Спадане на корема – един от признаците на предстоящото раждане

Спадане на корема – навярно сте чували за този фактор предшестващ фактическото раждане. Докато сте бременни в последния Триместър много бурни промени ще ви подготвят за самото раждане и появата на бебето.

признаците на предстоящото раждане – спадане на корема

Някои от тези промени ще засегната мускулатурата на таза и матката, други ще са свързани с млечните жлези и бъдещото кърмене, а трети просто ще се появят, за да ви подскажат, че бебето скоро ще излезе на бял свят.

Една от промените сигнализиращи предстоящото раждане е именно спадането на вашето бременно коремче и то видимо. Днес ще си поговорим именно за него, кога се появява, има ли опасност при появата му, дали да отидете на лекар и други важни неща.

Преди да започнем с материала, обаче ни се иска да ви препоръчаме и темата си за болките в кръста по време на раждане и как да ги преодолеете. Материалът ще ви даде доста практични съвети, така че е добре да го изчетете.

Сега нека видим кога, как и защо коремчето спада по време на бременността?

Спадане на корема по време на бременността – за какво става въпрос, какви са признаците и опасно ли е

Младите майки и бременни жени навярно често са чували израза – спадане на корема, но не знаят точно за какво става дума. Специалистите отчитат масово едно явление в последните 3 месеца на бременността и го окачествяват като общ белег или признак при всички бременни, че раждането е близо.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Говорим за така нареченото спадане или пък слизане на корема по време на бременността. Когато това се случи и корема значително се изтегли надолу, бременните усещат доста голям дискомфорт и сякаш бебето в утробата им притиска силно целия таз, матката и пикочния мехур.

Оттук идват и честите позиви за уриниране в последните месеци на бременността, но пък положителното е, че вече корема ви не е опрял в хранопровода ви и можете малко по-спокойно да се храните вечер. Когато говорим за спадане на корема, не очаквайте драстично провисване или промяна на вашият корем. Често спадането е минимално и е видимо единствено за опитните майки и специалистите. При повечето бременни спадането на корема им се констатира при един от последните им пренатални прегледи при гинеколога.

Говорейки си за спадане на корема по време на бременността, ще побързаме да успокоим всички мами, че това е напълно нормално явление. В него няма нищо тревожно и дори спадането е положителен знак, че бебето се е ориентирало правилно и се подготвя за предстоящото раждане. Коремът може да започне постепенно да спада в началото на Трети триместър и до края му видимо да е доста спаднал надолу. Това е сигнал, че терминът ви вече наближава и раждането е доста близо.

И все пак независимо, че спадналият корем е признак за предстоящо раждане и знак, че бебето се подготвя да се роди – не бързайте да изпадате в паника, че веднага ще родите. Това може да се случи след дни, седмица или дори месец. Просто тялото на бременната постепенно се подготвя за кулминацията на бременността – раждането.

Защо спада корема и каква е основната причина за това

В последните 3 месеца бременност бебето вече е достатъчно голямо, има оформени всички важни органи и системи, за да съществува пълноценно извън утробата. То инстинктивно се завърта с главата напред към родовия канал и започва полека да се придвижва към него. Затова и корема на бременната спада в последните месеци, понеже бебето се движи надолу към родовия канал.

Хиляди пъти сме споделяли, че всяка бременност и раждане са строго индивидуални – затова и при едни бременни жени корема спада ден преди самото раждане, а при други месец предварително.

От какво зависи спадането на корема по време на бременността

За спадането на корема са важни няколко фактора, които главно се определят от позицията на бебето в майчината утроба. Дали вашият корем ще спадне драстично или не се определя от големината на главичката на вашето бебе. От позицията на главата на бебето – дали тя е над средата на таза или е под нея. Точно време кога коремът на бременната ще спадне в последните месеци от бременността няма.

Като цяло опитът от практиката на специалистите сочи, че първескините майки имат спад в корема някъде около последните две седмици от бременността си. За жените ставащи майки за втори или трети път – коремчето спада по-рано в Третия триместър – някъде по средата му.

Как да разпознаете, че корема ви е спаднал и бебето активно се движи към родовия канал

Това всяка бременна ще усети индивидуално, но общовалидно е, че поради спадането вече дишате и се храните по-лесно. Тоест нарасналото бебе не притиска белите ви дробове и стомаха ви. То притиска вече таза ви и доста по-трудно и тромаво се придвижвате. Освен това доста по-често ходите по малка нужда. Фактически няма бременна, на която коремът ѝ да не спадне преди раждането. Това може да се случи само час преди появата на бебето, но определено ще се случи.

Кога да отидете на лекар

Като цяло, както вече споменахме, спадането на корема по време на бременността не е проблем, но ако усетите рязко спадане и натиск в областта на таза – веднага потърсете гинеколога си и отидете на преглед. Той ще ви прегледа и ще установи дали имате разкритие на маточната шийка и раждането наближава ли.

Сега остава единствено мили мами да се отпуснете удобно, да не се тревожите за спадането на корема си и да се насладите на последните седмици от бременността си. Когато бебето се появи спокойствието и лежерната обстановка на бременността ще ви липсват – но пък ще държите в прегръдките си най-скъпото същество на света, вашето бебе.

Прочетете и материала ни за това дали кръвната ви група определя степента на болка по време на раждане – ще узнаете интересни факти.

f | Сподели с приятели