Кога и как да въведем млечните храни в менюто на бебето?

Млечните продукти са оптимална и пълноценна храна за бебета и малки деца. Важно е да заемат значителна част от дневното меню на детето поне до три годишна възраст. Въпреки неоспоримите им ползи обаче, млечните храни са алерген, поради което въвеждането им трябва да става внимателно и постепенно.

Кога и как да въведем млечните храни в менюто на бебето

Кога да започнем и в какъв ред се въвеждат храните?

Захранването с млечни продукти при здраво бебе може да започне на 8 месечна възраст. При деца с алергия или с наследствена обремененост за такава, захранването с млечни продукти може да се отложи по преценка на педиатър или алерголог.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

При въвеждането на нова храна е важно детето да е абсолютно здраво.

Краве масло

Първата млечна храна, различна от кърма или адаптирано мляко, е желателно да бъде краве масло. Започнете да добавяте масло колкото лешник към обедното пюре. В маслото се съдържат много полезни мазнини, които подпомагат развитието на мозъка.

Сирене

След като захраните детето с краве масло може да продължите със сирене. Препоръчва се детето да е навършило 9 месеца. Давайте само добре узряло сирене и никога прясно! Сиренето задължително трябва да е обезсолено чрез киснене във вода за едно денонощие. Обезсоляването се прави поне до навършване на една годинка.

Започва се с малко количество около 10 грама и постепенно се увеличава. Сиренето може да добавите към закуската (попара, овесени ядки, зърнена каша, кус кус) или зеленчуково пюре. Не смесвайте с месо или риба в едно хранене.

Кисело мляко

Това е следващия продукт, който може да предложите на детето. Според съвременните препоръки на специалистите добре е това да стане на навършени 10 месеца. Пълномасленото мляко е полезно за децата и е желателно да избирате такова с около 3% масленост. Отново се започва с малко количество и постепенно се увеличава. Киселото мляко може да предлагате за закуска или като десерт. Може да го смесите с овесени, ръжени, пшенични ядки, плодове или да го предлагате под формата на айрян. Прочете още за киселото мляко и ролята му за подрастващото бебе – ще ви бъде полезно.

Въпреки, че киселото мляко несъмнено има ползи за децата, то в никакъв случай не бива да замества кърмата или адаптираното мляко преди навършване на една година, както и да се дава на бебета, по-малки от 10 месечна възраст и да се превръща в тяхна основна храна.

Извара

Също се въвежда през 10-11-ти месец. С нея могат да се приготвят млечно-плодови десерти, да се смеси с бисквити, да се дава намазана на филийка или да се прибави към обедното пюре.

Прясно мляко

До скоро се препоръчваше прясното мляко да бъде включено в менюто на бебето след навършване на годинка, но последните съвети на педиатрите са да се изчака до 18 месечна възраст. Причината е, че прясното е най-трудно усвоимият от всички млечни продукти и с най-голям потенциал да предизвика алергична реакция.

Предлагайте прясното мляко като съставка в кремчета, каши, мляко с грис или ориз, крем супи. След като се уверите, че детето го понася добре може да го предлагате и самостоятелно за пиене.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Кашкавал

Кашкавал, синьо сирене както и другите деликатесни млечни продукти се въвеждат след 18 месечна възраст. Причината за отлагането на кашкавала е високото съдържание на сол. Меките сирена като Бри, Фета, Камембер се произвеждат от сурово мляко. То може да бъде заразено с бактерия, наречена листерия. Тази опасност е изключена при ферментирали продукти като зряло сирене и кисело мляко, пастьоризирани млечни като крема сирене и твърди сирена като чедър и пармезан.

В какви количества се дават млечните продукти?

До навършване на една година дневният прием на млечни продукти, различни от кърма или адаптирано мляко следва да бъде:

  • Кисело мляко – 200 гр.
  • Сирене или извара – 20 гр.

Във възрастта между една и три години препоръките са:

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati
  • Кисело мляко – до 300-350 гр.
  • Прясно мляко – до 250 мл.
  • Сирене или извара – 30 гр.
  • Кашкавал – 10 гр.

Основната млечна храна на бебето до една година трябва да бъде кърма или адаптирано мляко.

| Сподели с приятели