Какво е гестационен диабет и опасен ли е за майката и бебето

Гестационен диабет е тип нарушение във въглехидратния толеранс, което възниква по време на бременността и засяга около 5-8% от всички бъдещи майки. Отчита се повишаване на кръвната захар над нормата, обикновено след 23-24 г.с.

гестационен диабет

За съжаление гестационния диабет рядко се проявява с явни симптоми и в повечето случаи се открива при рутинни изследвания.

Много рядко може да се наблюдават оплаквания, присъщи на диабет – повишена жажда, често уриниране, сухота в устата. Освен това те не винаги са признак за повишена кръвна захар и могат да се проявят дори при нормално протичаща бременност.

Рискови фактори за развитие на гестационен диабет:

  • Фамилна обремененост;
  • Гестационен диабет при предишна бременност;
  • Наднормено тегло преди забременяването;
  • Възраст над 30 години;
  • Синдром на поликистозни яйчници;
  • Високо кръвно налягане;
  • Наличие на преддиабетно състояние в миналото;

Как се диагностицира гестационния диабет

Рисковете за поява на диабет се оценяват от проследяващия гинеколог още в началото на бременността. Ако рискът е минимален е достатъчно да изследвате глюкозата си чрез кръвни проби няколко пъти за 9-те месеца.

При по-висок риск лекарят може да ви препоръча да направите тест за диабет чрез обременяване с глюкоза. Тестът представлява изследване на кръвната захар преди и след изпиване на специален глюкозен разтвор. Този тест показва дали организмът на бъдещата майка произвежда достатъчно количество инсулин, който да поддържа кръвната захар в норма.

С какво е опасен диабетът по време на бременност

При гестационния диабет майката и плодът страдат от чести хиперглекимии след нахранване. Повишената кръвна захар е основна причина за натрупване на мастни депа при плода, което води до раждане на бебе с високо тегло – над 4 кг.

Отлагането на мастна тъкан при бебето се проявява най-вече в областта на раменете, гърдите и корема, а главата обикновено е с нормален диаметър. Затова най-честите възможни усложнения при естествено раждане са в областта на раменния пояс – раменна дистокия или акушерска пареза. Поради тази причина много често лекарите препоръчват на жени с гестационен диабет да родят чрез Цезарово сечение.

Тъй като при новороденото се отчита високо ниво на инсулин, в около 20% от случаите е възможно да настъпи хипогликемия веднага след раждането. Децата, родени от жени с неконтролиран диабет, по-често страдат от затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания в по-късна възраст. Жените с гестационен диабет имат повишен риск да родят бебе с вродена малформация. Може да се наблюдават дефекти на гръбначния стълб, сърдечната преграда, недоразвити мозъчни структури, дефекти на таза и урогенеталните органи, както и на централната нервна система.

В повечето случаи диабетът, появил се по време на бременността изчезва след раждането и кръвната захар на майката се нормализира без лекарства. Въпреки това жените, страдали от заболяването са с повишен риск да развият диабет тип 2 в следващите 5 години след раждането и се налага редовно да следят нивата на глюкоза в кръвта си.

Всички тези рискове нарастват при неконтролиран диабет. Ето защо ранното диагностициране и лечение е от съществена важност за здравето на майката и плода.

Какво е лечението на гестационния диабет

Медикаментозното лечение е чрез прилагане на инсулин, който има за цел да поддържа нивата на глюкоза в кръвта на майката и плода, в норма. Честотата и количеството му се определят от лекар.

Важна е и промяната в хранителния режим. Избягват се храни с високо съдържание на захар, а се набляга на такива, богати на фибри. Препоръчват се три основния хранения и две леки, междинни закуски. Калориите и въглехидратите трябва да бъдат равномерно разпределени през целия ден. Набляга се на свежи зеленчуци и плодове, риба, нетлъсто месо, ядки, пълнозърнести храни.

Прочетете и статията ни за хранене и диети по време на бременност – ще ви бъде полезна.

Физическата активност понижава кръвната захар чрез стимулиране на тялото да използва глюкозата в клетките за енергия. Така се повишава и чувствителността на тялото към инсулина. Ако нямате изрична препоръка на лекаря да избягвате физически натоварвания, то гледайте да се движите повече или се запишете на курс по йога или гимнастика за бременни.

Редовното проследяване на глюкозата в кръвта е много важно. Няколко седмици след раждането е необходимо изследване с орален глюкозо-толерансен тест, който да изключи нарушения на въглехидратния толеранс. Ако показанията са нормални е достатъчно да следите кръвната си захар веднъж годишно при липса на други симптоми.

Прочетете и статията ни как протича бременността на една майка болна от диабет – ще ви бъде полезно.

f | Сподели с приятели