Спонтанен аборт – симптоми и лечение

Спонтанен аборт – това е термин, използващ се, за да означи приключила в първите 20 седмици от зачеването бременност.

спонтанен аборт

Изследванията показват, че 10-25% от клинично разпознатите бременности приключват със спонтанен аборт. Нередки са и случаите, в които зачеването дори oще не е установено, а жената преживява спонтанен аборт.

Причини

Те могат да бъдат от различно естество. По време на първия триместър най-често срещаната причина е хромозомна аномалия при детето. Освен това – хормонални проблеми, инфекции или здравословни проблеми при майката.

Евентуални причини могат да са различни заболявания на бременната или дори начинът ѝ на живот. Рискови са: тютюнопушенето, приемът на алкохол и други медикаменти, недохранването, излагането на радиация или токсични вещества.

Каква е вероятността за спонтанен аборт?

Смята се, че рискът при жени в детеродна възраст е между 10 и 25%. С увеличаване на възрастта обаче този риск също нараства. Жените, които са над 35 години са по-застрашени – 20-35%. Докато при жени над 45 години опасността е най-голяма – 50%.

Още информация по темата за късната бременност можете да намерите в статията Бременност след 40 – ползи и рискове.

дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 12лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Установено е, че жените, които веднъж вече са преживели спонтанен аборт, са подложени на не по-голям риск от този, който е при жените в детеродна възраст.

Симптоми

Ако изпитате някои от тези симптоми, важно е да уведомите лекаря си или да потърсите мнението на компетентно лице:

 • Лека до силна болка в областта на гърба
 • Загуба на тегло
 • Бяло-розова слуз
 • Контракции (болезнени на кратък интервал)
 • Кафяво или светло червено кървене с или без спазми (но имайте предвид, че нерядко началото на бременността е съпровождана от леко кървене, което не крие опасност за плода).

Видове спонтанен аборт

За повечето хора терминът е един и същ. Всъщност обаче в зависимост от това какво точно се случва с майката и плода, се обособяват няколко вида спонтанен аборт:

 • Заплашващ аборт – при него се наблюдава кървене, но плодът се запазва.
 • Прогредиентен аборт – той не може да бъде избегнат.
 • Инкомплетен – обикновено плода бива изхвърлен, но части от плацентата остават.
 • Комплетен – нищо не се задържа.
 • Септичен – най-често се среща при криминални аборти. При него матката е инфектирана.
 • Задържан – мъртъв плод, който обаче е задържан в матката.

Лечение

Лечение за запазване на плода би могло да се проведе единствено при заплашващ аборт. Във всеки друг случай то се прави с цел да се избегнат инфекциите или да бъде предотвратен евентуален кръвоизлив. Ако се установи, че спонтанният аборт е вече настъпил, се прави изчистване на матката от тази бременност.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Когато става въпрос за задържана част от бременността (плацентата например), жената обикновено се поставя под наблюдение. Ако жизнените ѝ показатели са наред, се смята, че тя ще се прави с изхвърлянето на остатъците сама до няколко седмици.

Честа практика е оперативната намеса при останалите видове аборт. Тя се нарича кюретаж. Съществуват малки рискове от инфекции и деформация на матката.

След аборта

За поне 2 седмици не водете полов живот, не поставяйте тампони и не използвайте вагинален душ. Ако сте решили да опитвате да заченете отново, препоръчително е да изчакате поне месец-два, преди следващия опит.

При няколко последователни спонтанни аборта трябва да се направят необходимите изследвания – кръвна захар, щитовидна жлеза и др.

Превенция

Тъй като често причината за спонтанните аборти са хромозомни аномалии, не може да се направи много, за да се предпазите. И все пак грижата за тялото преди да забременеете несъмнено може да има положителен ефект.

Тази грижа включва: редовни упражнения, хранене със здравословна храна, поддържане на оптимално тегло, намалени нива на стрес.

След като разберете, че сте бременни, е желателно да си осигурите нормална и добра среда за себе си и за детето. Движете се, но не активно, както преди бременност. Интензивните упражнения могат да доведат до спонтанен аборт.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Не консумирайте алкохол и цигари, намалете количеството на кофеина, който приемате. Не по-малко важно е обаче да си осигурите и емоционално спокойствие, да елиминирате стреса и да се стараете всеки един ваш ден да е изпълнен с положителни емоции.

| Сподели с приятели