Какво се случва с доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността?

Какво се случва с доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността?

доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността

Бременност и тумори – съвместими ли са въобще тези понятия? Дали в тялото ни нещо е работело до момента и сега, когато сме бременни започва да се променя и да излиза наяве? Едва ли много бременни на прага на най-голямото щастие в живота си се замислят точно за доброкачествените ракови образувания.

Но все пак е факт, че кисти, полипи или аденоми по време на бременността могат да се появят и това звучи страшно за всяка бременна жена. Тези обобщени под общото наименование – доброкачествени образувания са тревожни. При някои бременни те могат да изчезнат, ако са ги имали предварително, докато при други могат да се развият.

В този материал потърсихме отговорите за вас на именно този въпрос – какво се случва с доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността?

Преди да ви предложим отговорите, ви препоръчваме да прочетете и материала ни за зачеване с киста на яйчниците – ще ви даде още отговори за доброкачествените тумори и бременността.

Какво се случва с доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността? – видове доброкачествени образувания и спецификата им

Определено бременността е период на бурни хормонални промени, промени в тялото на жената и външно, и вътрешно. Споделяли сме ви много пъти, че именно бременността е причината за редица депресивни състояния, превъзбуденост, още периоди на гадене, отключване на редица хормонални дисбаланси и заболявания в последствие.

Тя обаче е и период на безоблачно щастие, трепетно очакване на малкото човече, подготовка за появата му и така нататък. Тези 9 месеца от живота на жената са изпълнени с много контрасти, контрапункти и тя трябва да се изправи пред и да преодолее редица проблеми за себе си и бебето в утробата ѝ. Един от тях е доброкачествените тумори в гърдите най-вече.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Така например много бременни жени по време на бременността наблюдават много повече променящите им се гърди, отколкото през други периоди в живота си. Най-осезаемо в тялото на жената се променят гърдите, коремчето и матката разбира се. Гърдите при повечето жени значително нарастват, а дори и удвояват размерите си при някои. Това се дължи най-вече на подготовката да се посрещнат хранителните нужди на кърмачето и значителното нарастване на жлезистата тъкан за целта.

Гърдите променят не само обема си, но и зърната стават тъмни, от тях изтича често коластра в малки количества в последния триместър. Доста бременни ги чувстват болезнени и напипват бучки в тях, които до момента не са забелязали. Затова и доста бременни посещават специалист по образна диагностика и установяват, че имат доброкачествени тумори.

Тези тумори са в следствие промяна на млечната жлеза и по време на бременността се променят – при някои жени изчезват напълно, докато при други прогресивно нарастват. Въпреки че образуванията са безобидни, нужно е специалист да наблюдава бременната и да назначи лечение, ако е нужно. Рядко се налага агресивна намеса за отстраняването на образуванията преди самото раждане!

Като цяло най-често проявяващите се тумори от доброкачествен характер в гърдите по време на бременността са: кисти, липоми, фиброаденоми и папиломи.

Какво е характерно за всяко от тях?

Кистите например най-често се проявяват в млечните жлези на гърдите и представляват образувания пълни с течност. Можете най-осезаемо да ги установите преди или след месечния си цикъл, понеже тогава в тялото настъпват хормонални изменения. Често жени с кисти в гърдите, заченали и родили след това, установяват, че кистите им са изчезнали. Вероятността такива образувания да се превърнат в злокачествени е почти нулева!

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Папиломите се проявяват най-често, когато вече сте родили и кърмите бебето си. Те са вид доброкачествени тумори образувани в канала на млечните жлези. Често наличието им се проявява с изтичането на лимфна кръв от зърната и при стискане изтича секрет с тъмен съмнителен цвят. При наличието на тези симптоми бременната или родилката трябва веднага да посети специалист с опит в диагностиката на тумори в млечните жлези. Макар и безобиден, папиломът създава проблеми за кърменето и често майките го бъркат с разраняване на зърната при самото сукане!

Липомите са доброкачествени образувания, които са тип мастни натрупвания в гърдата и няма риск от това да се превърнат в злокачествени. По време на бременността те не се повлияват и не се променят.

Най-опасни от всички доброкачествени тумори проявяващи се в гърдите по време на бременността са фиброаденомите. Те са подобни на кистите, но могат да бъдат изначално злокачествени или да се трансформират в такива на по-късен етап. Бременността и последващото кърмене на бебето значително уголемяват фиброаденомите и затова е препоръчително, ако имате такива, те да бъдат предварително отстранени преди зачеването.

Ако образуванията се появят по време на самата бременност, то не бива да бъдат отстранявани до края на кърменето, а само да бъде наблюдавано развитието им най-малко на всеки 3 месеца! При тежки случаи се налага и отстраняване на фиброаденомите по време на бременността, но трябва много добре да се оцени риска за бебето и майката.

Доброкачествените тумори в гърдите по време на бременността, последващото кърмене и как да установим наличието на тумор в гърдата?

Като цяло наличието на кисти, липоми, папиломи или фиброаденоми по време на бременността в гърдите не е причина да спре лактацията и да изчезне възможността за кърмене на новороденото.

Например фиброаденомите не се образуват в млечните канали, така че не биха повлияли кърмата и кърменето по никакъв начин. Специалистите са открили зависимост между кърменето, наличието на мастит и появата на тумори в гърдите в по-зрелите години на жената. Ако докато кърмите сте имали запушване на млечните канали и мастит, то това възпаление и задържането на кърма в гърдите е предпоставка за висок риск от развитие на тумори в млечните жлези по-късно.

Като цяло установяването на туморни образувания в гърдите е тревожен факт още повече докато сте бременни – затова ако имате бучка и тя расте, веднага посетете специалист рентгенолог!

Как сами да установите наличието на туморно образувание?

Това става с внимателен оглед на гърдите за изменения. Трябва да огледате гърдите си с вдигнати нагоре ръце и спуснати надолу до тялото. Ако стегнете гръдните си мускули и има деформации – навярно има образувание под кожата в мастната тъкан.

Самата деформация на зърната или кожната повърхност също подсказва за тумор. С внимателно опипване повърхността на гърдата, туморите се напипват най-ясно. Важно е особено докато сте бременни да проверявате сами гърдите си за доброкачествени образувания. При специалист е задължително да правите прегледи поне веднъж годишно! Разбира се, че не всяко образувание на гърдите е рак, но дори и доброкачествените образувания трябва да се следят в различни срокове за изменения!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано ви споделихме полезни съвети и информация, а сега е време да прочетете и статията ни за запушването на млечните канали и как да се справите с проблема.

| Сподели с приятели