Какво представлява кенгуру-грижата за недоносени бебета

Кенгуру-грижата за недоносени бебета е метод познат отдавна в развитите страни, за отглеждането на недоносени бебета. За съжаление у нас, обаче този метод все още прохожда и тепърва ще бъде налаган сред грижите за недоносените бебета.

кенгуру грижа за недоносени бебета

На 15 май се чества Световния ден на кенгуру-грижата и страната ни за пръв път ще вземе участие в инициативата. Това става възможно до голяма степен поради усилията на фондация „Нашите недоносени деца“ и добрата воля на областната неонатология в град Сливен.

Именно в тази областна болница ще покажат на Световния ден на кенгуру-грижата, какво представлява тя, за родителите на недоносените деца настанени в отделението и. Освен това специално за деня на тази уникална грижа за недоносени деца, ще има прожекция на филм за нея наречен „Животът, който предстои“ – във Велико Търново на 16 май и София на 12 май.

И все пак, какво е това кенгуру-грижа и защо е толкова важна за недоносените бебчета? Ще се опитаме да ви разкажем сега.

Кенгуру-грижата за недоносени бебета – зараждане и развитие

Основната цел и стратегия на кенгуру-грижата е продължителен контакт кожа до кожа, между бебе и родител. По света много страни са установили на практика, че именно тази грижа е най-ефективния метод за родителите, да се включат в отглеждането на недоносените си деца. Не случайно Световната здравна организация препоръчва използването на точно тази грижа, винаги когато това е възможно за едно родено недоносено бебе.

Проучванията до тук ясно са показали, че кенгуру-грижата е не само алтернатива на познатия ни кувьоз, но и оказва редица влияния върху недоносеното бебе. Някои от тях са подобрение в регулацията на температурата, на сукателния инстинкт и най-вече на привързаност към майката и бащата дори. Дишането и сърдечния ритъм на недоносеното са също благоприятствани от тази грижа, като риска от вътре болнични инфекции е значително намален.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

За първи път кенгуру-грижата за недоносени бебета се появява и е използвана в Колумбия през 1978 година, в Богота. Идеята идва по инициатива на доктор Едгар Санабрия. Причината за появата на явлението е не друга, а липса на оборудване и кувьози, за да бъдат угрижвани недоносените бебета. За да спасят бебетата лекарите решават да използват наличното, тоест самите родители и по скоро майките, като същевременно не подозират, че предлагат най-добрите условия на недоносените.

Може да срещнете кенгуру-грижата наречена още „утроба извън тялото“. Вече повече от две десетилетия се правят проучвания относно тази революционна и простичка по съществото си практика. Всички те доказват, че грижата от този тип е най-доброто, което може да се предложи не само на недоносените, но и на доносените бебета (привързано родителство).

Когато отделят едно недоносено бебе от майка му, проучванията сочат, че жизнените му показатели са много по-лоши. Тоест то е изложено на опасност за живота, защото сърдечния му ритъм, параметрите на дишането, температурата на тялото и хормоналния баланс са нестабилни. Точно обратното, когато бебето е с майка си тези показатели започват да се стабилизират.

В зората на появата на метода, майките са били посъветвани да гушкат бебетата си, които са родени преждевременно върху гърдите си по 24 часа. Трябвало е да спят с тях, да им дават да сучат, когато искат и да ги обгрижват нежно. Резултатите от тази практика били изумителни, защото голям процент от недоносените се адаптирали добре и оцелявали. Днес в Америка над 80% от неонатологията и отделенията и са базирани на метода кенгуру-грижата за недоносени бебета.

Съвсем очевидно или не названието на метода идва от начина по който майката кенгуру се грижи за своето малко. Тя го гледа на топло в своята торба, където то е на сигурно място и може да се храни. Днес голяма част от специалистите твърдят, че след раждането си недоносените бебета над два килограма и половина и родените на термина, трябва да бъдат поставени на гърдите на майката веднага, за да останат там възможно най-дълго.

Неоспорим факт е, че показателите на бебето веднага след раждането му се подобряват значително бързо, когато то е в контакт „кожа до кожа“ със своята майка, отколкото когато е в кувьоз или кошара. Изследванията показват, че нивата на кортизол при недоносени бебета са значително повишени, когато те са далеч от майка си. Поради това стреса за тях е голям и може да доведе до увреждане на мозъка.

Относно кенгуру-грижата за недоносени бебета и кърменето, проучванията сочат, че е добре кърменето да започне веднага до час след самото раждане. Това разбира се за повечето недоносени деца е почти невъзможно, защото те трудно координират процеса сукане, поглъщане и дишане. Това обаче не означава, че трябва да се отказвате от кърменето, защото кърмата е много важна за недоносеното. Родените недоносени бебета след 32 гестационна седмица могат да бъдат спокойно кърмени, но майката трябва да се зареди с търпение и спокойствие. За недоносените, които поради риск за живота си трябва да бъдат поставени в кувьоз, е много важен контакта с майката и бащата. Техните гласове, допир и успокояващо присъствие значително подобряват състоянието на малките бебчета.

Продължителните изследвания за кенгуру-грижата за недоносени бебета са доказали и друг неоспорим факт – близнаците трябва да бъдат поставяни едновременно на гърдите на майка си, а не поотделно. Ако бъдат поставени в кувьоз трябва да не се разделят. Близнаците се адаптират много по-добре и по-бързо към външната среда, ако чувстват взаимното си присъствие близо един до друг, както е било в майчината утроба.

Положителни страни на кенгуру-грижата за недоносени бебета:

Кенгуру-грижата за недоносени бебета осигурява стабилизация на показателите за живот на едно недоносено бебе по-бързо, отколкото в инкубатор;

Тя се препоръчва от Световната здравна организация;

Недоносените стабилизират дишането си и сърдечния си ритъм, благодарение на стабилното дишане и сърдечен ритъм на майка си, при допира кожа до кожа;

Кенгуру-грижата за недоносени бебета се основава на допира кожа до кожа и така регулира идеално температурата на бебето;

Престоят в болницата за недоносени деца е значително намален, защото кенгуру-грижата за недоносени бебета ускорява адаптацията им към външния свят;

f | Сподели с приятели