Кога да захраним бебето с глутен и за какво да внимаваме

Глутенът е протеин, съдържащ се в житните култури – пшеница, лимец, спелта, ръж, ечемик, овес. По отношение на подходящия момент за въвеждането му в менюто на бебето се спори много.

Кога да захраним бебето с глутен

Може да намерите източници, които препоръчват въвеждането му още на 6-месечна възраст, както и такива, които съветват храните, съдържащи глутен да се отложат до 12-месечна възраст. Повечето лекари у нас препоръчват децата да се захранват с глутен на около 8 месеца, след като са въведени други безглутенови, зърнени храни.

В случай, че има фамилна анамнеза за хранителни алергии или непоносимост към глутен, тогава въвеждането му трябва да се отложи. В тази ситуация подходящата възраст се определя от педиатър или алерголог.

Причината, поради която трябва да бъдем внимателни при захранването с глутен е рядкото заболяване цьолиакия или глутенова ентеропатия. Това е автоимунно заболяване, което се изразява в непоносимост към протеина и невъзможност за усвояването му.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Болестта може да се прояви още в първите месеци от живота на бебето, веднага след захранването с глутен до 2 годишна възраст или малко по-късно – до 6 годишна възраст (късна форма на цьолиакия). Симптомите са: липса на апетит, загуба на тегло, сухота в устата, поява на херпеси и афти, гадене, повръщане, диария, газове и подуване на корема, обща умора. Ако не се вземат мерки и не се започне безглутенова диета може да се стигне до увреждане на тънките черва, недостиг на желязо, развитие на рахит, кожни проблеми и други съпътстващи заболявания.

Смята се, че кърменето намалява риска от развитие на глутенова непоносимост, затова някои специалисти съветват включването на житни храни в менюто на бебето да става преди отбиването му. Има проучване според което вероятността от развитие на цьолиакия намалява с 40% ако глутенът се въведе докато бебето още приема кърма.

Глутенът сам по себе си не е силен алерген и отлагането на въвеждането му твърде дълго е неоправдано. В случая става дума не за класическа хранителна алергия, а за заболяване, при което даден организъм не може да преработва определен белтък. Ако детето няма хронично заболяване, не е обременено наследствено с цьолиакия, не е алергично към дадена храна и е захранено след 4-месечна възраст, то вероятността да има проблем с непоносимост към глутен е много ниска. Ето защо при здрави деца, отлагането на захранването с житни култури след 8-10 месечна възраст е безсмислено.

Как да въведем глутена

Препоръчва се храните да се въвеждат в определен ред като се започва от тези с най-ниско съдържание на глутен и се преминава към тези с най-високо. Последователността е:

  • Овес
  • Ръж
  • Ечемик
  • Пшеница

Първата глутенова храна се въвежда няколко дни като се започва с малки количества и през това време не се дават други нови храни.

Може да започнете с овесена каша. След това може да включите и ечемик. Захранването с пшеница трябва да се случи след като овесът вече е въведен и не се е проявила негативна реакция. Може да дадете на детето коричка хляб, бисквитка или пък да въведете пшеницата в зърнена каша. Дори и бебето да приема новите храни добре, не увеличавайте твърде бързо количествата, тъй като има проучвания, според които въвеждането на големи количества от протеина наведнъж увеличава риска от поява на непоносимост. А и глутенът само по себе си е трудно усвоим и може да натовари бебешкото стомахче.

Добре е между въвеждането на различните зърна да правите по няколко дни почивка. Увеличавайте количествата постепенно и следете за реакция. Задължително условие е при започване на захранването детето да е здраво.

Водете си дневник и записвайте коя храна кога и в какво количество е дадена. Това е много важно когато въвеждате потенциални алергени. Давайте новата храна сутрин или на обяд, но никога вечер.

f | Сподели с приятели