Многократната употреба и пелените – дали памперсите днес не излязоха от мода

Многократната употреба и пелените – сега много родители ще кажат, че не живеем в 19 век и памперсите са много по-лесни за употреба, много по-изгодни и разбира се само сменяш, изхвърляш и готово.

Пелени за многократна употреба

Но, дали е така в действителност? Постоянно говорим за мръсния въздух, за това че искаме да осигурим на децата си по-добър живот и да им оставим по-чиста околна среда.

Ами част от проблема са и памперсите за еднократна употреба. Колко хиляди и милиони семейства по света ги използват? Индустрията е огромна и ако бъдем честни в 21 век можем да минем и без тях, стига да направим малко усилие.

В развитите страни, като Англия да речен много майки избират пелените за многократна употреба – защо? Защото това е по-добрият вариант за семействата им, за децата им и за околната среда и света, в който живеем.

Преди време ви бяхме споделили свой материал за ползите на пелените за многократна употреба – припомнете си го.

Днес, обаче ще си поговорим за това, какво трябва да знаем най-вече за тези пелени, как те не натоварват бюджета ни толкова много и защо са много по-здравословни за децата ни? Процеса по избиране на тези пелени за многократна употреба също е важен, така че ще ви споделим впечатление и в тази насока. Да започваме.

Излязоха ли от мода памперсите – многократната употреба и пелените за бебета

Навярно днес много млади майки дори не са и чували за възможностите да използват пелени с многократна употреба и предназначение. И за това индустрията не ни помага. В големите хипермаркети и магазини е заринато с различни марки памперси, на различни ценови диапазони и съответно качества от към материали и свойства, много различни.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Но пелени с предназначение да бъдат употребявани многократно няма да намерите, дори и да се пробвате, ако магазина не е специализиран. Трудно можете да ги намерите и в аптечната мрежа, но памперси намирате навсякъде – е вероятно е нормално младите майки, а и всички майки да използват тях, понеже са комерсиални.

Но, дали са най-доброто за нашите бебета? Съмняваме се. Ако си представяте, че днешните пелени с многократно предназначение са пелените, които вашите баби са използвали – много грешите. Днес многократните пелени не са парче квадратен памучен плат, а наподобяват по скоро специални, цветни и много приветливи гащички, които даже се перат в пералня и се сушат много добре.

Времето, когато пелените ползвани от баба ви, замръзваха през зимата на простора, отдавна е отминало и това е напълно нормално. Пелените с многократно предназначение днес, освен че не са демоде, са и модерни при това. Благодарение на тях пристъпваме една крачка по-близо до чистата екологична среда и това е посоката, в която трябва определено да вървим.

При това с тези пелени и използването им ще облекчите значително семейният си бюджет, който и без това след раждането на бебето е изтънял до екзистент минимума си. Най-хубавото е, че ползите за вашето бебе от използването на многократните пелени, са значително повече (по-бързо преминаване към гърнето, по-бързо прохождане дори, по-бързо свикване с носенето на бельо и др.).

Какво не знаете, а трябва, за многократно използваните пелени? На първо място от тези пелени има много и най-различни видове на пазара, дори и у нас. Само, ако пробвате да напишете понятието в Гугъл ще ви излязат поне няколко страници с резултати на магазини предлагащи ги. Като цяло този тип пелени представляват гащички, които можете да ползвате още докато вашето бебе е новородено (от някъде 3,5 килограма натам).

Пелената се регулира странично и предно обикновено, като памучният й „джоб“ може да се вади (за по-лесно сушене), понеже е само прикрепен. Регулацията на многократните пелени се прави странично, за да може да пасне максимално добре на всяко бебе и няма опасност от измокряне.

Обикновено тези пелени се перат винаги преди първа употреба, като максималната температура е 60 градуса и ако имате сушилня можете спокойно да ги сушите в нея, но на ниски температури. Добре е за прането да използвате същият бебешки перилен препарат, който ползвате и за дрешките на бебето. Препоръчва се дори пелените за многократна употреба да се изплакват допълнително, при пране за да се елиминират докрай остатъците от перилния препарат.

Преди да се спрете на вид и модел пелени с многократно предназначение, пробвайте поне няколко вида и марки – така ще установите, кои най-добре пасват на вашето бебе и ще купите по-големи количества от тях. Колко пелени ще ви трябват от този вид? Обикновено, ако ползвате само тези пелени около 20 броя ще са ви предостатъчни. Можете да използвате и памперси и многократни пелени, но препоръчваме ви само многократните.

Много е важно да знаете, че за бебешките пелени не се използват омекотители, ако ползвате бебешки такъв за дрешките. Те намаляват способността на пелените да попиват, така че спазвайте това изискване стриктно. Когато си изберете модел и вид многократни пелени, обикновено има инструкции за употребата ми, така че прочетете ги или попитайте продавачите, как да ги използвате максимално ефективно.

Относно разходите, памперси купувате поне веднъж седмично и то големи кутии (новороденото цапа на ден поне 6 памперса средно), ако ползвате многократни пелени ще си спестите доста излишни и неоснователни разходи. Пелените с многократно предназначение са много по-меки и не предизвикват алергии или раздразнение на бебешката кожа. В тях няма химикали, както в памперсите, за да попиват, а само много слоеве един върху друг 100% памучна материя.

С употребата на този вид пелени, бебето се научава средно до 2 пъти по-бързо да ходи на гърне и това е обяснимо. Постоянното пране, сушене и отново същото, особено в първите месеци с бебето ви – не бива да ви тревожи. Все пак днес имаме перални и сушилни, какво да кажат бабите ни от миналото с прането на ръка? Когато избирате многократни пелени помислете за това, дали искате те да са по-тънки или по-дебели? Искате ли бързо да съхнат или по-добре е да попиват максимално?

Начина на закрепване да бъде с регулация или пък на принципа на гащичките? На тези въпроси ще си отговорите единствено, като изпробвате и попитате за мнението на майки минали вече по вашият път. И все пак бебето ви ще расте и нуждите му от пелените ще се променят, така че не трупайте големи количества многократни пелени от един вид, скоро може да ви трябва друг модел.

Като цяло многократната употреба и пелените за бебета тепърва ще разгръщат пълният си потенциал, защото в 21 век памперсите определено не са на мода. Те са скъпи, увреждат околната среда за децата ни и не са толкова полезни, както искат да ни убедят или сами се убеждаваме за наше удобство. Помислете по-въпроса и го проучете.

f | Сподели с приятели