Тиреоидит на Хашимото и бременност

Тиреоидитът на Хашимото представлява автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, което нарушава нормалните ѝ функции.

Тиреоидит на Хашимото и бременност

Развива се хроничен, възпалителен процес, който унищожава тъканта на щитовидната жлеза и води до намалено производство на тироидни хормони.

Причините за появата на Хашимото все още не са напълно изяснени. Смята се, че генетичните фактори имат сериозно значение. Вземат се предвид и начина на живот и фактори на околната среда – стрес, вирусни заболявания, употреба на някои медикаменти, дефицит на йод и селен, излагане на токсини.

Заболяването започва без симптоми или със слабо изразени, неспецифични такива, които могат да бъдат отдадени на други състояния: умора, шум в ушите, световъртеж, сърцебиене, изпотяване, стягане в областта на шията и затруднено преглъщане, болки в мускулите, наддаване на тегло. Понякога може да има наличие само на един или два симптома.

дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 12.50лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

При изследване се установяват високи нива на антителата ТАТ и МАТ. Ако вече се е развил хипотиреодизъм се наблюдава повишено ниво на хормона TSH. Понижената функция на жлезата води до: умора, отслабена памет, запек, суха кожа, непоносимост към студ, наддаване на тегло.

Заболяването засяга предимно жени в репродуктивна възраст и ако е оставено без лечение може да повлияе на способността за зачеване, износване и здравето на бъдещото бебе.

Важно е при планиране на бременността да се изследва TSH и при нужда да се направи консултация с ендокринолог. Хормоните трябва да се следят често и да се поддържат в граници, определени от лекаря. Веднага след установяване на бременността трябва да се изследват TSH, FT4, FT3. Много често се наблюдава повишаване на хормона TSH през първите седмици след забременяването и се налага корекция на дозата на хормонозаместващия препарат. Това е от особено значение за правилното развитие на ембриона и запазване на бременността.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Неконтролираният хипотиреодизъм по време на бременност може да стане причина за прееклампсия или вродени малформации на плода.

Вроденият хипотиреодизъм се среща при 1 на 4000 новородени и ако остане нелекуван може да доведе до изоставане в умственото и физическо развитие на детето.

Некомпенсираният хипотиреодизъм в ранните седмици от бременността повишава риска от спонтанен аборт. През първите месеци нуждата от тиреоидни хормони на бременната жена е повишена, ето защо е много важно да се провежда ефективен контрол на заболяването.

Детето, родено от майка с тиреоидит на Хашимото има по-висок риск да отключи болестта след време, тъй като тя има наследствен фактор. Това обаче далеч не означава, че детето със сигурност ще се разболее, начина на живот е определящ за това дали ще се развие Хашимото или не.

Как протича една бременност при жена с автоимунен тиреоидит?

При редовни изследвания и хормонозаместваща терапия в подходяща доза бременността протича абсолютно нормално, стига да няма други съпътстващи заболявания.

Няма ограничения относно начина на живот на бременната жена, единствено е добре да се спазва диета, която по принцип се препоръчва на всички болни от Хашимото. Не се консумират в големи количества: зеле, орехи, маруля, просо, соя, тофу. Избягват се подсладители, консерванти и други вредни добавки в храните. Добре е да се намали приема на зърнени храни с високо съдържание на глутен. Желателно е да се ограничи приема на кафе. Може да се приемат витамини за бременни без съдържание на йод. Освен тироидните хормони добре е да се проследяват често кръвното налягане и глюкозата в кръвта на бъдещата майка.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Хипотиреодизъм и кърмене

Намалената функция на щитовидната жлеза не възпрепятства кърменето. Важно е да продължите да взимате хормонозаместващите лекарства. Прекалено високата доза хормони обаче преминава в кърмата, от друга страна недостатъчното им количество може да засегне производството на мляко. Затова е важно да вземате препарата в точната доза и да правите редовно изследвания.

| Сподели с приятели