именно то е първата и най-голяма заблуда за храненето по време на бременността. „Живата храна“ ако можем смело така да я наречем е най-полезното нещо за растящото в утробата бебе и за усилване имунитета на неговата майка по време на изтощителната бременност.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Тоест кутията с витамини е важна и витамините трябва да се приемат по предписанието на лекаря ви, но разнообразната храна и здравословната си остава най-важната за една здравословна бременност и раждането на здраво бебе. Енергията в организма на бременната жена идва именно от полезните хранителни вещества, които тя поема посредством полезната храна. Този фин баланс на храненето е много важен, особено докато сте бременни, понеже танца на хормоните в тялото ви така или иначе обърква цялото ви досегашно съществуване.

С две думи, ако искате да сте жизнени и здрави по време на своята бременност – хранете се оптимално и балансирано, разбира се и разнообразно! Освен, че бременните българки бъркат понятията здравословно хранене и прием на витамини, те много често подценяват силата на здравословната храна, за да бъдат здрави те и бебето им след раждането.

За да бъдем напълно честни витамините на таблетки не са никак полезни, макар и важни по време на бременността. Защо? Защото те единствено попълват по един синтетичен начин липсите в организма на бременната, но не засилват имунитета ѝ, храносмилането, общото и здравословно състояние и това на бебето. За жалост женските консултации у нас НЕ наблягат на темата здравословно хранене и хранителни навици на бременната жена. Те просто ви отпращат с рецепта и куп витамини, които да закупите от аптеката и нещата относно храненето приключват до тук.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

За да развенчаем мита на фразата „Докато сте бременни яжте за двама“ – единствено ще кажем, че бебето си взима необходимите хранителни вещества и без дори вие да ядете – от организма ви и запасите му. Така, че не бебето иска храна за двама, а това е само оправдание на някои бременни да практикуват вълчия си глад и главоломно да качат над 20, дори 30 килограма докато са бременни и после да се вайкат. Истината е, че килограмите по време на бременността много по-бързо се трупат и после е много трудно да ги елиминирате. Заблудата, че храненето на една бременна трябва да е за двама е напълно развенчана и все пак някой бременни още вярват в нея.

Следващият път, когато искате да ядете за двама, понеже така е „полезно“ за бебето помислете за болестните състояния, които наднорменото тегло по време на бременност причинява – високо кръвно, прееклампсия, болки в гърба, ставите и костите, подути крака, разширени вени и други. Важно е не колко ядете докато сте бременна, а какво ядете!!! Живата прясна храна е най-здравословна и винаги се хранете често, но на малки порции. Разнообразието е ключа към здравословното хранене. Не наблягайте само на меса, орис или картофи. Или пък само на зеленчуци и плодове. Комбинирайте абсолютно всички сезонни продукти у нас и си осигурете едно пъстро и разнообразно меню.

И относно следващата заблуда в храненето на една бременна – често осъзнавайки че са бременни жените рязко променят начина си на хранене. А, не бива! Истината е, че ако досега сте хапвали основно месо и белтъчни храни, не бива рязко да минавате само на зеленчуци и плодове. Всяка хранителна промяна трябва да се прави постепенно и да се даде възможност на тялото ви да се адаптира към нея. Особено по време на бременността рязка промяна на хранителните навици е силен стрес за организма на майката и на бебето и дори.

Грешки в храненето на една бременна също са и копирането на хранителния режим на бременна сестра, приятелка или позната, както и похапването само на две, три любими храни. Нуждите на организма на всяка бременна жена са ИНДИВИДУАЛНИ, затова личният здравословен хранителен план е най-важен. Често тялото ни само ни дава сигнали, какво е нужно да ядем, но ние рядко ги усещаме и задоволяваме.

Бременната трябва да избягва единствено вредни за бебето храни по време на бременността и такива, които я карат да се чувства зле, подута и образуват киселини. Добре е да се наблегне не само на млечни и пълнозърнести продукти, на плод и зеленчук, но и на семена, сушени плодове и най-вече СЕЗОННИ ПРОДУКТИ.

Ако имате нужда от енергия и по време на бременността нямате тонус, тоталната грешка е да хапвате шоколад, вафли и рафинирани въглехидрати. Те дават енергия за кратко и ви правят податливи към затлъстяване, гъбични инфекции и нарушен обмен на веществата по време на бременността и не само. Затова хранете се разнообразно и със свежа храна, за да сте здрави и тонизирани по време на бременността си!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете и материала ни за преодоляването на болестите по време на бременността благодарение на храненето. Ще откриете още полезна информация в него! Бъдете здрави мили бременни дами.

| Сподели с приятели