Най-често срещаните грешки в храненето на една бременна

Кои са най-често срещаните грешки в храненето на една бременна българска жена? Питали ли сте се този въпрос? Навярно не, а трябва.

Най-често срещаните грешки в храненето на една бременна

Ние сме ви споделяли много материали за правилното хранене по време на бременността. Какво е полезно? Какво е вредно? Какво и колко да хапвате? Като материала ни за подправките в менюто на жените по време на бременността – прочетете го ще ви е интересен и полезен.

Относно грешките в храненето на бременните могат да се очертаят поне няколко основни грешки, които почти всяка втора бременна жена у нас прави. Сред тях са преяждането или така жизненоважното хранене за двама. Още липсата на разнообразие в менюто. Прекаленото му насищане с белтъчни храни. И вижте още какво…

За жалост не само бременните жени у нас не обръщат необходимото внимание на своето хранене, но и специалистите гинеколози не се стремят да им го препоръчат и обяснят. Тоест, когато осъзнаете факта, че сте бременни отивате на гинеколог и той ви изписва един куп витамини. Да, обаче тези витамини макар и важни за прием не заместват „разнообразното хранене“, както и пише на много от опаковките на тези продукти.

Но коя бременна прочела това предупреждение прилежно въобще се замисля над него? И така неусетно здравословното хранене по време на бременността се свежда единствено до приема на витамини и фолиева киселина. А това е напълно погрешно схващане и именно то е първата и най-голяма заблуда за храненето по време на бременността. „Живата храна“ ако можем смело така да я наречем е най-полезното нещо за растящото в утробата бебе и за усилване имунитета на неговата майка по време на изтощителната бременност.

Тоест кутията с витамини е важна и витамините трябва да се приемат по предписанието на лекаря ви, но разнообразната храна и здравословната си остава най-важната за една здравословна бременност и раждането на здраво бебе. Енергията в организма на бременната жена идва именно от полезните хранителни вещества, които тя поема посредством полезната храна. Този фин баланс на храненето е много важен, особено докато сте бременни, понеже танца на хормоните в тялото ви така или иначе обърква цялото ви досегашно съществуване.

С две думи, ако искате да сте жизнени и здрави по време на своята бременност – хранете се оптимално и балансирано, разбира се и разнообразно. Освен, че бременните българки бъркат понятията здравословно хранене и прием на витамини, те много често подценяват силата на здравословната храна, за да бъдат здрави те и бебето им след раждането.

За да бъдем напълно честни витамините на таблетки не са никак полезни, макар и важни по време на бременността. Защо? Защото те единствено попълват по един синтетичен начин липсите в организма на бременната, но не засилват имунитета ѝ, храносмилането, общото и здравословно състояние и това на бебето. За жалост женските консултации у нас НЕ наблягат на темата здравословно хранене и хранителни навици на бременната жена. Те просто ви отпращат с рецепта и куп витамини, които да закупите от аптеката и нещата относно храненето приключват до тук.

За да развенчаем мита на фразата „Докато сте бременни яжте за двама“ – единствено ще кажем, че бебето си взима необходимите хранителни вещества и без дори вие да ядете – от организма ви и запасите му. Така че не бебето иска храна за двама, а това е само оправдание на някои бременни да практикуват вълчия си глад и главоломно да качат над 20, дори 30 килограма докато са бременни и после да се вайкат. Истината е, че килограмите по време на бременността много по-бързо се трупат и после е много трудно да ги елиминирате. Заблудата, че храненето на една бременна трябва да е за двама е напълно развенчана и все пак някой бременни още вярват в нея.

Следващият път, когато искате да ядете за двама, понеже така е „полезно“ за бебето помислете за болестните състояния, които наднорменото тегло по време на бременност причинява – високо кръвно, прееклампсия, болки в гърба, ставите и костите, подути крака, разширени вени и други. Важно е не колко ядете докато сте бременна, а какво ядете. Живата прясна храна е най-здравословна и винаги се хранете често, но на малки порции. Разнообразието е ключа към здравословното хранене. Не наблягайте само на меса, орис или картофи. Или пък само на зеленчуци и плодове. Комбинирайте абсолютно всички сезонни продукти у нас и си осигурете едно пъстро и разнообразно меню.

И относно следващата заблуда в храненето на една бременна – често осъзнавайки че са бременни жените рязко променят начина си на хранене. А не бива. Истината е, че ако досега сте хапвали основно месо и белтъчни храни, не бива рязко да минавате само на зеленчуци и плодове. Всяка хранителна промяна трябва да се прави постепенно и да се даде възможност на тялото ви да се адаптира към нея. Особено по време на бременността рязка промяна на хранителните навици е силен стрес за организма на майката и на бебето и дори.

Грешки в храненето на една бременна също са и копирането на хранителния режим на бременна сестра, приятелка или позната, както и похапването само на две, три любими храни. Нуждите на организма на всяка бременна жена са ИНДИВИДУАЛНИ, затова личният здравословен хранителен план е най-важен. Често тялото ни само ни дава сигнали, какво е нужно да ядем, но ние рядко ги усещаме и задоволяваме.

Бременната трябва да избягва единствено вредни за бебето храни по време на бременността и такива, които я карат да се чувства зле, подута и образуват киселини. Добре е да се наблегне не само на млечни и пълнозърнести продукти, на плод и зеленчук, но и на семена, сушени плодове и най-вече СЕЗОННИ ПРОДУКТИ.

Ако имате нужда от енергия и по време на бременността нямате тонус, тоталната грешка е да хапвате шоколад, вафли и рафинирани въглехидрати. Те дават енергия за кратко и ви правят податливи към затлъстяване, гъбични инфекции и нарушен обмен на веществата по време на бременността и не само. Затова хранете се разнообразно и със свежа храна, за да сте здрави и тонизирани по време на бременността си!

Прочетете и материала ни за преодоляването на болестите по време на бременността благодарение на храненето. Ще откриете още полезна информация в него! Бъдете здрави мили бременни дами.

f | Сподели с приятели