Спонтанен аборт – симптоми и лечение

Спонтанен аборт – това е термин, използващ се, за да означи приключила в първите 20 седмици от зачеването бременност.

спонтанен аборт

Изследванията показват, че 10-25% от клинично разпознатите бременности приключват със спонтанен аборт. Нередки са и случаите, в които зачеването дори oще не е установено, а жената преживява спонтанен аборт.

Причини

Те могат да бъдат от различно естество. По време на първия триместър най-често срещаната причина е хромозомна аномалия при детето. Освен това – хормонални проблеми, инфекции или здравословни проблеми при майката.

Евентуални причини могат да са различни заболявания на бременната или дори начинът ѝ на живот. Рискови са: тютюнопушенето, приемът на алкохол и други медикаменти, недохранването, излагането на радиация или токсични вещества.

Каква е вероятността за спонтанен аборт

Смята се, че рискът при жени в детеродна възраст е между 10 и 25%. С увеличаване на възрастта обаче този риск също нараства. Жените, които са над 35 години са по-застрашени – 20-35%. Докато при жени над 45 години опасността е най-голяма – 50%.

Още информация по темата за късната бременност можете да намерите в статията Бременност след 40 – ползи и рискове.

Установено е, че жените, които веднъж вече са преживели спонтанен аборт, са подложени на не по-голям риск от този, който е при жените в детеродна възраст.

Симптоми

Ако изпитате някои от тези симптоми, важно е да уведомите лекаря си или да потърсите мнението на компетентно лице:

 • Лека до силна болка в областта на гърба
 • Загуба на тегло
 • Бяло-розова слуз
 • Контракции (болезнени на кратък интервал)
 • Кафяво или светло червено кървене с или без спазми (но имайте предвид, че нерядко началото на бременността е съпровождана от леко кървене, което не крие опасност за плода).

Видове спонтанен аборт

За повечето хора терминът е един и същ. Всъщност обаче в зависимост от това какво точно се случва с майката и плода, се обособяват няколко вида спонтанен аборт:

 • Заплашващ аборт – при него се наблюдава кървене, но плодът се запазва.
 • Прогредиентен аборт – той не може да бъде избегнат.
 • Инкомплетен – обикновено плода бива изхвърлен, но части от плацентата остават.
 • Комплетен – нищо не се задържа.
 • Септичен – най-често се среща при криминални аборти. При него матката е инфектирана.
 • Задържан – мъртъв плод, който обаче е задържан в матката.

Лечение

Лечение за запазване на плода би могло да се проведе единствено при заплашващ аборт. Във всеки друг случай то се прави с цел да се избегнат инфекциите или да бъде предотвратен евентуален кръвоизлив. Ако се установи, че спонтанният аборт е вече настъпил, се прави изчистване на матката от тази бременност.

Когато става въпрос за задържана част от бременността (плацентата например), жената обикновено се поставя под наблюдение. Ако жизнените ѝ показатели са наред, се смята, че тя ще се прави с изхвърлянето на остатъците сама до няколко седмици.

Честа практика е оперативната намеса при останалите видове аборт. Тя се нарича кюретаж. Съществуват малки рискове от инфекции и деформация на матката.

След аборта

За поне 2 седмици не водете полов живот, не поставяйте тампони и не използвайте вагинален душ. Ако сте решили да опитвате да заченете отново, препоръчително е да изчакате поне месец-два, преди следващия опит.

При няколко последователни спонтанни аборта трябва да се направят необходимите изследвания – кръвна захар, щитовидна жлеза и др.

Превенция

Тъй като често причината за спонтанните аборти са хромозомни аномалии, не може да се направи много, за да се предпазите. И все пак грижата за тялото преди да забременеете несъмнено може да има положителен ефект.

Тази грижа включва: редовни упражнения, хранене със здравословна храна, поддържане на оптимално тегло, намалени нива на стрес.

След като разберете, че сте бременни, е желателно да си осигурите нормална и добра среда за себе си и за детето. Движете се, но не активно, както преди бременност. Интензивните упражнения могат да доведат до спонтанен аборт.

Не консумирайте алкохол и цигари, намалете количеството на кофеина, който приемате. Не по-малко важно е обаче да си осигурите и емоционално спокойствие, да елиминирате стреса и да се стараете всеки един ваш ден да е изпълнен с положителни емоции.

f | Сподели с приятели