Заекването при децата – защо се появява и как да се справим, когато въобще не сме наясно какво го причинява

Заекването при децата – един доста сериозен проблем с много лица. За него вече ви споделихме един материал. В него по скоро ви информираме, как да контролирате състоянието, отколкото за самите причини виновни за появата му.

Заекването при децата - защо се появява и как да се справим

Дали заекването се крие в методите за отглеждане на бебето? Дали то се дължи на чисто физиологични проблеми? Има ли връзки с наследственост, какви фактори го провокират и как да се справим въобще?

Това днес ще обсъдим с вас и ще ви предложим евентуални решения на този не само неприятен, но и често срещан проблем. Реално погледнато докато съзрява нервната система на бебето и детето – то преминава през редица вредни навици, провокирани от различни фактори на база физиология, социална среда или психологични. Сред тях са честото мигане с очи, смъркането, гризането на ноктите и много други.

Днес, обаче темата ни е заекването и най-честите фактори причиняващи го. То е сред най-неприятните детски проблеми, защото се отразява на самочувствието на децата, на техните приятелства, обучение, развитие и начин на живот въобще. В предишната си статия ви споделихме, че най-често заекват децата до 5 годишна възраст – но все пак в тази крехка възраст е много трудно ясно да се различи самото заекване, а да не говорим за периода преди навършването на три години въобще. Вижте особеностите на заекването…

Заекването – провокациите на социалната среда, психологическите фактори и изменената физиология

Когато говорим за заекване при малките деца, до голяма степен говорим за заекване, което може да бъде лекувано, преодоляно и избегнато – стига да установим точните, правилни и реални причини за него.

От тази гледна точка логопедите и педиатрите отчитат 3 групи фактори, които най-вече повлияват на заекването и отключването му у децата на невръстна възраст. Те са: физиологични причини; социални причини; психологически.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Сред социалните причини разпознаваме прекалената строгост на някои родители, имитацията на познати деца, които заекват или на братя и сестри с този проблем. Още промени в живота на детето, като смяна на градина, училище, нов дом и място на живот.

Сред социалните фактори, логопедите отчитат един много важен – липсата на внимание от страна на родителите към децата им. Когато този фактор е налице, децата си изграждат навика да говорят прибързано, да не завършват думите и изреченията си и така да увреждат речта си. Семейните скандали също изиграват значителна роля и могат да отключат заекване у малките деца. Това може да стане и благодарение на прекомерно приемане на протеинови храни и небалансирано хранително меню. В днешния дигитален свят – прекаленото стоене пред лаптопа, таблета, телевизора от страна на малкото дете – също може да отключи заекване.

От физиологична гледна точка, децата предразположени да развият заекване или вече са го развили имат следните здравословни проблеми: заболяване на носа, ларинкса или други органи на речта; получили са травма на мозъка; придобили са увреждане на нервната система по време на раждането; майка им е пушила или пила докато е била бременна и това се отразява в лошо здраве на бебето след раждането и заекване на по-късен етап; бебета с рахит или чести инфекциозни заболявания също са предразположени към заекване; заекването може да бъде и унаследено, ако единият от родителите на детето заеква.

Сред факторите с психологичен характер отключващи заекване у децата са загубата на близък човек или роднина. Още силен стрес и ситуации причиняващи емоционален шок у децата. Много малки деца уплашили се силно от филм на ужасите, от животно (куче най-често) или от силни бури и гръмотевици – често започват да заекват неконтролируемо в началото и ако не се обърне внимание на проблема, той се задълбочава.

Много често, дори и да не ви се вярва, детето започва да заеква, само защото мама и татко не му обръщат внимание, а то има нужда от това и по този начин привлича вниманието към себе си. Страховете на малките деца и тяхното въображение са неизмеримо големи. Не пренебрегвайте факта, че малчугана го е страх от вода, от тъмнина, от наказание например. Този силен стрес и страх може да доведе до заекване, дори и да не е сега, а в бъдеще. Децата, които изпитват ревност или чувство на омраза и неприязън – много често го изразяват със заекване и говорни проблеми.

Като цяло твърденията, че заекването се появява изведнъж, понеже като малко детето е изпитало силен страх, ужас или уплаха са верни донякъде – но не и съвсем изчерпателни. Факт е, че заекването винаги се корени в ранната детска възраст, но не винаги за него са виновни страха или уплахата. Заекването се появява спонтанно и може дотолкова да се засили, че на детето да не му се разбира, какво говори въобще. Много е важно с продължителни и постоянни наблюдения на специалисти и семейство да се установи, каква е причината за заекването. Освен това да се посещава логопед, психолог и да се постави нужна терапия, която да бъде резултатна.

Характерно е, че заекването има два вида говорни изменения. Едните се наричат тонични от специалистите, а другите клонични. Първите се характеризират с забавено започване на самата реч – тоест говорните органи, като език, ларинкс и други са блокирани. Така се получава едно забавяне и развлачване на речта. Клоничните изменения са изразени в повтарянето неколкократно на дадена дума, сричка или звук. При децата рядко се срещат чисти форми на единия или другия вид изменения. Обикновено заекването е смесица от клонични и тонични изменения.

Заекването – какво да правим, когато не сме наясно, къде се корени проблема

На първо място наблюдавайте внимателно говорното развитие на детето си. Първоначално то не може добре да изговаря думите, не може да прави логически построени изречения. Но, за да му помогнете не му говорете по бебешки или не му предлагайте сложни думи, които да повтаря.

Ако все пак видите, че вашето дете има говорни проблеми и започне да заеква – запитайте се на първо място, дали не е уплашено, дали наскоро не е станало свидетел на загуба в семейството, дали атмосферата у дома или в училище например не го напряга? Започнете да говорите на детето си гладко, спокойно и правете чести почивки в речта. Колкото повече му говорите и повтаряте, толкова повече го уморявате и напрягате. Започнете да помагате на детето да общува без страх, осигурете му сигурна и спокойна среда у дома, уверете се, че спи добре. Много е важно веднага да потърсите помощта и професионалните съвети на невролог и логопед. Те ще установят най-добре, защо детето заеква? Каква е травмата, която е отключила заекването и как може най-безболезнено да бъде преодоляна.

Често хиперактивните деца говорят или провлечено или започват да заекват. Когато забележите, че вашето дете започва да заеква, укрепете общото здраве на организма му. Как? Давайте му да консумира повече плодове, зеленчуци, ядки. Намалете порциите шоколад, месо и полуфабрикати. Повече се разхождайте, спортувайте и по-малко купонясвайте с приятели у дома, защото детето се изморява и напряга.

Ограничете достъпа на детето до телевизия, силна музика, компютри и игри напрягащи нервната му система. Съревнованието, силния шум и увеселителните центрове са много вредни за заекващите деца. Те ги правят силно стресирани и все по заекващи. Като цяло едно дете започне ли да заеква, трябва да се подложи на процедури при логопед, да прави упражнения за правилно дишане, да се включи лечение с билки и медикаменти, още акупресура. Днес са много ефективни компютърните програми за лечение на заекването също.

Е това беше засега по този сложен и тревожен за родителите и децата им проблем. Дано ви споделихме още една доза полезна информация, която ще допълни предишния ни материал. Сега е време да надникнете в статията ни за забавеното речево развитие при децата – доста е сходна и с тази тема, и дава полезни съвети.

f | Сподели с приятели