Какво лекарите наричат биохимична бременност и какво представлява тя?

Биохимична бременност – що за понятие е това и защо лекарите са нарекли така дадена бременност?

биохимична бременност

Като цяло днес за съжаление всяка втора дама има проблеми със зачеването или задържането на плода в утробата си. По данни на експерти процента на отпадналите ранни бременности е над 70%.

Защо толкова много бременности приключват на ранен етап, още преди да са започнали фактически? – няма съвсем ясни данни! Именно бременностите, които приключват в ранен етап се наричат от гинеколозите – биохимична бременност!

Още преди самата жена да разбере или осъзнае, че е бременна – бременността ѝ често приключва. Спонтанният аборт в тази начална фаза е често възприеман от жените като месечен цикъл – но малко закъснял! Реално всяка жена без дори да знае е имала спонтанен аборт в ранния етап на зачеването си и дори не е разбрала за него.

Именно за биохимичната бременност, за симптомите и разпознаването ѝ ще си поговорим днес. Освен това ще ви запознаем с причините за появата ѝ евентуално и дали може да се предпазите?

Прочетете преди това обаче и материала ни за доброкачествените ракови образования в гърдите по време на бременността и какво се случва с тях?

Какво представлява една биохимична бременност?

Като всяка една нормална бременност и тази започва със зачеване, когато сперматозоида оплоди зрялата яйцеклетка. Образувалият се зародиш успешно се прикрепя към вътрешната страна на маточната мускулатура, но по неустановени още ред причини – той бива отхвърлен и отпада.

Биохимичната бременност приключва с прокървяване, както приключва всяка бременност и започва всеки един аборт. Причините за кървенето са също така неясни и в почти 100% от случаите се бърка това кървене с месечен менструален цикъл.

Естествено преди всеки менструален цикъл жената овулира и именно тогава зачева. Но симптомите за бременност на ранен етап много се припокриват с тези за предстоящият месечен цикъл – болезнени гърди, промяна в настроението и така нататък. Затова и зачеването и ранната бременност трудно могат да се установят без кръвен тест например! Когато на една жена месечният ѝ цикъл закъснее и след няколко дни се появи, тя си мисли, че това е просто закъснение, но можем да говорим за биохимична бременност.

Неподозирайки за състоянието си и претърпения аборт, бременната до преди дни жена не бърза да отиде на лекар. Тя не знае, че малкия плод в нея е бил отхвърлен и бременността е била прекратена по естествен път. Единствения индикатор, че нещо се случва в тялото ѝ е по-различното естество на месечния ѝ период! Той обикновено след биохимична бременност е малко по-продължителен, има по-обилно кървене и е придружен с по-силни болки в яйчниците. Когато обаче една жена се опитва да зачене отчаяно от дълго време, то тя няма как да не забележи промените в тялото си и да установи реалното закъснение на цикъла си поради бременност.

Жените, очакващи положителният тест за бременност всеки месец, постоянно си правят тестове за овулация, ранни тестове за бременност и при появата на положителен резултат са силно ентусиазирани. Но когато след няколко дни цикълът им се появи се чувстват крайно нещастни и разочаровани. Затова мили дами не бързайте да изпадате в еуфория от ранния положителен тест за бременност, той може и да показва биохимична бременност! А защо и по какви причини тя се случва, за момента не може да се даде точно обяснения!?

Симптоми на биохимична бременност!

Симптоми на този тип необяснима бременност няма! Когато жената зачене и бременността е биохимична тя не усеща никакви индикации за бременност. Няма неприятни усещания, гадене, повръщане, болки ниско в корема, в кръста или друго. Обичайната бременност обикновено се придружава с често сменящо се настроение на ранен етап, с уголемени и болезнени гърди, световъртеж или увеличен апетит.

При биохимичната бременност тези симптоми липсват и жената се намира в напълно нормалното си досегашно състояние. Ранната стандартна бременност се характеризира още с постоянна нужда от сън, умора, дразнене от определени силни миризми, раздразнение и тревожност. За биохимичната няма такива признаци и тя протича напълно незабелязано за няколко дни, докато цикълът не се появи!

Защо някои жени имат биохимична бременност и могат ли да я разпознаят или това е невъзможно?

Още сега трябва да ви кажем, че ясни, точни и категорични причини за биохимична бременност няма. Евентуално причинителите на този тип бременност могат да се крият в променени имунни фактори, в проблемни хормонални баланси, аномалии в хромозомите на женския организъм и много други. Тези фактори често могат да доведат до наличието на биохимична бременност, но не може да се каже със сигурност, че те са виновници за появата ѝ.

Най-простичко, при биохимична бременност жената не може да износи закрепеният успешно в матката ѝ ембрион – но защо ще си остане все още мистерия за жените, специалистите и учените.

Да, медицината е напреднала и е на светлинни години от началната си фаза, но този тип “специална бременност“ все още няма обяснение за учените. Добрата новина е, че при наличието на биохимична бременност и последващ спонтанен аборт двойката може да пробва за бебе още на следващият месец, когато жената е в овулация.

Няма никакви показатели и причини да се изчаква забременяване след една биохимична бременност, но добре е жената да се подложи на гинекологичен преглед и редица стандартни здравословни изследвания! Чак след това може отново да пробва за бебе, ако не е установен някакъв хормонален проблем, проблем с половата система или друг вид здравословно заболяване.

Често специалистите установяват, че след една биохимична бременност, подложилите се на изследвания дами – имат проблеми с хормоналния баланс или имунната си система. Вероятно затова се е появила и биохимичната бременност и е нужно да се мине курс на терапия и възстановяване на женския организъм, преди отново да се правят опити за забременяване.

Относно въпроса, може ли въобще някоя жена да разпознае, че има биохимична бременност? – отговорът е не, не може! Единствено направата на кръвен тест за нивата на HCG хормона в женското тяло – ще покаже бременна ли е тя или не и дали бременността е биохимична. Ако още преди да ви закъснее цикъла сте си направили подобен тест и той е показал нива на хормона над 6 единици, значи налице е бременност. Тестът трябва да се повтори след няколко дни и ако нивата са паднали до нормалните си граници, значи бременността е била биохимична.

И все пак повечето жени не си правят подобни тестове, ако не се опитват отчаяно да заченат, така че много често наличието на биохимична бременност, дори не се установява и на другия месец жената зачева нормално! За нормална бременност се говори вече, когато закъснението на периода ви е повече от 10 дни и нивата на хормона отговорен за бременността се запазват високи. Тогава налице е и зародиш, който евентуално ще се развива нормално и би трябвало да е така.

Това беше всичко мили дами за биохимичната бременност, а сега можете да обърнете внимание и на материала ни за най-критичните периоди по време на бременност – ще ви е от полза!

f | Сподели с приятели