Кървене по време на бременност – кога е опасно

Кървенето по време на бременност се наблюдава сравнително често и винаги тревожи бъдещата майка. В повечето случаи то не е опасно и нe нарушава нормалното протичане на бременността, но има и някои спешни състояния, които могат да се проявят чрез кървене. Затова всяко прокървяване трябва да бъде изяснено от акушер-гинеколог и лекувано при нужда.

Кървене по време на бременност – кога е опасно

Ако кървенето не е съпроводено с болки или други симптоми, рискът от спонтанен аборт е едва 10%. В начална бременност най-често се появява леко зацапване, което не е опасно за майката и за плода.

Кои са причините за кървене по време на бременността

Имплантация

Имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката настъпва 10-15 дни след зачеването и може да се прояви с леко кафеникаво или розово зацапване. На този етап жената все още не знае, че е бременна. Това зацапване е напълно нормално и не изисква преглед при гинеколог.

Хормонален дисбаланс

Много жени забелязват оскъдно кървене около датата на очаквания менструален цикъл през първите 2-3 месеца от бременността. Причината за това е хормонална и обикновено не застрашава протичането на бременността. Въпреки това при поява на зацапване или по-силно кървене, незабавно се консултирайте с гинеколог.

Заболявания на маточната шийка

По време на бременност клетките на маточната шийка стават по-чувствителни поради хормоналните промени, настъпващи в тялото. Така по тях може да се образуват ерозии, които да кървят, най-често при сексуален контакт.

Някои жени имат полипи на маточната шийка, които най-често са безобидни, но по време на бременността може да започнат да кървят. Когато кървенето е от страна на шийката то обикновено се проявява само с няколко капки кафеникава или светлочервена кръв и бързо спира. Най-често това не изисква спешно лечение, но все пак е нужна консултация с лекар за уточняване на диагнозата.

Отлепване на плодния сак

Отлепването на плодния сак от маточната стена е една от най-често срещаните причини за кървене в ранна бременност. В повечето случаи то е минимално и се възстановява без никакви последствия. Възможно е обаче отлепването да е по-голямо и да доведе до загиване на плода. Ранната диагностика е от изключително значение за развитието на бременността.

Прочетете още за отлепване на плодния сак – ще ви бъде полезно.

Извънматочна бременност

В този случай оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина, най-често в маточните тръби. Това е опасно състояние, което застрашава живота на майката и се налага спешна медицинска помощ. Извънматочната бременност се проявява с кървене и болки ниско в таза. Възможно е менструацията да отсъства или да е оскъдна както и да са на лице други признаци на бременност като гадене, умора, сънливост.

Информирайте се още за извънматочната бременност – една сравнително обширна статия за това.

Спонтанен аборт

Основен симптом на спонтанния аборт е именно кървенето. То може да бъде оскъдно или много обилно и най-често е съпроводено с болка. Причините за спонтанния аборт са различни. В ранните етапи на бременността това са най-често генетични аномалии, хормонален дисбаланс като недостиг на прогестерон, вирусни или бактериални инфекции. Най-често спонтанния аборт настъпва до 13 г.с. след това вероятността значително намалява, но е възможно прекъсване на бременността и в по-късни срокове.

Още за спонтанния аборт – информирайте ще още за симптомите, лечението и превенцията.

Какво да правим при появата на кървене по време на бременност

Не изпадайте в паника, легнете и се свържете веднага с вашия лекар, опишете му кървенето и наличието на други симптоми и следвайте указанията му. Ако не можете да се свържете с лекаря помолете някой да ви откара в болница с отделение по Акушерство и гинекология.

Ако кървенето е обилно, придружено със силни болки или световъртеж, повикайте Бърза помощ.

Прегледите обикновено включват:

  • Изследване на кръвта и урината;
  • Проверяване на маточната шийка за разкритие;
  • Ултразвуково изследване;
  • Измерване на кръвното налягане на бременната жена;
  • В по-късен етап на бременността – проследяване на детските сърдечни тонове;

Лечението зависи от конкретната причина за кървене. В голяма част от случаите е достатъчна почивка на легло за няколко дни, в други ситуации се налага медикаментозна терапия.

f | Сподели с приятели