Кога и как да въведем млечните храни в менюто на бебето

Млечните продукти са оптимална и пълноценна храна за бебета и малки деца. Важно е да заемат значителна част от дневното меню на детето поне до три годишна възраст.

Кога и как да въведем млечните храни в менюто на бебето

Въпреки неоспоримите им ползи обаче, млечните храни са алерген, поради което въвеждането им трябва да става внимателно и постепенно.

Кога да започнем и в какъв ред се въвеждат храните

Захранването с млечни продукти при здраво бебе може да започне на 8 месечна възраст. При деца с алергия или с наследствена обремененост за такава, захранването с млечни продукти може да се отложи по преценка на педиатър или алерголог.

При въвеждането на нова храна е важно детето да е абсолютно здраво.

Краве масло

Първата млечна храна, различна от кърма или адаптирано мляко, е желателно да бъде краве масло. Започнете да добавяте масло колкото лешник към обедното пюре. В маслото се съдържат много полезни мазнини, които подпомагат развитието на мозъка.

Сирене

След като захраните детето с краве масло може да продължите със сирене. Препоръчва се детето да е навършило 9 месеца. Давайте само добре узряло сирене и никога прясно. Сиренето задължително трябва да е обезсолено чрез киснене във вода за едно денонощие. Обезсоляването се прави поне до навършване на една годинка.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Започва се с малко количество около 10 грама и постепенно се увеличава. Сиренето може да добавите към закуската (попара, овесени ядки, зърнена каша, кус кус) или зеленчуково пюре. Не смесвайте с месо или риба в едно хранене.

Кисело мляко

Това е следващия продукт, който може да предложите на детето. Според съвременните препоръки на специалистите добре е това да стане на навършени 10 месеца. Пълномасленото мляко е полезно за децата и е желателно да избирате такова с около 3% масленост.

Отново се започва с малко количество и постепенно се увеличава. Киселото мляко може да предлагате за закуска или като десерт. Може да го смесите с овесени, ръжени, пшенични ядки, плодове или да го предлагате под формата на айрян.

Прочете още за киселото мляко и ролята му за подрастващото бебе – ще ви бъде полезно.

Въпреки, че киселото мляко несъмнено има ползи за децата, то в никакъв случай не бива да замества кърмата или адаптираното мляко преди навършване на една година, както и да се дава на бебета, по-малки от 10 месечна възраст и да се превръща в тяхна основна храна.

Извара

Също се въвежда през 10-11-ти месец. С нея могат да се приготвят млечно-плодови десерти, да се смеси с бисквити, да се дава намазана на филийка или да се прибави към обедното пюре.

Прясно мляко

До скоро се препоръчваше прясното мляко да бъде включено в менюто на бебето след навършване на годинка, но последните съвети на педиатрите са да се изчака до 18 месечна възраст. Причината е, че прясното е най-трудно усвоимият от всички млечни продукти и с най-голям потенциал да предизвика алергична реакция.

Предлагайте прясното мляко като съставка в кремчета, каши, мляко с грис или ориз, крем супи. След като се уверите, че детето го понася добре може да го предлагате и самостоятелно за пиене.

Кашкавал

Кашкавал, синьо сирене както и другите деликатесни млечни продукти се въвеждат след 18 месечна възраст. Причината за отлагането на кашкавала е високото съдържание на сол. Меките сирена като Бри, Фета, Камембер се произвеждат от сурово мляко. То може да бъде заразено с бактерия, наречена листерия. Тази опасност е изключена при ферментирали продукти като зряло сирене и кисело мляко, пастьоризирани млечни като крема сирене и твърди сирена като чедър и пармезан.

В какви количества се дават млечните продукти

До навършване на една година дневният прием на млечни продукти, различни от кърма или адаптирано мляко следва да бъде:

  • Кисело мляко – 200 гр.
  • Сирене или извара – 20 гр.

Във възрастта между една и три години препоръките са:

  • Кисело мляко – до 300-350 гр.
  • Прясно мляко – до 250 мл.
  • Сирене или извара – 30 гр.
  • Кашкавал – 10 гр.

Основната млечна храна на бебето до една година трябва да бъде кърма или адаптирано мляко.

f | Сподели с приятели