По-различно ли е захранването на недоносени бебета

Захранването на недоносени бебета дали се различава от това на напълно износените деца – по време, калоричност и прочие? Това е въпрос, чийто отговор търсят редица майки на недоносени бебчета, той е много важен и трябва да му се отговори подобаващо.

Захранване на недоносени бебета

В последните години броят на недоносените бебета родени с ниско тегло и риск за живота значително нарасна. Причините за това са многолики, но тях няма да разискваме, защото фокуса на темата е именно захранването на едно родено недоносено бебе. Ето какво открихме за мамите на недоносени деца като информация за захранването.

Захранването на недоносени бебета – кога, с какво и как

Самата тема за захранването на децата е обект на вечен спор между родители, специалисти и консултанти. Сложността на въпроса идва не от другаде, а оттам до кога точно е добре да спазваме изцяло млечен режим за бебето си и дали забавяйки захранването му правим услуга или му вредим? Когато тук се намеси и казуса за родените по-рано от термина бебета, положението направо става страшно.

Като цяло родените по-рано бебета са и с по-ниско тегло. Затова често пъти те не могат да догонят връстниците си по килограми родени на термина или след него. Затова основното, което се пита една майка на недоносено бебе често пъти е – дали е добре да го захрани по-рано или да изчака то да влезе в шестия си месец на развитие стандартно?

Отговорът на горния въпрос изцяло зависи от това колко по-рано е родено бебето и най-вече какво е състоянието на здравето му. Принципно повечето специалисти са единодушни, че родените след 36 гестационна седмица бебета се захранват по принципите, по които се водят и майките на родените на термина или след него бебета. Тоест признаците за готовност за захранване при тези деца са същите, както при едно родено доносено и здраво бебе.

Когато обаче заговорим за бебета родени с ниско и много ниско тегло в рамките на килограм и половина или килограм дори, факторите от които ще се определи подходящото време за захранване са съвсем различни.

Ако очаквате да ви дадем стандартни препоръки на специалистите в областта за захранването на недоносени бебета, ще ви разочароваме – такива няма систематизирани, защото просто достатъчно изследвания липсват по този въпрос. Прието за правилно е да се преценява общото физическо и психическо развитие на всяко бебе родено по-рано, към момента на дадените месеци от растежа и развитието му. Точно те ще ориентират майката дали е времето бебето да се захрани.

Лесно на думи, трудно на практика. Недоносените деца често пъти, да не кажем в 100% от случаите имат остра липса на хранителни елементи, като витамин Д, цинк, желязо, калций и калий. Именно поради тази причина в ранните месеци от развитието си те приемат определени добавки по предписание. Именно в последния девети месец на бременността бебето трупа запасите си от фосфор, калций и желязо. Родено по-рано то не може да направи това и усвояването на калция от млякото за него е предизвикателство. За да се засили процеса педиатрите предписват витамин Д на недоносените деца доста по-рано от стандартното и в по-големи дози при това.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ще си кажете какво общо има това със захранването на недоносени бебета? Също както изпитват потребността от по-високи дози микроелементи, така недоносените бебета се нуждаят и по-високи дози на мазнини и протеини, за да наваксат в растежа си. Именно острата потребност от завишени количества на тези два градивни хранителни елемента обуславя и потребността от по-ранно захранване на недоносените деца.

Сега скептично настроените майки към по-ранното захранване, веднага ще скочат в знак на протест, но това са доказани факти от специалисти и едва ли са измислица. Още едно важно уточнение е нужно да се направи – под по-ранно захранване не се има предвид захранване на два месеца или пък три. Специалистите съветват захранването на недоносени бебета да започне тогава, когато те са с достатъчно узряла храносмилателна система и могат съзнателно да поемат твърдата храна с лъжичка, а не във втечнено състояние! Тоест това може да стане най-рано от четвъртия месец натам.

Метод за изчисляване на времето за захранването на недоносени бебета „реална спрямо коригирана възраст“

Изследванията за това кога най-рано може да започне захранването, при деца родени на термина и износени напълно сочат – това може да стане най-рано 17 седмици след като бебето е родено, но това трябва да е до няколко дни преди определения термин или след него. Именно в този период може безопасно донякъде да се предложи твърда храна на бебето.

Когато бебето е родено недоносено, за да изчислите тези 17 седмици (приблизително 4 месеца), бройте 17 седмици от датата на раждане на бебето, бройте 16 седмици от термина, които ви е бил определен и някъде по средата между двете получени графики – е възможната най-ранна дата за захранването на вашето недоносено бебче.

Методът естествено не е универсален, всичко е строго индивидуално, защото ако недоносеното ви дете наддава добре и e здраво, развива се и расте – защо да бързате да захранвате!

Според повечето специалисти в областта на захранването при бебетата, най-ефективнит метод за определяне на времето за захранване е именно признаците за готовност от страна на самото дете. Най-основните признаци за готовност от страна на бебето ви, независимо дали е недоносено или не са:

* То е навършило най-малко 4 месеца ( не чакайте да захраните по-късно от 7-я месец);

* Бебето тежи не по-малко от 4 до 5 килограма;

* Бебчето ви може добре да държи главата си изправена в седнало положение;

* То може да хване и държи предмет, като координира сравнително добре двете си ръце;

* Бебето може да доближава ръката си или играчка до устата си;

* Когато доближи нещо до устата си бебето не го смуче, сякаш суче, а го захапва и дъвче;

* Мъникът има по-голям апетит и след приема на поредната доза мляко е недоволен и търси още храна.

За да се уверите, че това не са просто моментни прищевки на бебчето, просто изчакайте около седмица преди да захраните недоносеното си бебе и е добре да се консултирате с педиатър все пак. Храната за захранването на недоносени бебета трябва да е по-калорична.

Определено купешките пюрета са с ниско съдържание на протеини и мазнини, които всъщност правят една бебешка храна калорична. Ако се питате тогава как да направите храната на недоносения си мъник калорична? Отговорът е, като добавяте към плодовите и зеленчукови пюрета обогатена с желязо зърнена каша (внимавайте за глутена.), добавяте специално калорично адаптирано мляко за недоносени бебета и на малко по-късен етап с добавката на месо.

В общи линии скъпи майки захранването на едно недоносено бебе много прилича на това на доносените деца – с малката разлика, че трябва да е по-калорично и специфично изчислено, за да навакса липсите от пропуснатото развитие в утробата.

f | Сподели с приятели