Какво се случва с доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността

Какво се случва с доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността?

доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността

Бременност и тумори – съвместими ли са въобще тези понятия? Дали в тялото ни нещо е работело до момента и сега, когато сме бременни започва да се променя и да излиза наяве? Едва ли много бременни на прага на най-голямото щастие в живота си се замислят точно за доброкачествените ракови образувания.

Но все пак е факт, че кисти, полипи или аденоми по време на бременността могат да се появят и това звучи страшно за всяка бременна жена. Тези обобщени под общото наименование – доброкачествени образувания са тревожни. При някои бременни те могат да изчезнат, ако са ги имали предварително, докато при други могат да се развият.

В този материал потърсихме отговорите за вас на именно този въпрос – какво се случва с доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността?

Преди да ви предложим отговорите, ви препоръчваме да прочетете и материала ни за зачеване с киста на яйчниците – ще ви даде още отговори за доброкачествените тумори и бременността.

Видове доброкачествени образувания и спецификата им

Определено бременността е период на бурни хормонални промени, промени в тялото на жената и външно, и вътрешно. Споделяли сме ви много пъти, че именно бременността е причината за редица депресивни състояния, превъзбуденост, още периоди на гадене, отключване на редица хормонални дисбаланси и заболявания в последствие.

Тя обаче е и период на безоблачно щастие, трепетно очакване на малкото човече, подготовка за появата му и така нататък. Тези 9 месеца от живота на жената са изпълнени с много контрасти, контрапункти и тя трябва да се изправи пред и да преодолее редица проблеми за себе си и бебето в утробата ѝ. Един от тях е доброкачествените тумори в гърдите най-вече.

Така например много бременни жени по време на бременността наблюдават много повече променящите им се гърди, отколкото през други периоди в живота си. Най-осезаемо в тялото на жената се променят гърдите, коремчето и матката разбира се. Гърдите при повечето жени значително нарастват, а дори и удвояват размерите си при някои. Това се дължи най-вече на подготовката да се посрещнат хранителните нужди на кърмачето и значителното нарастване на жлезистата тъкан за целта.

Гърдите променят не само обема си, но и зърната стават тъмни, от тях изтича често коластра в малки количества в последния триместър. Доста бременни ги чувстват болезнени и напипват бучки в тях, които до момента не са забелязали. Затова и доста бременни посещават специалист по образна диагностика и установяват, че имат доброкачествени тумори.

Тези тумори са в следствие промяна на млечната жлеза и по време на бременността се променят – при някои жени изчезват напълно, докато при други прогресивно нарастват. Въпреки че образуванията са безобидни, нужно е специалист да наблюдава бременната и да назначи лечение, ако е нужно. Рядко се налага агресивна намеса за отстраняването на образуванията преди самото раждане.

Като цяло най-често проявяващите се тумори от доброкачествен характер в гърдите по време на бременността са: кисти, липоми, фиброаденоми и папиломи.

Какво е характерно за всяко от тях

Кистите например най-често се проявяват в млечните жлези на гърдите и представляват образувания пълни с течност. Можете най-осезаемо да ги установите преди или след месечния си цикъл, понеже тогава в тялото настъпват хормонални изменения. Често жени с кисти в гърдите, заченали и родили след това, установяват, че кистите им са изчезнали. Вероятността такива образувания да се превърнат в злокачествени е почти нулева.

Папиломите се проявяват най-често, когато вече сте родили и кърмите бебето си. Те са вид доброкачествени тумори образувани в канала на млечните жлези. Често наличието им се проявява с изтичането на лимфна кръв от зърната и при стискане изтича секрет с тъмен съмнителен цвят. При наличието на тези симптоми бременната или родилката трябва веднага да посети специалист с опит в диагностиката на тумори в млечните жлези. Макар и безобиден, папиломът създава проблеми за кърменето и често майките го бъркат с разраняване на зърната при самото сукане.

Липомите са доброкачествени образувания, които са тип мастни натрупвания в гърдата и няма риск от това да се превърнат в злокачествени. По време на бременността те не се повлияват и не се променят.

Най-опасни от всички доброкачествени тумори проявяващи се в гърдите по време на бременността са фиброаденомите. Те са подобни на кистите, но могат да бъдат изначално злокачествени или да се трансформират в такива на по-късен етап. Бременността и последващото кърмене на бебето значително уголемяват фиброаденомите и затова е препоръчително, ако имате такива, те да бъдат предварително отстранени преди зачеването.

Ако образуванията се появят по време на самата бременност, то не бива да бъдат отстранявани до края на кърменето, а само да бъде наблюдавано развитието им най-малко на всеки 3 месеца. При тежки случаи се налага и отстраняване на фиброаденомите по време на бременността, но трябва много добре да се оцени риска за бебето и майката.

Доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността, последващото кърмене и как да установим наличието на тумор в гърдата

Като цяло наличието на кисти, липоми, папиломи или фиброаденоми по време на бременността в гърдите не е причина да спре лактацията и да изчезне възможността за кърмене на новороденото.

Например фиброаденомите не се образуват в млечните канали, така че не биха повлияли кърмата и кърменето по никакъв начин. Специалистите са открили зависимост между кърменето, наличието на мастит и появата на тумори в гърдите в по-зрелите години на жената. Ако докато кърмите сте имали запушване на млечните канали и мастит, то това възпаление и задържането на кърма в гърдите е предпоставка за висок риск от развитие на тумори в млечните жлези по-късно.

Като цяло установяването на туморни образувания в гърдите е тревожен факт още повече докато сте бременни – затова ако имате бучка и тя расте, веднага посетете специалист рентгенолог.

Как сами да установите наличието на туморно образувание

Това става с внимателен оглед на гърдите за изменения. Трябва да огледате гърдите си с вдигнати нагоре ръце и спуснати надолу до тялото. Ако стегнете гръдните си мускули и има деформации – навярно има образувание под кожата в мастната тъкан.

Самата деформация на зърната или кожната повърхност също подсказва за тумор. С внимателно опипване повърхността на гърдата, туморите се напипват най-ясно. Важно е особено докато сте бременни да проверявате сами гърдите си за доброкачествени образувания. При специалист е задължително да правите прегледи поне веднъж годишно. Разбира се, че не всяко образувание на гърдите е рак, но дори и доброкачествените образувания трябва да се следят в различни срокове за изменения.

Дано ви споделихме полезни съвети и информация, а сега е време да прочетете и статията ни за запушването на млечните канали и как да се справите с проблема.

f | Сподели с приятели