Хранителните навици на една бременна – общовалидни заблуди, които не са реални в действителност

Хранителните навици на една бременна са важна част от целия процес по износването, раждането и в последствие отглеждането на здраво и щастливо бебе. Когато стане въпрос за бременност и хранене, обикновено мненията са на два полюса – или трябва да си хапваш от всичко, колкото ти се иска, независимо дали се тъпчеш понякога; или трябва стриктно да се ограничаваш.

Хранителните навици на една бременна жена

Всъщност нещата доста се смесват и постигането на едно балансирано меню не е лесна задача, с постоянните позиви на вълчи глад, гаденето в началния етап на бременността и всички свързани с храненето навици и желания.

Днес ще си поговорим с вас за едни общовалидни заблуди, относно храната, през деветте месеца на бременност. Те неминуемо са свързани с килограмите, които бременната качва. Всяка жена е различна по структура и телосложение, но качването на килограми над една определена граница – е вредно за нея самата, за бременността и бебето й.

Преди да се впуснем в морето на килограмите, храненето и наддаването през бременността, съветваме ви да изчетете и материала ни за магнезият в менюто на една бременна – ще намерите полезни съвети и факти в него.

Хранителните навици на една бременна – заблудите, които владеят обществото относно килограмите и наддаването им по време на бременността!

Когато заговорим за бременност, говорим респективно за промяна в тялото на жената – тази промяна е и физическа до голяма степен, и хормонална, и емоционална. Килограмите винаги са тревожели дамите, понеже всяка жена иска да изглежда добре, да се харесва на околните и това по време на бременността не се променя – само приоритетите са леко изместени. Основното притеснение за трупането на килограми докато сме бременни е свързано с тяхното сваляне след раждането, със здравето на бебето и това на майката.

Как всъщност килограмите и натрупването им влияят на бебето и бременната? При вълнообразно и бързо покачване на теглото по време на бременността, възможно е да се отключат редица заболявания, които да са опасни за плода в утробата и за бъдещата родилка. Така например килограмите са до голяма степен обвързани с риска от гестационен диабет, хипертонии, проблеми с имунитета, с кръвообращението, раждането на бебе с ниско тегло и преждевременно раждане.

На фона на всичко казано до тук, бързаме да успокоим бременните жени, че всъщност ако се хранят балансирано, здравословно, често и на малки порции – проблеми с теглото няма да имат. Ето и суеверията, за така плашещият кантар – който в действителност не е толкова плашещ.

* „Бременната не бива да се ограничава от нищо. Тялото й само си казва, какво иска и какво не!“ – по-голяма заблуда от тази няма. Да бременната жена по интуиция усеща, какво и се яде и пие, но не винаги то е добро за нея и бебето. Ако сте били фенове на кафето, газираното и сладкишите, а сега изведнъж ви се пие свеж сок, хапват ви се плодове – това е добро и трябва да се вслушате в тялото си. Ако обаче всичко, което видите трябва да го хапвате в големи количества, добре е да се поспрете и да не се доверявате чак толкова на озверилия си глад. Често специфичните вкусове, които бременната изпитва, са признак за липса на минерали и витамини в организма й – затова консултирайте се със специалист и той ще ви изпише правилните добавки към храненето.

* „Колкото по-голямо и солидно е теглото на бременната, толкова бебето ще е по-голямо, здраво и силно.“ – тук нещата са напълно объркани. Една едра и качила доста килограми бременна, може да роди съвсем малко бебе с ниско тегло дори и обратното слаба бременна да износи голямо и едро бебе. Тук става въпрос за гени. Разбира се, че от теглото на майката до голяма степен зависи и това на бебето, което ще се роди – но не напълно. Нормално е новородените да се раждат от 2900 кг. до 3800 кг. – всичко под или над тези граници е опасно. Свръхголямото бебе трудно ще се роди, докато това с ниско тегло е предразположено към редица заболявания. Нормално е през 9-те месеца бременност жената да качи до максимум 12 кг. – ако качи 20 и повече има голяма вероятност да роди бебе с тегло дори под 2 кг. Бебетата се нуждаят от хранителни вещества, а не от калории – затова и здравословното хранене по време на бременност съвсем не е прищявка!

* „Ако искаш да не ти е зле през първите месеци на бременността, не се храни почти. Повече килограми върху мама не оказват влияние върху здравето на бебето, само върху теглото му.“ – Ако бременната не приема достатъчно минерали и витамини с храната, то това влияе на здравето и растежа на бебето, не толкова на теглото му. При много ниско или високо майчино тегло, има опасност мозъкът на бебето и важните му жизнени системи да не се развият добре!!! Гаденето е често срещано в първите месеци на бременност, липсата на храна обаче само го засилва, не го намалява. Нужно е да се приемат повече богати на белтъци храни и бременната да установи, кои храни и понасят и кои предизвикват гадене.

* „Бременните трябва да хапват за двама. Износването на второ дете е свързано с качването на повече килограми. Диетата преди термина помага за по-лесното раждане.“ – тези три твърдения са направо чиста глупост. Първо хранителните навици на една бременна в никакъв случай не трябва да се подчиняват на твърдението – да яде за двама. Бебето в утробата си поема всички необходими вещества, стига майката да се храни разнообразно и да приема повече млечни храни, пълнозърнести, плодове и зеленчуци, меса и риба – не е нужно порциите да са двойни! Като цяло диетата преди раждане е вредна, понеже естественото раждане изисква големи дози енергия, а те се набавят от храненето.

Ако сте качили нормално количество тегло през 9-те месеца на бременност и сте се движили достатъчно – раждането ще е по-леко. Ако обаче сте качили значително тегло и сте обездвижена, нещата ще са по-трудни. При втора бременност се качва дори по-малко тегло. Бременните се заблуждават от факта, че след първата бременност са по-тежки и смятат, че са наддали всичко това през втората бременност. Всъщност, колкото по-скоро забременеете с второ дете, толкова повече килограми ще сте – понеже няма да сте си върнали формата от преди първата бременност!

Доста заблуди витаят за хранителните навици на една бременна, запомнете единствено да се храните умерено, често на малки порции и разнообразно най-вече – без да прекалявате с нищо! Така всичко с теглото на бебето ви и вашето ще бъде нормално.

Сега може да прочетете и статията ни за вегетарианството по време на бременност.

| Сподели с приятели