Бременност и Хепатит А – опасности, лечение, превенция

Бременност и Хепатит А – ами сега? – какво да правите, опасно ли е, как да се лекувате и как да се предпазвате? На фона на разразилата се своеобразна епидемия от хепатит А в София от последните месеци – решихме, че ще ви бъде от полза да си поговорим малко повече по темата.

Бременност и Хепатит А – опасности, лечение, превенция

Тази „болест на мръсните ръце“ може да бъде много опасна, както за бременната жена, така и за бебето й. Но, спокойно не бързайте да се паникьосвате, всичко си има решение, стига да знаете – какво да правите, с кой да се консултирате и как да се предпазвате най-вече? Именно това ще ви обясним днес относно хепатит А и рисковете от самото заболяване.

Фактически бременните жени са много по-уязвими към вирусите по време на бременността и често могат да станат жертва на инфекциозни заболявания, каквото е и хепатит А. По време на бременността и бурните хормонални промени в женския организъм – той има значително по-ниски нива на имунитет. Поради тази причина учените са доказали, че бременните са около 5 пъти по-податливи на инфекциозни заболявания, отколкото жените като цяло.

Ето и повече за хепатита, но преди това информирайте се и за популярните възможни заболявания по време на бременността – за да се предпазите донякъде.

Бременност и Хепатит А – малко повече за заболяването, симптоматиката му и диагностицирането

Като цяло по време на бременността, жената може да страда от остър вирусен хепатит, ако се е заразила с него. Един от основните симптоми на това опасно заболяване е жълтеницата, както при новородените се наблюдава бебешка жълтеница в първите дни след раждането. При хепатити нивата на билирубин в кръвта се повишават и поради това кожата и лигавиците се оцветяват в жълтеникав оттенък. Разпознаваме 5 вида хепатит в България и те са А, С, Е, В и D. Разбира се най-често срещан е хепатит А, поради силната си заразна същност. Освен жълтеница, хепатитите причиняват заболявания на черния дроб и увреждат функциите му. От кой тип хепатит страда бременната е много важно да се определи – защото от това зависи степента на инфекция в черния дроб и най-вече степента на засягане за бременността, раждането и бебето.

За щастие хепатит А, като инфекциозно заболяване, не се превръща в хронично в последствие и при преболедуването му се изгражда последващ имунитет за пациента. Инфекцията засяга най-вече черния дроб и се причинява от вирус. Бременната може да се зарази от човек болен от хепатита, който се явява негово носител. Най-заразни са болните от хепатит А в края на инкубационният период на заболяването, но често те не знаят за състоянието си.

Предаването на инфекцията може да стане по орален път, по фекален, хранителен, воден или чисто битов. Тоест високата степен на спазване на хигиена, миене на ръце, почистване на дома, спазване на санитарни изисквания – до голяма степен е превенция за заболяването. Болестта на мръсните ръце се предава при лоша хигиена и често достига високи нива на заразяване, ако не се спазват санитарно-хигиенните предписания за стопирането ѝ. Ако бременната не си мие ръцете след ходене до тоалетна, яде недобре измити плодове и зеленчуци, полусурови храни, живее при ниски нива на обща хигиена – опасността да се зарази от хепатит А е голяма. За съжаление бременните жени от бедни прослойки, живеещи в гета или крайни квартали често стават жертва на заболяването.

Относно симптоматиката на този вид хепатит, трябва да се каже, че той протича на 4 ключови етапа. В началото, когато е инкубационният му период, заболяването няма никаква симптоматика! Болният е носител на вируса, но докато не се появят изявени симптоми, дори не знае за това. Инкубационният период на хепатит А може да трае от две до шест седмици, при различните хора. Бременната болна от хепатит А, след инкубационния период – за около седмица може да усеща симптоми на слабост, липса на апетит, треска и гадене, диария. След тези симптоми избива жълтеницата, която фактически лекарите наричат същинското боледуване от хепатит А. Кожата на бременната придобива жълтеникав цвят, урината потъмнява и вече тя не е заразна за околните.

Жълтеницата може да продължи до 3 седмици и след изтичането им клиничната картина на бременната се подобрява и тя оздравява. За да се постави диагнозата хепатит А, С, В или друг тип – е нужно лабораторно изследване и биохимично такова на кръвта на бременната, както и изследване на урината ѝ. Често лекарите бъркат общата симптоматика на хепатита с тази на вирусен грип, гастрит, отравяне с храна или друго. Затова изследванията дават най-ясна и точна диагноза на заболяването.

Бременност и Хепатит А – възможни усложнения за бременността, лечение и раждане

Докато жената е бременна, вирусният хепатит, от който страда тя, може да протече много по-тежко и понякога фатално. Това се случва понеже организма на бременната е силно изтощен от мисията си да осигурява на бебето подходяща среда за развитие. Когато се установи, че бременната страда от хепатит А или се появи жълтеницата и лекарите установят заболяването тогава – тя се приема в болница за стационарно лечение поне 2 или повече седмици. Добрата новина е, че инфекцията е напълно лечима, стига да се овладее навреме и не придобива хроничен характер. Лечението до голяма степен се основава на здравословна диета, която така или иначе всяка бременна трябва да спазва. Поради засягането на черния дроб и функциите му – нужно е да се ядат повече свежи храни и да се избягват пържени, кисели, мазни и солени храни. Важно е да се овладеят адекватно и нивата на стрес за бременната, както и да се осигури висока степен на хигиена.

За съжаление опасността и възможните усложнения за бременната страдаща от хепатит А не са никак леки. Те не са задължителни, но е добре да сте запознати с тях! Възможно е да се стигне до спонтанен аборт, до преждевременно отлепване на плацентата и плацентарна недостатъчност – които водят до кислороден глад у плода и хипоксия. По време на раждането и след него болната от хепатит А бременна може да страда от силно кръвотечение, бебето от недостиг на кислород и да се появят възпалителни процеси и при майката, и при бебето.

Бременната жена е нужно да спазва строги хигиенни навици, както и да внимава, какво и как хапва – понеже много заразени с хепатит А не страдат от жълтеница и заболяването трудно се разпознава, а заразата се разраства. Бременните с установено заболяване на хепатит А се следят стриктно. При тях се предписват витамини за превенция на плацентарна недостатъчност. При раждането се следят сърдечните тонове на бебето и ако се наложи се правят незабавни спасяващи интервенции. Като цяло бебето родено от болна, от хепатит майка е напълно здраво и няма опасност за здравето му.

Най-често, както вече казахме, превенцията на заболяването е добрата лична хигиена. Ако бременната е боледувала от жълтеница преди тя има имунитет срещу хепатит и няма опасност от заразяване, дори и да е била контактна с болен. Ако, обаче е била контактна и няма имунитет, то лекарите назначават имуноглобулин – който значително облекчава протичането на хепатит А или предотвратява появата му изобщо. Дано Ви бяхме полезни мили мами.

f | Сподели с приятели