Заекване при децата – проблем, който може да бъде контролиран

Заекването представлява говорен дефект и се среща често при децата между 3 и 5 годишна възраст.

Заекване при децата

За децата под 3 год. не може да се говори за заекване, защото в този ранен период те все още не са формирали умението да подбират думите си правилно и достатъчно бързо.

Възможно е след втората година заекването да се появи и да отшуми от само себе си. Повечето деца успяват да го преодолеят без професионална намеса. Но за други заекването може да бъде доживотен проблем, който създава дискомфорт в училище и съответно оказва влияние и на личността в зряла възраст.

Заекването се среща в различни форми. Например заекващият може да повтаря един звук или сричка, особено в началото на думата. Или да удължава звука. Понякога заекването включва пълно спиране на речта, или пропускане на определен звук.

Често то се среща при деца, които се учат да образуват думи в изречения. По-рядко се наблюдава при момичетата, отколкото при момчетата. Установено е обаче, че 1 на всеки 5 деца заеква за кратък период. А при 1 на всеки 20 деца заекването е с продължителност повече от 6 месеца. Това обаче не значи непременно, че ще продължи цял живот.

Има ли разлика между проблемното заекване и обичайното заекване

Невинаги може да се каже кога заекването в действителност ще се превърне в проблем. Но има признаци, за които може да се следи:

  • Напрежение в лицевите мускули
  • Повишаващ се глас
  • Значителни усилия от страна на детето и напрежение в опита му да говори
  • Възможно е дори да избягва ситуации, в които се налага да говори, макар и по-рядко

Какви са причините за заекването

Все още този въпрос не е напълно изяснен. Смята се, че има не една предпоставка, която „отключва“ този проблем. Според експертите в известна степен то е генетично предопределено.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Изследвания са установили, че при около 60% от всички заекващи се е наблюдавал подобен проблем и у друг член на семейството.
Несъмнено то би могло да се дължи и на високите семейни очаквания за бързо развитие на детето.

Най-често обаче то се смята за резултат от физически или емоционални травми. При подобни травми е задължителна консултацията със специалист, който да лекува не само говорния му дефект, но и емоционалното състояние на детето.

Кога трябва да потърсите професионална помощ

Ако детето ви е навършило вече три годинки и установите, че проблемът продължава твърде дълго, е редно да се консултирате със специалист. Той може да ви назначи лечение или да ви каже кога ще е подходящото време това да се случи.

Лечението обикновено се изразява в упражнения, които е редно да се правят и в домашна обстановка. Ако детето ви посещава детска градина, трябва да разговаряте с преподавателите, които ще работят с него. Да обясните, че към детето трябва да се подхожда с толерантност; да обясните, че не е добре за него да говори пред група (това би влошило състоянието му, тъй като то вероятно ще осъзнава, че е различно от останалите).

За децата, които имат сериозен проблем със заекването, ранната оценка и интервенция е много полезна. Но вашата роля е не по-малко важна. Нужно е да реагирате адекватно на неговото състояние.

Ето как бихте могли да сте полезни и вие на своето дете:

Предразположете го, като му създадете условия за спокоен и забавен разговор.

Отделете му време. Време, в което да разговаряте, без да бъдете прекъсвани от излишния шум на телевизора. Например бихте могли вечер след хранене да се събирате семейно, да разговаряте за въпроси, които ви вълнуват; които вълнуват и него. Не включвайте телевизора или компютъра. Не се затваряйте. Детето ви вероятно има нужда от вас.

Никога не го критикувайте за речта му. И не настоявайте да говори правилно. Това може само да влоши нещата.

Слушайте внимателно какво казва то, без да показвате признаци на нетърпение или неудовлетвореност.

Избягвайте да поправяте детето си, когато заеква, или да довършвате изреченията му. Това няма да помогне. Важно е то да разбере, че хората могат да общуват с него ефективно, дори и да има говорен дефект.

Макар и да употребявате изразите, като: „Спри!“ и „Поеми си дъх“, с цел да му помогнете, именно те могат да му повлияят отрицателно и да направят детето ви по-стеснително.

Ако детето ви заеква в един по-продължителен период от време, редно е да започнете терапия. Много от децата не могат да се справят сами с мисълта, че са различни от останалите. В следствие на това заекването може да се влоши. Ако в действителност терапията в не успее да помогне, ролята на родителя е да обясни на детето, че няма нищо нередно и притеснително в този говорен дефект.

Имайте предвид, че децата в училищна възраст могат да бъдат много жестоки. Нужно е не да подготвите детето си за това, а да му покажете, че то е невероятно въпреки този проблем. Да му го покажете така, че то самото да повярва.

Интересно е, че много деца спират да заекват, когато пеят например. Използвайте тази ситуация, за да повдигнете самочувствието му!

f | Сподели с приятели