За Мама – защо хъркаме по време на бременност и опасно ли е

Защо хъркаме по време на бременност и дали това е опасен навик или безобидна подробност? Всъщност, Вие хъркали ли сте докато сте били бременни и пречело ли ви е това?

защо хъркаме по време на бременност и опасно ли е

Фактите и проучванията сочат, че над 80% от бременните жени хъркат по време на бременността, дори и преди това да не са го правили изобщо. Хъркането при бременните е толкова често, че на всяка трета бременна, поне една страда от него.

Най-големият проблем, който хъркането може да ви създаде се оказва непълноценната почивка и липса на сън. Липсата на сън няма да е проблем само за бременната, но и за нейният партньор разбира се. И поради тази грандиозна опасност да си недоспивате, да се чувствате зле и дискомфортно, което определено ще се отрази на бебето ви също – решихме да ви разкажем малко по-подробно за самото хъркане по време на бременност и защо то се появява? Още, кога може да се появи и как можете да го спрете или облекчите?

Преди да започнем материала си, препоръчваме ви да изчетете статията ни за съветите на баба в отглеждането на бебето – ще ви е интересна, полезна и ще се посмеете.

Защо хъркаме по време на бременност – кога бременната може да започне да хърка и какви са причините за това

Хъркането определено е голям проблем на голяма част от населението на земята и не подминава и бременните жени. Обикновено появата на хъркане и признаците за такова се усещат около началото на Втория триместър от бременността. Тогава хормоналните промени в женския организъм стават все по-осезаеми, а до голяма степен причиняват и запушване на носната лигавица, която набъбва и запушва носа.

Учените са доказали, че хормоните в организма на бременната, които спомагат за износването и последващото раждане на бебето – повлияват носната лигавица драстично. Тя набъбва и когато бременната легне да спи, несъзнателно започва да диша през устата и хъркането става факт. Разбира се не само хормоните могат да са причина и отговор на въпроса – Защо хъркаме по време на бременност? Виновник за това реално може да бъде наддаването на прекалено много килограми по време на бременността. При прекаленото закръгляне, бременната натрупва значителни мастни пояси в областта на врата и главата – това до голяма степен поддържа хъркането и го усилва.

Според специалистите хъркането не е само неприятен навик, предизвикан от хормоналните промени по време на бременността – то може да бъде опасен индикатор за болести по време на бременността, които трябва да се лекуват адекватно! Реално погледнато проучванията в тази област не са много, но пък повечето от тях сочат, че бременната въобще не обръща внимание на хъркането си или дори не знае, че го прави – понеже партньора ѝ не споделя с нея този факт.

Не винаги дискомфорта и липсата на сън, бременната жена отдава на самото хъркане, а по скоро на болките в гърба, кръста, все по-нарастващият ѝ корем. Хъркането, обаче не бива да се пренебрегва и е добре да се консултирате за него с наблюдаващият бременността ви лекар. Дори от любопитство, ако се чудите дали хъркате докато спите? – попитайте половинката си и настоявайте той да ви отговори честно. Ако се окаже, че хъркате и това е причината да не си доспивате и да сте уморена – веднага направете консултация с лекаря си и потърсете начини да елиминирате проблема, за да може бебето ви и вие да сте спокойни до края на бременността.

Защо хъркаме по време на бременност – може ли да решим сами този проблем и как да си помогнем

Хъркането докато бременеете 9 месеца е дразнещо, изморително и опасно. Освен на запушен нос и набъбнала лигавица, както и на повечко килца – хъркането може да е следствие на Гестационен диабет или Сънна апнея.

Когато усетите, че сънят ви е нарушен от хъркане или партньора ви се оплаче, че не може да спи поради непрестанните рапсодии, които му поднасяте – отидете на лекар и не се срамувайте да обсъдите с него проблема! За да изключите наличието на Гестационен диабет, като вероятна причина за хъркането ви, е нужно да си направите глюкозен тест около 24-28 Гестационна седмица. Ако сте далеч от тези седмици и лекарят ви прецени, че е нужно, можете да направите изследването и по-рано.

Сънната апнея, като потенциална причина е много опасно заболяване не само за вас, но и за вашето бебе – понеже може да го лиши моментно от наличието на кислород в утробата ви. По вероятно е, ако причината за хъркането ви докато сте бременна да е сънна апнея, да придобиете навика около Третия триместър. Обикновено жените с наднормено тегло страдат от заболяването, така че следете внимателно килцата, които трупате докато бременността ви напредва.

Установяването на сънна апнея и лечението ѝ навреме е задължително, понеже тя е един от главните фактори причиняващи Прееклампсия по време на бременността – а тя е опасно състояние за майката и бебето. Ако забележите, че хъркането ви се усилва – веднага посетете лекар, за да установи причината и да ви назначи лечение.

За да облекчите, намалите или елиминирате хъркането по време на бременността, може да опитате следните безопасни практики:

Задължително забравете за навици като алкохол и пушене, ако искате бебето ви да се роди навреме и здраво – а и вие да не започнете да хъркате неудържимо докато спите. Освен опасни за самата бременност, тези вредни навици доказано нарушават добрият сън и често предизвикват хъркане. В помещението, където спите по-дълго време се стремете да поддържате добре овлажнен въздух. Ако въздуха стане прекалено сух (особено зимата от отоплението) може да предизвика дразнене на носната лигавица и запушване, което води до хъркане. Сухият въздух можете да овлажнявате с овлажнител или най-лесно с една купа вода поставена върху радиаторите на отоплението.

Хранете се оптимално и здравословно по време на цялата бременност, така че да избегнете прекомерното наддаване на тегло, което често е причина за досадното хъркане. По този повод прочетете и материала ни за това, как можем да се предпазим от болести докато сме бременни, с помощта на храната – ще намерите полезна информация.

Хъркането по време на бременността може да елиминирате и ако започнете да спите на лявата си страна. Защо? Защото така кръвообращението в тялото ви докато спите е най-добро и освен това не натискате гърба или корема си. Хъркането евентуално ще спре или поне ще намалее, ако възглавницата ви за сън е удобна и ергономична. На пазара има възглавници за бременни, но и удобна възглавница, която държи главата ви малко по-високо от тялото, ще свърши работа.

В крайна сметка, ако не сте обърнали внимание на проблема – хъркане, докато сте били бременни и вече бебето се е появило на бял свят – хъркането трябва да спре до няколко седмици, ако причините за него не са по-сериозни. Ако, обаче продължавате да хъркате и не искате това да стане хронична дейност – посетете лекар и се лекувайте.

Един съвет – по-добре си обърнете внимание докато сте бременни, понеже с появата на мъника и грижите по него нон-стоп, едва ли ще можете да си обърнете нужното внимание след бременността. Успешна бременност мили мами.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
18.07.2020 Али

По-ненужно стресираща статия за една бременна нямаше как да напишете, това са абсолютни глупости!