Плоско стъпало при подрастващи бебета и деца

Плоско стъпало е специфично състояние, което редица деца и възрастни в последствие имат. То е физиологично изразено в нетипично за сводовете на стъпалото деформации от лек характер. Така единия или и двата свода на детското стъпало са по-изгладени, отпуснати или изравнени.

Плоско стъпало при подрастващи бебета и деца

Макар и типичен за възрастните проблем, плоското стъпало все по-често започна да се среща и при децата до четири, пет година.

По данни от статистики всеки втори възрастен над 40 години страда от тежест в краката, преумора и болка. Това са симптоми именно на плоско стъпало, които често се придружават и от отоци в края на работния ден. С течение на времето походката се изменя поради изменения свод и става така наречената „патешка походка“, но дали при невръстните деца нещата стоят така?

Плоско стъпало при децата, които тепърва прохождат

Забелязали ли сте, че сводовете на бебешките краченца са напълно плоски докато детето не започне да ходи! Това се дължи на факта, че сводовете на стъпалото на един човек започват оформянето си именно след прохождането и това става по правило около навършването на година. Когато детето осъзнато прави вече първите си крачки, то тренира своите мускули и сухожилия на краката, както в частност и стъпалата си.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Именно най-голямата тежест пада на стъпалата и до три, четири години едно дете може да няма добре оформени сводове на стъпалата. В този период от развитието на бебето и детето говорим за така характерното „мнимо плоско стъпало“. Едва през четвъртата година мастната тъкан по стъпалата на ходилото започва да намалява и се оформят сводовете. До точно този период и самите мускулни групи, както и сухожилията са се развили, за да издържат напълно тежестта на изправената стойка, когато детето ходи!

Има ли вродено плоско стъпало, как да го разпознаем и кога то е факт

Според редица учени и изследвания плоското стъпало е именно в по-голямата си част наследствено явление. Но, за да се появи и остане то такова са нужни и редица други фактори. Така например децата, при които плоското стъпало е вероятно наследствено, но пък е забелязано навреме – е възможно израстването му от страна на детето с подходящи комплекси упражнения. Този процент на леко плоско стъпало е до 30% от децата. Около 70% според изследователите са децата, които имат средно изявено плоско стъпало. При тях комплексите от упражнения не са достатъчни, за да се оформят добре сводовете на стъпалата. Тук се появява нуждата от употреба на специални стелки, поставени в обувките на децата – ортопедични стелки – супинатори. Важно е тези стелки да се носят дълго време на всякакъв тип детска обувка, за да се достигне до задоволителен резултат в лечението.

При по-малко от 5% от подрастващите деца, плоското стъпало трябва да се лекува, чрез оперативен метод. Това, може да определи само ортопед-травматолог и винаги оперативната намеса, бива следвана от постоперативна терапия за лечение. Как да проверим сами, дали нашето проходило вече дете има наклонност към плоско стъпало? Това се прави много лесно, но не го правете по-рано от 4 годишна възраст на детето, защото все още стъпалото му се оформя! Върху бял картон карате да стъпи детето, като предварително сте намазали стъпалата му с безвредна боя в ярък цвят (червено, зелено и така нататък). Ако стъпалото се отбележи на две части, тоест е непълно, значи сводовете са добре оформени. Ако, обаче цялото стъпало се отбележи равно, има вероятност детето ви да има наклонности към плоски стъпала.

Кога окончателно е време да заведен детето си на ортопед-травматолог, защото имате съмнения за плоско стъпало? Това става след 3-тата, дори 4-тата година на детето ни. Ако детето се оплаква от ежедневни болки в краката, тича или ходи тромаво, обувките му са износени неправилно. Тук характерно е изкривяване на обувчицата навън, защото при плоско стъпало петата се изкривява навън! Може дори стойката на детето да се деформира и изгърби. Е, време е за посещение при специалист. Ако той постави диагноза плоско стъпало, това не е края на света! Лечението започва със специални масажи, гимнастика на стъпалата, топли компреси и вани, ортопедични стелки и в най-краен случай операция.

Нестандартните препоръки на специалистите за превенция на плоското стъпало

Когато невръстното ни дете прохожда и заяква в ходенето, не го пазете прекалено много. Дори, когато сте си вкъщи или навън сред тревата в парка, където знаете че няма какво да нарани стъпалата му, давайте му да ходи босо. Така малкото дете напълно съзнателно усеща стъпалата си и затвърждава контрола над тях и здравината им. Препоръчително е също да насърчавате мъника си да ходи на пръсти. Карайте децата постепенно да увеличават времето си за ходене на ден, като им давате и своя добър пример. Колкото повече спортува детето от мъничко, толкова по-добре са оформени краката му и силни без да се деформират.

Добре е да знаете, че стъпалото на човек има цели три свода, а не само два, както повечето от нас си мислят. Двата са надлъжно разположени, а единия напречно. Опората на стъпалото е в три точки – на петата, отстрани до големия пръст и срещуположно до най-малкия пръст. Има ли стъпалото на вашето дете тези характеристики, значи е здраво. Освен активно ходене и спорт, още не проходилото бебе оформя крачетата си за по-натам. Затова не слагайте на новороденото тесни ританки или чорапи, не му слагайте бебешки обувки – оставете крачетата му свободни да се развиват и движат.

Все пак изминаваме хиляди километри през целия си живот, затова положете грижа да избегнете плоско стъпало при детето си докато е време. Така то ще изпита радостта от движението, а не болката и умората.

f | Сподели с приятели