Включително (смесено) кърмене на новороденото – какво е това и как да го правим правилно

Включително кърмене на новороденото – що за понятие е това и дали е толкова страшно, колкото звучи? Казано на разбираем език, включителното кърмене е смесено кърмене – при което бебето суче кърма, но се дохранва и с адаптирано мляко.

Включително кърмене на новороденото

Причините за такова кърмене могат да са недостиг на кърма у кърмачката, отказ на бебето да суче на гърдата, заболявания, проблеми със съня и много други.

Повечето млади майки, особено имащи бебе за първи път, бързо се отказват от кърменето и преминават на изкуствено мляко. Дори и кърмата да е малко в началото, да недостига или по някое време съвсем да спре – много е важно да не се отказвате от смесеното хранене, понеже колкото и кърма да може да поеме вашето бебе – тя ще е от изключителна полза за неговото здраве и бъдещо развитие.

Опцията само черно или само бяло не важи за включителното кърмене – тук кърмата и адаптираното мляко се съчетават и допълват подобаващо, за да може бебето да е нахранено и да расте добре.

Преди да ви разкажем малко повече по темата, изчетете и материала ни за подготовката на гърдите за кърмене преди раждането – ще ви подготви максимално за предстоящото кърмене и няма така лесно да се откажете от него.

Включително кърмене на новороденото – защо не бива да пренебрегваме смесеното хранене и какви са ползите от него

Определено кърменето е най-полезният процес по задоволяване хранителните нужди на растящото бебе, но все пак не винаги нещата вървят толкова гладко в самото начало. Обикновено майките остават с нагласата – или ще кърмя изцяло, или въобще няма да кърмя, което е много грешна позиция.

Началото на кърменето не е леко за нито една мама – вероятно гърдите и са така напращели, че ще експлодират, а бебето не може да ги изсуче. Не намира правилната позиция за кърмене. Кърмата въобще още не е слязла и май няма такова намерение. Същевременно кърмачето реве и вие предполагате, че е гладно, но нямате достатъчно кърма.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

И така препъни камъните за повечето майки са причината – те да се откажат напълно от процеса на кърмене и да прибягнат до по-лесното видимо решение – адаптираното мляко. Но това е лесно решение само в началото – после се сблъсквате с шишета, претопляне, стомашни проблеми и така нататък. За едни майки изкуственото мляко се оказва истински спасителен пояс, докато други цял живот страдат от скрупули, че не са кърмили децата си. А не може ли и двете неща да се съчетаят?

Разбира се, че може именно тук идва главната роля на така нареченото включително кърмене. Много консултанти по кърмене го отричат, но и много го препоръчват. Въпреки цялата полезност на кърменето и рефрена „трябва да се кърми“ – понякога просто не може. Затова и добрите консултанти по кърмене стигат до извода – бебето трябва да бъде нахранено, а майка му успокоена, че поема достатъчно храна – а това може да стане и с експериментиране, и въвеждане на смесен режим на хранене.

Не всяко бебе може да суче добре в началото, дори и да се изцежда кърмачката, понякога кърмата намалява и не стига, наместо да се увеличава. Правило номер едно е бебето да бъде сито, а най-добрият начин е дохранването с изцедена кърма, но ако няма такава и адаптираното мляко не е нещо вредно. Забравете за кисело мляко подквасено у дома или купено от магазина – кърмачетата или сучат кърма, или пият адаптирано бебешко мляко.

Ако се питате, до кога можете да практикувате смесено хранене на бебето – то може да го правите докато имате кърма или дойде време за захранване. Често започвайки захранване, ако кърмата ви не е спряла, тя е достатъчно за бебето и можете да елиминирате дохранването с адаптирано мляко.

Кога кърмата недостига и се налага включително кърмене

Като цяло липсата на лактация или забавената лактация е най-често срещаният проблем за липса на кърма у кърмачките. Забавянето на лактацията може да бъде предизвикано от Цезарово сечение, прилагането на форцепс или вакуум по време на естествено раждане, трудна адаптация на новороденото и недоносване – в тези случаи бебето се отделя от майка си за повече от ден и така лактацията не се стимулира.

Освен забавена лактация, може въобще лактацията на кърмачката да е слаба и тя да произвежда недостатъчно кърма за бебето. Това се случва поради състоянието хипоплазия на гърдите, което се установява от лекар – не се оценява на база изцедена кърма! Ако родилката е имала много тежко естествено раждане или Секцио – то процесът на лактация до голяма степен се забавя и може кърмата да е малко за новороденото. Също така, ако има остатъци от плацента в организма на майката, това е проблем за кърменето.

При всички гореописани състояния бебето ще остане гладно поради липсата на достатъчно кърма, ако не намерите решение на проблема. Какво може да бъде то? При различните проблеми свързани с кърменето има различни решения за включително кърмене. Ако проблемът за произвежданите малки количества кърма е наличие на остатъци от плацентата у майката – то решението е дохранване с изцедена кърма, ако няма достатъчно с адаптирано мляко.

Обикновено майките с остатъци от плацента нямат напрежение в гърдите, но сякаш са в предмаститно състояние и каналите на зърната им са запушени. Ултразвуковия анализ ще покаже наличието на остатъци, а вероятно може да се наложи и кюртаж.

Обикновено след отстраняването на остатъците от плацентата, нормалната лактация се възстановява и включително кърмене не се налага. Когато лактацията е забавена, оптималното решение е максимално често бебето да се дава на майката и да се поставя на гърдите. Допълнително изцеждането стимулира лактацията, но ако кърмата все още е недостатъчна – може да се прибегне до адаптирано мляко. Добрата практика е кърменето да се редува с хранене от шише с адаптирано мляко.

Когато проблемът е здравето на мама и протекло тежко раждане, е добре тя да се изцежда и с изцедената кърма да се храни бебето, ако не може да бъде кърмено. Ако кърмата е малко, бебето трябва да се дохранва включително с бебешко мляко. Недоразвитата достатъчно млечна жлеза (хипоплазия) е проблем, чието решение е основно включително кърмене – добавката може да е изцедена и дадена в шише кърма или адаптирано мляко, но не се отказвайте да кърмите.

Много е важно да запомните, че при включително кърмене – кърма никога не бива да се смесва с адаптирано мляко. Двете се дават самостоятелно и поотделно. Добре е да се започне с кърмата, а след това с добавката, защото от нея може и да остане.

В крайна сметка смесеното хранене не е края на света и вашето бебе ще расте здраво и щастливо – важното е да не се отказвате от кърменето изцяло, защото е полезно и за вас, и за бебето. Прочетете и материала ни за така важният витамин Е за кърменето.

f | Сподели с приятели