Хранителните навици на една бременна – общовалидни заблуди, които не са реални в действителност

Хранителните навици на една бременна са важна част от целия процес по износването, раждането и в последствие отглеждането на здраво и щастливо бебе.

Хранителните навици на една бременна жена

Когато стане въпрос за бременност и хранене, обикновено мненията са на два полюса – или трябва да си хапваш от всичко, колкото ти се иска, независимо дали се тъпчеш понякога; или трябва стриктно да се ограничаваш.

Всъщност нещата доста се смесват и постигането на едно балансирано меню не е лесна задача, с постоянните позиви на вълчи глад, гаденето в началния етап на бременността и всички свързани с храненето навици и желания.

Днес ще си поговорим с вас за едни общовалидни заблуди относно храната през деветте месеца на бременност. Те неминуемо са свързани с килограмите, които бременната качва. Всяка жена е различна по структура и телосложение, но качването на килограми над една определена граница – е вредно за нея самата, за бременността и бебето ѝ.

Преди да се впуснем в морето на килограмите, храненето и наддаването през бременността, съветваме ви да изчетете и материала ни за магнезият в менюто на една бременна – ще намерите полезни съвети и факти в него.

Хранителните навици на една бременна – заблудите, които владеят обществото относно килограмите и наддаването им по време на бременността

Когато заговорим за бременност, говорим респективно за промяна в тялото на жената – тази промяна е и физическа до голяма степен, и хормонална, и емоционална. Килограмите винаги са тревожели дамите, понеже всяка жена иска да изглежда добре, да се харесва на околните и това по време на бременността не се променя – само приоритетите са леко изместени. Основното притеснение за трупането на килограми докато сме бременни е свързано с тяхното сваляне след раждането, със здравето на бебето и това на майката.

Как всъщност килограмите и натрупването им влияят на бебето и бременната? При вълнообразно и бързо покачване на теглото по време на бременността възможно е да се отключат редица заболявания, които да са опасни за плода в утробата и за бъдещата родилка. Така например килограмите са до голяма степен обвързани с риска от гестационен диабет, хипертонии, проблеми с имунитета, с кръвообращението, раждането на бебе с ниско тегло и преждевременно раждане.

На фона на всичко казано до тук, бързаме да успокоим бременните жени, че всъщност ако се хранят балансирано, здравословно, често и на малки порции – проблеми с теглото няма да имат.

Ето и суеверията за така плашещият кантар – който в действителност не е толкова плашещ:

 „Бременната не бива да се ограничава от нищо. Тялото ѝ само си казва, какво иска и какво не!“

По-голяма заблуда от тази няма. Да бременната жена по интуиция усеща, какво и се яде и пие, но не винаги то е добро за нея и бебето. Ако сте били фенове на кафето, газираното и сладкишите, а сега изведнъж ви се пие свеж сок, хапват ви се плодове – това е добро и трябва да се вслушате в тялото си. Ако обаче всичко, което видите трябва да го хапвате в големи количества, добре е да се поспрете и да не се доверявате чак толкова на озверилия си глад. Често специфичните вкусове, които бременната изпитва, са признак за липса на минерали и витамини в организма ѝ – затова консултирайте се със специалист и той ще ви изпише правилните добавки към храненето.

„Колкото по-голямо и солидно е теглото на бременната, толкова бебето ще е по-голямо, здраво и силно.“

Тук нещата са напълно объркани. Една едра и качила доста килограми бременна, може да роди съвсем малко бебе с ниско тегло дори и обратното слаба бременна да износи голямо и едро бебе. Тук става въпрос за гени. Разбира се, че от теглото на майката до голяма степен зависи и това на бебето, което ще се роди – но не напълно.

Нормално е новородените да се раждат от 2900 кг. до 3800 кг. – всичко под или над тези граници е опасно. Свръхголямото бебе трудно ще се роди, докато това с ниско тегло е предразположено към редица заболявания. Нормално е през 9-те месеца бременност жената да качи до максимум 12 кг. – ако качи 20 и повече има голяма вероятност да роди бебе с тегло дори под 2 кг. Бебетата се нуждаят от хранителни вещества, а не от калории – затова и здравословното хранене по време на бременност съвсем не е прищявка.

„Ако искаш да не ти е зле през първите месеци на бременността, не се храни почти. Повече килограми върху мама не оказват влияние върху здравето на бебето, само върху теглото му.“

Ако бременната не приема достатъчно минерали и витамини с храната, то това влияе на здравето и растежа на бебето, не толкова на теглото му. При много ниско или високо майчино тегло, има опасност мозъкът на бебето и важните му жизнени системи да не се развият добре. Гаденето е често срещано в първите месеци на бременност, липсата на храна обаче само го засилва, не го намалява. Нужно е да се приемат повече богати на белтъци храни и бременната да установи, кои храни и понасят и кои предизвикват гадене.

„Бременните трябва да хапват за двама. Износването на второ дете е свързано с качването на повече килограми. Диетата преди термина помага за по-лесното раждане.“

Тези три твърдения са направо чиста глупост. Първо хранителните навици на една бременна в никакъв случай не трябва да се подчиняват на твърдението – да яде за двама. Бебето в утробата си поема всички необходими вещества, стига майката да се храни разнообразно и да приема повече млечни храни, пълнозърнести, плодове и зеленчуци, меса и риба – не е нужно порциите да са двойни! Като цяло диетата преди раждане е вредна, понеже естественото раждане изисква големи дози енергия, а те се набавят от храненето.

Ако сте качили нормално количество тегло през 9-те месеца на бременност и сте се движили достатъчно – раждането ще е по-леко. Ако обаче сте качили значително тегло и сте обездвижена, нещата ще са по-трудни. При втора бременност се качва дори по-малко тегло. Бременните се заблуждават от факта, че след първата бременност са по-тежки и смятат, че са наддали всичко това през втората бременност. Всъщност, колкото по-скоро забременеете с второ дете, толкова повече килограми ще сте – понеже няма да сте си върнали формата от преди първата бременност.

Доста заблуди витаят за хранителните навици на една бременна, запомнете единствено да се храните умерено, често на малки порции и разнообразно най-вече – без да прекалявате с нищо. Така всичко с теглото на бебето ви и вашето ще бъде нормално.

Сега може да прочетете и статията ни за вегетарианството по време на бременност.

f | Сподели с приятели