Помпи за кърма

Всяка бъдеща майка неминуемо стига до въпроса дали е необходимо използването на помпа за кърма.

Попма за кърма с балон

Рано или късно тя влиза в употреба и тогава “проблемът” се свежда единствено до това кой вид е най-удобен и практичен, тъй като в търговската мрежа има голямо разнообразие от марки и модели.

За да улесним Вашият избор, ние ще Ви запознаем поотделно с всеки възможен вариант, както и ще разясним плюсовете и минусите, за да сте наясно не само какво купувате, но и как да го използвате. Тук ще дадем отговори и на най-често задаваните въпроси свързани с това „Защо е нужно да се ползват помпи за кърма, в кои случаи са необходими и на какъв принцип работят“.

Има много причини, в следствие на които е необходимо изцеждането на млякото.  Преждевременно раждане, препълване на гърдите (когато бебето не може да изсуче цялата кърма, което обикновено може да е в първите дни).  В случай на употреба на медикаменти или за стимулиране на гърдите, когато кърмата е недостатъчна. Идеята на помпите е извличане на млякото чрез създаването на вакум.

В търговската мрежа има голямо разнообразие от модели с различни цени и принципи на действие. Разбира се, колкото е по-осъвременена помпата, толкова е по-висока и цената ѝ. Най-високо качество и ефективност има при болничният клас електрически помпи. С тях можете да постигнете най-добро изцеждане, тъй като са по-мощни, а освен това имат предимството, че всяка майка ползва личен накрайник и това предпазва млякото да няма никакъв досег до самата помпа. Цената им е твърде висока, което ги прави недостъпни за обикновения потребител.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Следващият вариант, който разбира се е по-евтин е от порядъка на 180-260 лв. Това са малките електрически помпи, като при тях има опция за изцеждане и на двете гърди едновременно.Те работят на ток и на батерии. Като цяло са лесни за сглобяване и изцеждането е много нежно. Силата на вакума може да се регулира. Различните фирми предлагат варианти с повече накрайници, допълнителни рингове и шишета, като най-качествените са изработени от полипропилен (най-безопасната пластмаса за съхранение).

Ако и тези помпи са с по-висока цена от бюджета Ви, може да се насочите към потребителският клас електрически помпи. Те са практични за майки, които са в постоянно движение. Събрани са в компактна чанта, като комплекта съдържа помпа и шишета за изцеждане на двете гърди едновременно. Това спомага стимулирането на гърдите и не на последно място пести от времето Ви.

Последни по място, но не и по предпочитание, това са механичните помпи. При тях създаването на вакум става по различен начин в зависимост от механизма, но от този механизъм именно зависи и силата на засмукване и изцеждане.

* Най-добър и силен тласък се получава при помпите тип “спринцовка”.Те са най-широко разпространени и използвани. Недостатъка им е невъзможността да се регулира силата на вакума, а той е наистина много голям и понякога твърде болезнен за майките. Има риск да нараните гърдите си с тях. Не бива да се подценява опасността и от спукване на вътрешни кръвоносни съдове. За това ние Ви препоръчваме да ги ползвате само в първите дни след раждането, тъй като тогава кърмата “прелива”. Не са подходящи при меки гърди. Цената им зависи от фирмата производител, но варира от 5-30 лв.

Най-ниският вакум се създава при помпите изцеждащи чрез стискане  на гумено балонче. Недостатъка при тях е, че не са достатъчно ефективни за цялото изпомпване на кърмата и гърдите не се освобождават напълно от напрежението настъпило в следствие на препълване с мляко. Устройството им е такова, че има случаи, в които част от кърмата попада в балона, който се стиска и това деликатно място е почти невъзможно за почистване. Това създава условия за развитие на болестотворни микроорганизми. Не са подходящи за постоянно ползване, но са търсени заради ниската им цена на пазара, която варира от 5-30 лв.

Най-успешен за регулиране вакум става при помпите със силиконова клапа. Те имат дръжка, която спомага за удобното захващане и чрез нейното притискане се задейства и изпомпването на кърмата. Тук разнообразието от марки е голямо и в масова част от потребителите се наблюдават различни резултати в  качество на изцеждане. Да не пропуснем и факта, че има много “реплики” на оригиналните помпи, като цената им трябва да Ви подскаже разликата. Не се подвеждайте по ниската им парична стойност, за да не се наложи да купувате нова помпа било заради дефект или бърза амортизация. Материалите, с които се изработват имитациите са с далеч по-лошо качество. Една хубава помпа е с цена между 60-90 лв. Техните “реплики” са с 50% по-евтини.

След всичко казано до тук вероятно вече сте се насочили към някой от горепосочените варианти. Винаги обаче се появява едно “НО” –  и то е свързано с това какво да правите, ако помпата Ви за кърма не Ви върши работа. Не се напрягайте допълнително! Помпите нямат нищо общо със смукателният рефлекс на Вашето бебе и реакцията на гърдите Ви няма как да е моментална. Горещите компреси с влажни кърпи ще Ви е от голяма помощ, както и масажи, без да натискате наболелите гърди. Бъдете търпеливи и внимателни към себе си, напрежението и тревожността няма да са Ви от полза.

Създайте си режим на кърмене и изцеждане и така всичко ще влезе в своя цикъл. Винаги проверявайте дали правилно сте сглобили помпата, ако се наложи навлажнете леко гърдата преди да започнете да работите с вакума, а ако сте прекалено пълни с кърма, започнете с леки масажни движения изцеждане на ръка, преди да приложите в действие помпата. Ако усетите силна болка, докато работите с помпата, просто преместете центъра на гърдата (зърното) и опитайте отново. Не се отказвайте, дори и в началото да Ви се стори трудно. Всичко е въпрос на практика. Всяка помпа си има упътване за употреба – следвайте точно инструкциите. След разопаковане не пропускайте да стерилизирате накрайниците, а след употреба ги изплакнете добре с мек сапун и хладка вода. Стерилизацията е нужна поне веднъж на 24 часа. Мийте винаги ръцете си преди да започнете да се цедите.

Успех на всички мами! Бъдете уверени в себе си и не забравяйте,че всичко,което правите е в името на Вашето бебе!

f | Сподели с приятели