Какво представлява кенгуру-грижата за недоносени бебета?

Кенгуру-грижата за недоносени бебета е метод познат отдавна в развитите страни, за отглеждането на недоносени бебета. За съжаление у нас, обаче този метод все още прохожда и тепърва ще бъде налаган сред грижите за недоносените бебета.

кенгуру грижа за недоносени бебета

На 15 май се чества Световния ден на кенгуру-грижата и страната ни за пръв път ще вземе участие в инициативата. Това става възможно до голяма степен поради усилията на фондация „Нашите недоносени деца“ и добрата воля на областната неонатология в град Сливен.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Именно в тази областна болница ще покажат на Световния ден на кенгуру-грижата, какво представлява тя, за родителите на недоносените деца настанени в отделението и. Освен това специално за деня на тази уникална грижа за недоносени деца, ще има прожекция на филм за нея наречен „Животът, който предстои“ – във Велико Търново на 16 май и София на 12 май.

И все пак, какво е това кенгуру-грижа и защо е толкова важна за недоносените бебчета? Ще се опитаме да ви разкажем сега.

Кенгуру-грижата за недоносени бебета – зараждане и развитие

Основната цел и стратегия на кенгуру-грижата е продължителен контакт кожа до кожа, между бебе и родител. По света много страни са установили на практика, че именно тази грижа е най-ефективния метод за родителите, да се включат в отглеждането на недоносените си деца. Не случайно Световната здравна организация препоръчва използването на точно тази грижа, винаги когато това е възможно за едно родено недоносено бебе.

Проучванията до тук ясно са показали, че кенгуру-грижата е не само алтернатива на познатия ни кувьоз, но и оказва редица влияния върху недоносеното бебе. Някои от тях са подобрение в регулацията на температурата, на сукателния инстинкт и най-вече на привързаност към майката и бащата дори. Дишането и сърдечния ритъм на недоносеното са също благоприятствани от тази грижа, като риска от вътре болнични инфекции е значително намален.

За първи път кенгуру-грижата за недоносени бебета се появява и е използвана в Колумбия през 1978 година, в Богота. Идеята идва по инициатива на доктор Едгар Санабрия. Причината за появата на явлението е не друга, а липса на оборудване и кувьози, за да бъдат угрижвани недоносените бебета. За да спасят бебетата лекарите решават да използват наличното, тоест самите родители и по скоро майките, като същевременно не подозират, че предлагат най-добрите условия на недоносените.

Може да срещнете кенгуру-грижата наречена още „утроба извън тялото“. Вече повече от две десетилетия се правят проучвания относно тази революционна и простичка по съществото си практика. Всички те доказват, че грижата от този тип е най-доброто, което може да се предложи не само на недоносените, но и на доносените бебета (привързано родителство).

Когато отделят едно недоносено бебе от майка му, проучванията сочат, че жизнените му показатели са много по-лоши. Тоест то е изложено на опасност за живота, защото сърдечния му ритъм, параметрите на дишането, температурата на тялото и хормоналния баланс са нестабилни. Точно обратното, когато бебето е с майка си тези показатели започват да се стабилизират.

В зората на появата на метода, майките са били посъветвани да гушкат бебетата си, които са родени преждевременно върху гърдите си по 24 часа. Трябвало е да спят с тях, да им дават да сучат, когато искат и да ги обгрижват нежно. Резултатите от тази практика били изумителни, защото голям процент от недоносените се адаптирали добре и оцелявали. Днес в Америка над 80% от неонатологията и отделенията и са базирани на метода кенгуру-грижата за недоносени бебета.

Съвсем очевидно или не названието на метода идва от начина по който майката кенгуру се грижи за своето малко. Тя го гледа на топло в своята торба, където то е на сигурно място и може да се храни. Днес голяма част от специалистите твърдят, че след раждането си недоносените бебета над два килограма и половина и родените на термина, трябва да бъдат поставени на гърдите на майката веднага, за да останат там възможно най-дълго.

Неоспорим факт е, че показателите на бебето веднага след раждането му се подобряват значително бързо, когато то е в контакт „кожа до кожа“ със своята майка, отколкото когато е в кувьоз или кошара. Изследванията показват, че нивата на кортизол при недоносени бебета са значително повишени, когато те са далеч от майка си. Поради това стреса за тях е голям и може да доведе до увреждане на мозъка.

Относно кенгуру-грижата за недоносени бебета и кърменето, проучванията сочат, че е добре кърменето да започне веднага до час след самото раждане. Това разбира се за повечето недоносени деца е почти невъзможно, защото те трудно координират процеса сукане, поглъщане и дишане. Това обаче не означава, че трябва да се отказвате от кърменето, защото кърмата е много важна за недоносеното. Родените недоносени бебета след 32 гестационна седмица могат да бъдат спокойно кърмени, но майката трябва да се зареди с търпение и спокойствие. За недоносените, които поради риск за живота си трябва да бъдат поставени в кувьоз, е много важен контакта с майката и бащата. Техните гласове, допир и успокояващо присъствие значително подобряват състоянието на малките бебчета.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Продължителните изследвания за кенгуру-грижата за недоносени бебета са доказали и друг неоспорим факт – близнаците трябва да бъдат поставяни едновременно на гърдите на майка си, а не поотделно. Ако бъдат поставени в кувьоз трябва да не се разделят. Близнаците се адаптират много по-добре и по-бързо към външната среда, ако чувстват взаимното си присъствие близо един до друг, както е било в майчината утроба.

Положителни страни на кенгуру-грижата за недоносени бебета:

Кенгуру-грижата за недоносени бебета осигурява стабилизация на показателите за живот на едно недоносено бебе по-бързо, отколкото в инкубатор;

Тя се препоръчва от Световната здравна организация;

Недоносените стабилизират дишането си и сърдечния си ритъм, благодарение на стабилното дишане и сърдечен ритъм на майка си, при допира кожа до кожа;

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Кенгуру-грижата за недоносени бебета се основава на допира кожа до кожа и така регулира идеално температурата на бебето;

Престоят в болницата за недоносени деца е значително намален, защото кенгуру-грижата за недоносени бебета ускорява адаптацията им към външния свят;

| Сподели с приятели