За Мама – защо хъркаме по време на бременност и опасно ли е?

Защо хъркаме по време на бременност и дали това е опасен навик или безобидна подробност? Всъщност, Вие хъркали ли сте докато сте били бременни и пречело ли ви е това?

защо хъркаме по време на бременност и опасно ли е

Фактите и проучванията сочат, че над 80% от бременните жени хъркат по време на бременността, дори и преди това да не са го правили изобщо! Хъркането при бременните е толкова често, че на всяка трета бременна, поне една страда от него.

Най-големият проблем, който хъркането може да ви създаде се оказва непълноценната почивка и липса на сън. Липсата на сън няма да е проблем само за бременната, но и за нейният партньор разбира се. И поради тази грандиозна опасност да си недоспивате, да се чувствате зле и дискомфортно, което определено ще се отрази на бебето ви също – решихме да ви разкажем малко по-подробно за самото хъркане по време на бременност и защо то се появява? Още, кога може да се появи и как можете да го спрете или облекчите?

Преди да започнем материала си, препоръчваме ви да изчетете статията ни за съветите на баба в отглеждането на бебето – ще ви е интересна, полезна и ще се посмеете.

Защо хъркаме по време на бременност – кога бременната може да започне да хърка, какви са причините за това?

Хъркането определено е голям проблем на голяма част от населението на земята и не подминава и бременните жени. Обикновено появата на хъркане и признаците за такова се усещат около началото на Втория триместър от бременността. Тогава хормоналните промени в женския организъм стават все по-осезаеми, а до голяма степен причиняват и запушване на носната лигавица, която набъбва и запушва носа.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Учените са доказали, че хормоните в организма на бременната, които спомагат за износването и последващото раждане на бебето – повлияват носната лигавица драстично. Тя набъбва и когато бременната легне да спи, несъзнателно започва да диша през устата и хъркането става факт. Разбира се не само хормоните могат да са причина и отговор на въпроса – Защо хъркаме по време на бременност? Виновник за това реално може да бъде наддаването на прекалено много килограми по време на бременността. При прекаленото закръгляне, бременната натрупва значителни мастни пояси в областта на врата и главата – това до голяма степен поддържа хъркането и го усилва.

Според специалистите хъркането не е само неприятен навик, предизвикан от хормоналните промени по време на бременността – то може да бъде опасен индикатор за болести по време на бременността, които трябва да се лекуват адекватно! Реално погледнато проучванията в тази област не са много, но пък повечето от тях сочат, че бременната въобще не обръща внимание на хъркането си или дори не знае, че го прави – понеже партньора ѝ не споделя с нея този факт.

Не винаги дискомфорта и липсата на сън, бременната жена отдава на самото хъркане, а по скоро на болките в гърба, кръста, все по-нарастващият ѝ корем. Хъркането, обаче не бива да се пренебрегва и е добре да се консултирате за него с наблюдаващият бременността ви лекар!!! Дори от любопитство, ако се чудите дали хъркате докато спите? – попитайте половинката си и настоявайте той да ви отговори честно. Ако се окаже, че хъркате и това е причината да не си доспивате и да сте уморена – веднага направете консултация с лекаря си и потърсете начини да елиминирате проблема, за да може бебето ви и вие да сте спокойни до края на бременността.

Защо хъркаме по време на бременност – може ли да решим сами този проблем и как да си помогнем?

Хъркането докато бременеете 9 месеца е дразнещо, изморително и опасно. Освен на запушен нос и набъбнала лигавица, както и на повечко килца – хъркането може да е следствие на Гестационен диабет или Сънна апнея.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Когато усетите, че сънят ви е нарушен от хъркане или партньора ви се оплаче, че не може да спи поради непрестанните рапсодии, които му поднасяте – отидете на лекар и не се срамувайте да обсъдите с него проблема! За да изключите наличието на Гестационен диабет, като вероятна причина за хъркането ви, е нужно да си направите глюкозен тест около 24-28 Гестационна седмица. Ако сте далеч от тези седмици и лекарят ви прецени, че е нужно, можете да направите изследването и по-рано.

Сънната апнея, като потенциална причина е много опасно заболяване не само за вас, но и за вашето бебе – понеже може да го лиши моментно от наличието на кислород в утробата ви! По вероятно е, ако причината за хъркането ви докато сте бременна да е сънна апнея, да придобиете навика около Третия триместър. Обикновено жените с наднормено тегло страдат от заболяването, така че следете внимателно килцата, които трупате докато бременността ви напредва!!!

Установяването на сънна апнея и лечението ѝ навреме е задължително, понеже тя е един от главните фактори причиняващи Прееклампсия по време на бременността – а тя е опасно състояние за майката и бебето. Ако забележите, че хъркането ви се усилва – веднага посетете лекар, за да установи причината и да ви назначи лечение.

За да облекчите, намалите или елиминирате хъркането по време на бременността, може да опитате следните безопасни практики:

Задължително забравете за навици, като алкохол и пушене, ако искате бебето ви да се роди навреме и здраво – а и вие да не започнете да хъркате неудържимо докато спите. Освен опасни за самата бременност, тези вредни навици доказано нарушават добрият сън и често предизвикват хъркане. В помещението, където спите по-дълго време се стремете да поддържате добре овлажнен въздух. Ако въздуха стане прекалено сух (особено зимата от отоплението) може да предизвика дразнене на носната лигавица и запушване, което води до хъркане. Сухият въздух можете да овлажнявате с овлажнител или най-лесно с една купа вода поставена върху радиаторите на отоплението.

Хранете се оптимално и здравословно по време на цялата бременност, така че да избегнете прекомерното наддаване на тегло, което често е причина за досадното хъркане. По този повод прочетете и материала ни за това, как можем да се предпазим от болести докато сме бременни, с помощта на храната – ще намерите полезна информация.

Хъркането по време на бременността може да елиминирате и ако започнете да спите на лявата си страна. Защо? Защото така кръвообращението в тялото ви докато спите е най-добро и освен това не натискате гърба или корема си. Хъркането евентуално ще спре или поне ще намалее, ако възглавницата ви за сън е удобна и ергономична. На пазара има възглавници за бременни, но и удобна възглавница, която държи главата ви малко по-високо от тялото, ще свърши работа.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

В крайна сметка, ако не сте обърнали внимание на проблема – хъркане, докато сте били бременни и вече бебето се е появило на бял свят – хъркането трябва да спре до няколко седмици, ако причините за него не са по-сериозни. Ако, обаче продължавате да хъркате и не искате това да стане хронична дейност – посетете лекар и се лекувайте.

Един съвет – по-добре си обърнете внимание докато сте бременни, понеже с появата на мъника и грижите по него нон-стоп, едва ли ще можете да си обърнете нужното внимание след бременността! Успешна бременност мили мами.

| Сподели с приятели