Кога да захраним бебето с глутен и за какво да внимаваме

Глутенът е протеин, съдържащ се в житните култури – пшеница, лимец, спелта, ръж, ечемик, овес. По отношение на подходящия момент за въвеждането му в менюто на бебето се спори много.

Кога да захраним бебето с глутен

Може да намерите източници, които препоръчват въвеждането му още на 6-месечна възраст, както и такива, които съветват храните, съдържащи глутен да се отложат до 12-месечна възраст. Повечето лекари у нас препоръчват децата да се захранват с глутен на около 8 месеца, след като са въведени други безглутенови, зърнени храни.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

В случай, че има фамилна анамнеза за хранителни алергии или непоносимост към глутен, тогава въвеждането му трябва да се отложи. В тази ситуация подходящата възраст се определя от педиатър или алерголог.

Причината, поради която трябва да бъдем внимателни при захранването с глутен е рядкото заболяване цьолиакия или глутенова ентеропатия. Това е автоимунно заболяване, което се изразява в непоносимост към протеина и невъзможност за усвояването му.

Болестта може да се прояви още в първите месеци от живота на бебето, веднага след захранването с глутен до 2 годишна възраст или малко по-късно – до 6 годишна възраст (късна форма на цьолиакия). Симптомите са: липса на апетит, загуба на тегло, сухота в устата, поява на херпеси и афти, гадене, повръщане, диария, газове и подуване на корема, обща умора. Ако не се вземат мерки и не се започне безглутенова диета може да се стигне до увреждане на тънките черва, недостиг на желязо, развитие на рахит, кожни проблеми и други съпътстващи заболявания.

Смята се, че кърменето намалява риска от развитие на глутенова непоносимост, затова някои специалисти съветват включването на житни храни в менюто на бебето да става преди отбиването му. Има проучване според което вероятността от развитие на цьолиакия намалява с 40% ако глутенът се въведе докато бебето още приема кърма.

Глутенът сам по себе си не е силен алерген и отлагането на въвеждането му твърде дълго е неоправдано. В случая става дума не за класическа хранителна алергия, а за заболяване, при което даден организъм не може да преработва определен белтък. Ако детето няма хронично заболяване, не е обременено наследствено с цьолиакия, не е алергично към дадена храна и е захранено след 4-месечна възраст, то вероятността да има проблем с непоносимост към глутен е много ниска. Ето защо при здрави деца, отлагането на захранването с житни култури след 8-10 месечна възраст е безсмислено.

Как да въведем глутена?

Препоръчва се храните да се въвеждат в определен ред като се започва от тези с най-ниско съдържание на глутен и се преминава към тези с най-високо. Последователността е:

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati
  • Овес
  • Ръж
  • Ечемик
  • Пшеница

Първата глутенова храна се въвежда няколко дни като се започва с малки количества и през това време не се дават други нови храни.

Може да започнете с овесена каша. След това може да включите и ечемик. Захранването с пшеница трябва да се случи след като овесът вече е въведен и не се е проявила негативна реакция. Може да дадете на детето коричка хляб, бисквитка или пък да въведете пшеницата в зърнена каша. Дори и бебето да приема новите храни добре, не увеличавайте твърде бързо количествата, тъй като има проучвания, според които въвеждането на големи количества от протеина наведнъж увеличава риска от поява на непоносимост. А и глутенът само по себе си е трудно усвоим и може да натовари бебешкото стомахче.

Добре е между въвеждането на различните зърна да правите по няколко дни почивка. Увеличавайте количествата постепенно и следете за реакция. Задължително условие е при започване на захранването детето да е здраво.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Водете си дневник и записвайте коя храна кога и в какво количество е дадена. Това е много важно когато въвеждате потенциални алергени. Давайте новата храна сутрин или на обяд, но никога вечер.

| Сподели с приятели