Отлепване на плодния сак

Първият триместър от бременността е особено важен, тъй като тогава най-интензивно се оформят и развиват всички органи и системи на бъдещото бебе.

Отлепване на плодния сак

Той е и най-критичен по отношение на задържането на бременността и здравето на плода, тъй като всички вредни навици на бъдещата майка, излагане на токсини, прием на лекарства, нелекувани заболявания и т.н. могат да окажат вредно влияние върху ембриона и дори да доведат до спонтанен аборт.

Не винаги причината за ранната загуба на бременността се дължи на начина на живот или на заболявания от страна на майката. Много често става дума за генетични дефекти в развитието на ембриона, върху които нямаме контрол.

Почти всички спонтанни аборти се случват до 13 г.с.

Един от най-важните сигнали, за които трябва да следим е прокървяването в началните седмици на бременността. Рискът от аборт е най-голям до 7 г.с. а след това когато бебето вече има пулс, то вероятността от преждевременно прекъсване на бременността рязко намалява.

Опасно ли е прокървяването в ранна бременност

Не всяко кървене по време на бременност е опасно. При имплантирането на зародиша в матката е възможно да се получи краткотрайно прокървяване, което не носи риск за бременността. Поради промяна в хормоналните нива, при някои жени е възможно да се наблюдава кървене около датата на очаквания менструален цикъл през първите 2-3 месеца. Това състояние се нарича цветна бременност и обикновено не е причина за безпокойство. В този случай кървенето е слабо, по-скоро прилича на зацапване и най-често е по-кратко от нормалната менструация. В редки случаи може да продължи по-дълго, дори през цялата бременност.

В самото начало на бременността плодният сак не изпълва цялата кухина на матката. Останалата част от лигавицата може да се излющи и да предизвика кървене, подобно на менструация. Обикновено подобно кървене не изисква лечение и преминава от самосебе си.

Винаги когато се наблюдава прокървяване в ранна бременност има вероятност да става дума за частично отлепване на плодния сак или друг проблем, затова е абсолютно задължително да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Какво представлява отлепването на плодния сак и трябва ли да ни тревожи

Отлепването на плодния сак от стената на матката може да предизвика кървене и леки болки. Това обикновено силно тревожи бъдещите майки. За щастие в повечето случаи отлепването е частично. Наблюдава се оскъдно кървене и болки в слабините.

На ултразвук може да се установи отлепването. Най-често то се дължи на повишена активност на матката, при което контракциите нарушават прикрепването на плодния сак към маточната стена. В такъв случай лекарят вероятно ще ви препоръча почивка на легло и ще изпише подходящи медикаменти за задържане на бременността.

За по-голяма сигурност може да се наложи кратък престой в болница. Минималното отлепване обикновено се възстановява и не предизвика проблеми през остатъкът от бременността. Важно е да не се натоварвате, да не вдигате тежко, възможно е да ви предпишат хормонални препарати или спазмолитици.

Отлепването на голяма част от плодния сак за съжаление е много сериозно състояние, при което има голям риск от загуба на плода. То изисква задължителен прием в болнично заведение и постоянно наблюдение.

f | Сподели с приятели