Биохимична бременност – какво представлява, симптоми и причини

Биохимична бременност (наричана още и химическа бременност) – що за понятие е това и защо лекарите са нарекли така дадена бременност?

биохимична бременност

Като цяло днес за съжаление всяка втора дама има проблеми със зачеването или задържането на плода в утробата си. По данни на експерти процента на отпадналите ранни бременности е над 70%.

Защо толкова много бременности приключват на ранен етап, още преди да са започнали фактически? – няма съвсем ясни данни. Именно бременностите, които приключват в ранен етап се наричат от гинеколозите – биохимична бременност.

Още преди самата жена да разбере или осъзнае, че е бременна – бременността ѝ често приключва. Спонтанният аборт в тази начална фаза е често възприеман от жените като месечен цикъл – но малко закъснял. Реално всяка жена без дори да знае е имала спонтанен аборт в ранния етап на зачеването си и дори не е разбрала за него.

Именно за биохимичната бременност, за симптомите и разпознаването ѝ ще си поговорим днес. Освен това ще ви запознаем с причините за появата ѝ евентуално и дали може да се предпазите?

Прочетете преди това обаче и материала ни за доброкачествените ракови образования в гърдите по време на бременността и какво се случва с тях?

Какво представлява една биохимична бременност

Като всяка една нормална бременност и тази започва със зачеване, когато сперматозоида оплоди зрялата яйцеклетка. Образувалият се зародиш успешно се прикрепя към вътрешната страна на маточната мускулатура, но по неустановени още ред причини – той бива отхвърлен и отпада.

Биохимичната бременност приключва с прокървяване, както приключва всяка бременност и започва всеки един аборт. Причините за кървенето са също така неясни и в почти 100% от случаите се бърка това кървене с месечен менструален цикъл.

Естествено преди всеки менструален цикъл жената овулира и именно тогава зачева. Но симптомите за бременност на ранен етап много се припокриват с тези за предстоящият месечен цикъл – болезнени гърди, промяна в настроението и така нататък. Затова зачеването и ранната бременност трудно могат да се установят без кръвен тест. Когато на една жена месечният ѝ цикъл закъснее и след няколко дни се появи, тя си мисли, че това е просто закъснение, но можем да говорим за биохимична бременност.

Неподозирайки за състоянието си и претърпения аборт, бременната до преди дни жена не бърза да отиде на лекар. Тя не знае, че малкия плод в нея е бил отхвърлен и бременността е била прекратена по естествен път. Единствения индикатор, че нещо се случва в тялото ѝ е по-различното естество на месечния ѝ период. Той обикновено след биохимична бременност е малко по-продължителен, има по-обилно кървене и е придружен с по-силни болки в яйчниците. Когато обаче една жена се опитва да зачене отчаяно от дълго време, то тя няма как да не забележи промените в тялото си и да установи реалното закъснение на цикъла си поради бременност.

Жените, очакващи положителният тест за бременност всеки месец, постоянно си правят тестове за овулация, ранни тестове за бременност и при появата на положителен резултат са силно ентусиазирани. Но когато след няколко дни цикълът им се появи се чувстват крайно нещастни и разочаровани. Затова мили дами не бързайте да изпадате в еуфория от ранния положителен тест за бременност, той може и да показва биохимична бременност. А защо и по какви причини тя се случва, за момента не може да се даде точно обяснения.

Симптоми на биохимична бременност

Симптоми на този тип необяснима бременност няма. Когато жената зачене и бременността е биохимична тя не усеща никакви индикации за бременност. Няма неприятни усещания, гадене, повръщане, болки ниско в корема, в кръста или друго. Обичайната бременност обикновено се придружава с често сменящо се настроение на ранен етап, с уголемени и болезнени гърди, световъртеж или увеличен апетит.

При биохимичната бременност тези симптоми липсват и жената се намира в напълно нормалното си досегашно състояние. Ранната стандартна бременност се характеризира още с постоянна нужда от сън, умора, дразнене от определени силни миризми, раздразнение и тревожност. За биохимичната няма такива признаци и тя протича напълно незабелязано за няколко дни, докато цикълът не се появи.

Защо някои жени имат биохимична бременност

Още сега трябва да ви кажем, че ясни, точни и категорични причини за биохимична бременност няма. Евентуално причинителите на този тип бременност могат да се крият в променени имунни фактори, в проблемни хормонални баланси, аномалии в хромозомите на женския организъм и много други. Тези фактори често могат да доведат до наличието на биохимична бременност, но не може да се каже със сигурност, че те са виновници за появата ѝ.

Най-простичко, при биохимична бременност жената не може да износи закрепеният успешно в матката ѝ ембрион – но защо, ще си остане все още мистерия за жените, специалистите и учените.

Да, медицината е напреднала и е на светлинни години от началната си фаза, но този тип “специална бременност“ все още няма обяснение за учените. Добрата новина е, че при наличието на биохимична бременност и последващ спонтанен аборт двойката може да пробва за бебе още на следващият месец, когато жената е в овулация.

Забременяване след биохимична бременност

Няма никакви показатели и причини да се изчаква забременяване след една биохимична бременност, но добре е жената да се подложи на гинекологичен преглед и редица стандартни здравословни изследвания. Чак след това може отново да пробва за бебе, ако не е установен някакъв хормонален проблем, проблем с половата система или друг вид здравословно заболяване.

Често специалистите установяват, че при една биохимична бременност подложилите се на изследвания дами имат проблеми с хормоналния баланс или имунната си система. Вероятно затова се е появила и биохимичната бременност и е нужно да се мине курс на терапия и възстановяване на женския организъм, преди отново да се правят опити за забременяване.

Може ли да се разпознае биохимична бременност

Относно въпроса, може ли въобще някоя жена да разпознае, че има биохимична бременност? – отговорът е не, не може. Единствено направата на кръвен тест за нивата на HCG хормона в женското тяло – ще покаже бременна ли е тя или не и дали бременността е биохимична. Ако още преди да ви закъснее цикъла сте си направили подобен тест и той е показал нива на хормона над 6 единици, значи налице е бременност. Тестът трябва да се повтори след няколко дни и ако нивата са паднали до нормалните си граници, значи бременността е била биохимична.

И все пак повечето жени не си правят подобни тестове, ако не се опитват отчаяно да заченат. Така че много често наличието на биохимична бременност дори не се установява и на другия месец жената зачева нормално. За нормална бременност се говори вече, когато закъснението на периода ви е повече от 10 дни и нивата на хормона отговорен за бременността се запазват високи. Тогава налице е и зародиш, който евентуално ще се развива нормално и би трябвало да е така.

Това беше всичко мили дами за биохимичната бременност, а сега можете да обърнете внимание и на материала ни за най-критичните периоди по време на бременност – ще ви е от полза.

f | Сподели с приятели