Менюто на захраненото ни бебе – ролята на зърнените храни в него

Менюто на захраненото ни бебе постепенно се обогатява и надгражда с времето. Така в един момент, освен плодовите пюрета и зеленчуковите, идва време да въведем зърнените каши и местните пюрета.

Менюто на захраненото ни бебе и ролята на зърнените храни в него

По принцип на Запад въвеждането на зърнените каши става още в началото на самото захранване, като първа храна, но те са без съдържание на глутен.

В този текст ще се опитаме да ви насочим кога да захраните бебето си със зърнени култури със съдържание на глутен. Как точно да започнете процеса и с какви точно зърнени култури?

Малко повече за глутена в менюто на захраненото ни бебе

Глутена е една от множеството съставки на зърнените храни, но по принцип доста трудно се усвоява от човешкия организъм. Затова може да доведе до появата на алергични реакции и непоносимост от страна на някои хора и деца. Този риск е изключително завишен, особено в ранната бебешка възраст, затова и зърнените храни с глутен се въвеждат много внимателно в менюто на бебчето.

Прочетете и статията ни за захранване с глутен и какво да внимаваме.

Специалистите педиатри съветват подобен род храни да се въвеждат около 8-я, 9-я месец от развитието на бебето. В този период неговата храносмилателна система и имунна защита са сравнително укрепнали и рискът от поява на алергични реакции е по-минимален.

Най-доброто решение за първата каша с глутен на бебето е овесената. Овесът от зърнените култури съдържа най-малки количества глутен и е лесен за храносмилане и усвояване от невръстния бебешки организъм. Освен това вкусовите му качества са отлични, а ползите му за здравето безброй.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

След като веднъж сте въвели овес успешно в менюто на захраненото бебе, то може да започнете постепенно да въвеждате пълнозърнести сухари, бисквити или гризини, както и всички други зърнени култури.

Менюто на захраненото ни бебе и състава на зърнените храни

Кашите с пълнозърнест характер от пшеница, овес, ечемик и елда са богати на растителни влакна, въглехидрати много минерали и витамини. Затова са и толкова полезни за подрастващото ни бебе. Винаги, когато избирате зърнени каши залагайте на пълнозърнестите типове, защото преработените нямат толкова полезни вещества в състава си.

Един трик, който винаги работи е да прибавите любимото плодово пюре на бебчето към зърнената каша. Така тя става много по-вкусна и приятна за хапване от бебока, като същевременно съдържа всички полезни вещества в себе си.

На тази възраст от 8, 9 месеца на бебето спокойно могат да се дават корички хляб за гризкане (пълнозърнест!), да се предлагат сухари и бисквити и така освен, че хапва полезна храна, малчугана се учи и да дъвче. Ползите от това да предлагате това разнообразие на бебето не спират до тук.

Благодарение на твърдите сухари или бисквитки, бебето успешно потушава дразненето във венците си, заради растящите му зъбчета. Този тип храни – залъгалки е добре да се дават между отделните хранения на бебето. Но внимавайте с количествата, малка част бисквита или сухар засища доста, така че следете да не стане така, че зеленчуковия обяд да бъде отказан от малчугана.

Най-добре да си приготвим зърнена каша у дома

Разбира се по търговската мрежа има какви ли не зърнени каши, но приготвените у дома са най-качествени. Винаги приготвената вкъщи храна за бебето ни е най-добра, защото избираме най-качествените продукти, но все пак не винаги можем да я приготвим. Затова спазвайте принципа – залагайте на качествени марки пълнозърнести каши и поне веднъж седмично предлагайте и домашно направена каша.

Когато купувате готова каша винаги следете дали е млечна и ако е такава, дали е с адаптирано мляко. Тези с краве мляко изрично не купувайте. Освен това винаги залагайте на варианта една зърнена култура, защото голямата смесица е трудна за храносмилане, а и може още да не сте въвели всичко в менюто на бебето от тях.

За домашната зърнена каша в менюто на захраненото ни бебе може да си купите – овесени ядки, ечемик или жито, елда или овес. Сварете ги добре, докато напълно не се разварят и пасирайте сместа с водата, в която са врели. Пасирането е според навиците на бебето ви. Ако хапва по-гладка смес, пасирайте до крайност, ако сте го приучили да хапва по-едри смеси, то пасирайте по-малко.

Така приготвената каша смесете с плодово пюре, със зеленчуково (без морков, картофи, карфиол или богати на въглехидрати зеленчуци, като тези), със сирене ако сте го въвели. Възможностите за вкусна и питателна закуска са много.

Принципи за въвеждане на зърнени каши

Зърнените храни, като група храни, се въвеждат по основните принципи за въвеждане на всяка нова храна в менюто на бебето. А те са, че новата храна се дава в началото по една малка лъжица и постепенно в периода на една седмица се увеличава до пълна порция.

Новата храна се дава самостоятелно или в смесица с вече въведена такава. Тоест зърнена каша можем успешно да комбинираме с плодово пюре. Винаги при въвеждане на нова храна следим реакцията на организма на бебето ни. Дали то я поема и усвоява добре. Най-доброто време за въвеждане на нова храна е сутрин или на обяд, като за зърнените каши това определено е сутрин.

Когато бебето ни е болно или кисело не въвеждаме нова храна. В такова състояние то никога няма да я приеме добре и да я оцени подобаващо. При отказ от страна на малчугана винаги спираме да настояваме, а пробваме на следващият ден отново, докато не постигнем постепенно успех.

Менюто на захраненото ни бебе е важно да бъде пълноценно, хранително и здравословно, затова и винаги трябва много да внимаваме при избора си на храни и продукти за него. Така малкия ни наследник ще бъде здрав, добре развиващ се и щастлив за радост на мама и татко.

f | Сподели с приятели