Да преборим болестите по време на бременността с помощта на храната

Да преборим болестите по време на бременността е задача номер едно за всяка бременна мама.

Да преборим болестите по време на бременността с помощта на храната

Когато неочаквано виждаш двете чертички на теста за бременност или след дълго чакане и опити заветното зачеване е факт – идват и последващите тревоги. Дали ще мога да продължа да ходя на работа? Тежка ли ще е бременността? Ами ако има болни около мен и се заразя?

В главата на жената започва да се боричка една върволица от мисли, придружени със силни емоции – които бушуващите хормони в телата ни и без това усилват ежеминутно. Разбира се всяка бременна знае много добре и без препоръките на лекар, че безразборното вземане на лекарства по време на бременността, може фатално да увреди растящият в утробата ѝ плод.

Много малко от нас жените, обаче оценяват вредното влияние на средата, на застоялият начин на живот, на лошото хранене – за самата бременност и нормалното ѝ протичане. Затова и днес решихме да си поговорим малко с вас, именно за здравословното хранене и как точно чрез него може да преборим повечето болести по време на бременността си?

Как точно става това, четете в следващите редове, а сега обърнете внимание и на статията ни за храните идеални за зачеване – много ще ви бъде интересна и полезна.

Да преборим болестите по време на бременността с помощта на правилно хранене

Ако бъдем реалисти храненето е едно от най-важните неща не само по време на бременността, на последващото кърмене и за процеса на зачеване – то е важно през целият ни живот, за да останем здрави, щастливи, активни по-дълго време.

По време на бременността може да настинете леко, да изпитвате постоянни сутрешни неразположения поради промените в тялото ви, да имате проблеми с кръвната захар, с имунитета, с попълването на запасите ви от минерали и витамини.

Всички тези проблеми могат да бъдат лесно преодолени, когато промените значително хранителните си навици и позволите на тялото си да се самолекува и възстановява. Всяка жена иска да се чувства добре през 9-те месеца на бременността си и да има нужната енергия за предстоящото раждане. За тази цел трябва да бъде готова да се движи по-активно, да хапва полезни храни и да забрави за всички вредни навици, които е имала.

За здравето на майката през всичките три триместъра, важен фактор се оказва според специалисти, поддържането на оптимално тегло. Тоест не бива да наддавате прекалено много по време на бременността си или прекалено малко – за да може и вие и бебето ви да сте добре. На стартовата права на всяка бременност повечето съвременни специалисти съветват жената да си оформи дневник – в който да записва хранителните си предпочитания и навици. Така много по-лесно ще установи вредните си хранителни навици и ще се опита да ги коригира. В началото на бременността рутинните гинекологични прегледи са веднъж месечно. На тях се извършва редовно измерване на теглото, понеже то е основния фактор за здравето на майката и растящото в утробата ѝ бебе.

Регистрирани са случаи на бременни жени с ниско тегло преди бременността, които много бързо наддават поради безразборното си хранене и това води до заболявания и проблемна бременност. Тоест задържане на течности в организма, увредена обмяна на веществата и оттам проблеми с кръвното налягане, кръвната захар и рискове за плода. Жените с наднормено тегло преди бременността пък или започват екстремни диети по време на бременността си или неконтролируемо се тъпчат с всякакви вредни храни.

Думата ДИЕТА по време на бременността означава единствено прием на полезни храни в умерени количества и то на чести интервали от време. Ако няма балансирана диета докато износвате бебето си – то бременността ви ще бъде съпътствана от проблеми. Вие ще имате по-нисък имунитет, по-голяма склонност към вирусни инфекции и настинки. Затова и да преборим болестите по време на бременността с помощта на храната е единственият удачен вариант за добро здраве на майката и бебето.

Да се ограничавате ли и как

Много е важно в ежедневното меню на бременната да присъстват храни от различни хранителни групи! Направо казано, нужно е да хапвате месо, риба, зеленчуци и плодове, пълнозърнести изделия. Когато сте гладни и не е време за основно хранене – заложете на плод или зеленчук, на купичка кисело или прясно мляко.

Мазните и сладки храни, както и преработените зърнени храни са опасни, понеже не дават енергия, а карат килограмите ви да нарастват. Закуската от пълнозърнест хляб или мюсли е добре да бъде продължена с една плодова салта, а не с вафла например.

Бременните е добре да ядат малки порции, но поне 6 пъти на ден минимум – така не натоварват стомаха и обмяната на веществата е постоянно стимулирана, особено ако поне 3 от храненията са с плодове или зеленчуци. Относно течностите в диетата на бременната, за да бъде тя здрава, много е важно кога, какво и колко ще пие.

Добре е да пиете поне по 2 литра вода на ден, но вечер избягвайте да претоварвате организма си с течности, понеже те могат да се задържат в него и така кръвообращението да бъде нарушено, а оттам и снабдяването на плода в утробата ви с кислород. Внимавайте много с плодовите сокове, понеже съдържат големи количества захар – заложете на фреш, но подбирайте добре плодовете за него. Естествено е по време на бременността да изпитвате силно влечение към определени хранителни групи, но баланса е най-важен, затова не посягайте прекалено често към солени, сладки или кисели храни.

Специалистите съветват всяка бременна да записва вкусовите си предпочитания и към 13-та Гестационна седмица с тяхна помощ да изгради бъдещият си хранителен режим, за да пребори болестите по време на бременността в последствие. Обикновено жените склонни към свръх напълняване трябва да избягват мазните и пълни с въглехидрати храни. Границите за покачване на тегло по време на 9 месеца бременност варират в рамките на до 10 килограма максимум, но слабите жени могат да качат и 14 килограма, а по-пълните само до 6 килограма.

За киселините по време на бременността сме засягали темата и преди, над 20% от бременните имат киселини именно за първи път по време на бременността. Това се получава, понеже матката се вдига и стомаха опира в диафрагмата. Киселините ще преборите с правилно хранене, като хапвате малко, но често. Не вечеряте късно и не ядете мазни, кисели или пържени храни. Забранете си изцяло вредни навици, като газирано, бърза закуска, пушене и алкохол. Винаги една малка разходка след вечеря, ще ви помогне да спите по-добре и да избегнете киселините. Ако в хранителните си навици докато сте бременни рязко намалите употребата на сол, то ще балансирате повече водния баланс в организма си и няма да страдате от високо кръвно налягане.

Появата на гестационен диабет грози над 80% от бременните в 5-ти, 6-ти месец от бременността. За радост повечето случай на този диабет се контролират с подходящ хранителен режим, но той трябва да ви се предложи от ендокринолог. В крайна сметка, за да преборим болестите по време на бременността не е нужно в повечето случаи друго, освен оптимален и балансиран хранителен режим. Това важи и за ниския хемоглобин свързан с липсата на желязо. За целта хапвайте крехки меса от различен вид и залагайте повече на червени меса, като телешко, свинско и подобни.

За бъдещите майки вегетарианки имаме интересен материал – той ще ви даде доста насоки и практични съвети.

В заключение, да преборим болестите по време на бременността, е напълно възможна мисия, стига да се храним балансирано и здравословно. Храната е горивото на нашият организъм, както горивото е двигателя на автомобилите – ако сипвате добра нафта, колата не се разваля, така и ако хапвате здравословни храни не боледувате.

Затова хранете се здравословно не само докато се опитвате да заченете, докато сте бременни или кърмите мили дами, хранете се здравословно през целия си живот и научете децата си да се хранят по същият начин.

f | Сподели с приятели