Тиреоидит на Хашимото и бременност

Тиреоидитът на Хашимото представлява автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, което нарушава нормалните ѝ функции.

Тиреоидит на Хашимото и бременност

Развива се хроничен, възпалителен процес, който унищожава тъканта на щитовидната жлеза и води до намалено производство на тироидни хормони.

Причините за появата на Хашимото все още не са напълно изяснени. Смята се, че генетичните фактори имат сериозно значение. Вземат се предвид и начина на живот и фактори на околната среда – стрес, вирусни заболявания, употреба на някои медикаменти, дефицит на йод и селен, излагане на токсини.

Заболяването започва без симптоми или със слабо изразени, неспецифични такива, които могат да бъдат отдадени на други състояния: умора, шум в ушите, световъртеж, сърцебиене, изпотяване, стягане в областта на шията и затруднено преглъщане, болки в мускулите, наддаване на тегло. Понякога може да има наличие само на един или два симптома.

При изследване се установяват високи нива на антителата ТАТ и МАТ. Ако вече се е развил хипотиреодизъм се наблюдава повишено ниво на хормона TSH. Понижената функция на жлезата води до: умора, отслабена памет, запек, суха кожа, непоносимост към студ, наддаване на тегло.

Заболяването засяга предимно жени в репродуктивна възраст и ако е оставено без лечение може да повлияе на способността за зачеване, износване и здравето на бъдещото бебе.

Важно е при планиране на бременността да се изследва TSH и при нужда да се направи консултация с ендокринолог. Хормоните трябва да се следят често и да се поддържат в граници, определени от лекаря. Веднага след установяване на бременността трябва да се изследват TSH, FT4, FT3. Много често се наблюдава повишаване на хормона TSH през първите седмици след забременяването и се налага корекция на дозата на хормонозаместващия препарат. Това е от особено значение за правилното развитие на ембриона и запазване на бременността.

Неконтролираният хипотиреодизъм по време на бременност може да стане причина за прееклампсия или вродени малформации на плода.

Вроденият хипотиреодизъм се среща при 1 на 4000 новородени и ако остане нелекуван може да доведе до изоставане в умственото и физическо развитие на детето.

Некомпенсираният хипотиреодизъм в ранните седмици от бременността повишава риска от спонтанен аборт. През първите месеци нуждата от тиреоидни хормони на бременната жена е повишена, ето защо е много важно да се провежда ефективен контрол на заболяването.

Детето, родено от майка с тиреоидит на Хашимото има по-висок риск да отключи болестта след време, тъй като тя има наследствен фактор. Това обаче далеч не означава, че детето със сигурност ще се разболее, начина на живот е определящ за това дали ще се развие Хашимото или не.

Как протича една бременност при жена с автоимунен тиреоидит

При редовни изследвания и хормонозаместваща терапия в подходяща доза бременността протича абсолютно нормално, стига да няма други съпътстващи заболявания.

Няма ограничения относно начина на живот на бременната жена, единствено е добре да се спазва диета, която по принцип се препоръчва на всички болни от Хашимото. Не се консумират в големи количества: зеле, орехи, маруля, просо, соя, тофу. Избягват се подсладители, консерванти и други вредни добавки в храните. Добре е да се намали приема на зърнени храни с високо съдържание на глутен. Желателно е да се ограничи приема на кафе. Може да се приемат витамини за бременни без съдържание на йод. Освен тироидните хормони добре е да се проследяват често кръвното налягане и глюкозата в кръвта на бъдещата майка.

Хипотиреодизъм и кърмене

Намалената функция на щитовидната жлеза не възпрепятства кърменето. Важно е да продължите да взимате хормонозаместващите лекарства. Прекалено високата доза хормони обаче преминава в кърмата, от друга страна недостатъчното им количество може да засегне производството на мляко. Затова е важно да вземате препарата в точната доза и да правите редовно изследвания.

f | Сподели с приятели