Кърмене и връщане на работа

Връщането на работа след майчинство обикновено е свързано с много дилеми, притеснения и трудности. Особено ако детето е още бебе и се налага да започнете работа по-рано от колкото ви се иска.

Кърмене и връщане на работа

Ситуацията допълнително се усложнява ако все още кърмите. Връщането към работния процес обаче не означава непременно край на кърменето. Макар и с известни усилия то може да продължи и детето ви да се радва на всички безценни ползи на майчиното мляко.

Възможността за работа от вкъщи или такава на непълен работен ден несъмнено е най-доброто в случая, но не всяка професия и фирма предлагат подобна опция.

Ако бебето е малко и се изхранва предимно или само с кърма ще ви е нужна добра подготовка и прецизно планиране на времето.

Съвети за работеща майка с кърмаче:

· Инвестирайте в качествена помпа за изцеждане, най-добре електрическа. Тя ще ви спести много време и усилия. Прочетете още за помите за кърма – ще ви бъдеполезно.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

· Около месец преди да се върнете на работа започнете да изцеждате и замразявате кърма като надписвате датата на всяко пликче. Това ще осигури мляко за известно време напред и ще ви даде възможност да свикнете с помпата.

· Изцеждайте редовно кърмата си през деня когато сте на работа. Уведомете работодателя предварително за намеренията си и помолете за лично и безопасно място за изцеждане. Използвайте хладилна чанта за съхранение на кърмата през деня.

· Когато сте вкъщи продължавайте да кърмите с нормалния ритъм. Това ще поддържа лактацията, а и ще действа успокояващо на бебето, което ще преживее по-лесно раздялата ви през деня.

· Човекът, който храни бебето когато сте на работа е добре да го прави в поза, максимално близка до тази за кърмене т.е. гушнато в него, а не на леглото, например. Освен, че така бебето усеща близост и топлина, е важно да не загуби инстинкта и желанието си за сукане.

· Ако бебето е вече захранено и има само 2-3 кърмения на денонощие, определено ще ви бъде много по-лесно. Може да кърмите сутрин и вечер преди и след работа, както и през нощта, ако има нужда. Така необходимостта от изцеждане на практика липсва. Ако все пак в началото имате повече кърма може да изцеждате и замразявате мляко занапред.

Как да подготвим себе си и детето за предстоящата промяна

Бебето трябва да свикне да приема кърма от шише, както и да бъде хранено от друг човек, различен от мама. Ако досега това не се е случвало е добре да започнете от рано, а не в последния момент когато стресът ще бъде голям. Най-добре е да излезете от вкъщи, тъй като ако бебето ви вижда вероятно ще иска да суче и няма да приеме кърмата от шише. Помолете партньора си, бабата или детегледачката да нахранят бебето на място, различно от обичайното за кърмене.

Не се отчайвайте ако не се получи от първия път. Опитайте постепенно да разреждате кърменията през деня. Ако бебето е вече захранено, това не е толкова трудно.

След връщането ви на работа е възможно детето да се опита да компенсира липсата на дневно кърмене с нощно такова. Ако е под една година, това е нормално и не бива да го отучвате насила от сученето, макар и за вас да е изтощително. При по-голямо дете обаче е добре да опитате да разредите кърменията за да си осигурите пълноценен нощен сън. Ако бебето все още спи в леглото ви и усеща присъствието ви, това може да стане причина за честото му събуждане и желание за сукане. Опитайте да го отделите в собствено легло.

Не забравяйте, че съчетанието на работния процес с отглеждането на малко дете и кърмене ще бъде много уморително и ще имате нужда от помощ. Помислите с какво близките ви биха могли да бъдат полезни и не се страхувайте да признаете, че сте на ръба на силите си. Детето има нужда от щастлива и пълноценна майка, а това няма как да се случи ако се нагърбвате с всичко сама.

f | Сподели с приятели