Ползи от пелените за многократна употреба

Много често, докато бебето не се роди, родителите не знаят какво точно да очакват. И когато то вече стане член на семейството, се сблъскват с първите си опити да сменят правилно пелените…

Пелени за многократна употреба

Но през последните 20 години у нас навлязоха пелените за еднократна употреба. И за съвсем кратко те до такава степен станаха част от общата представа за бебето и неговите нужди, че родителите рядко дори допускат друга идея да мине през ума им.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Но задавали ли сте си въпроса защо именно през последните 20 години все по-често децата се научават да ходят до тоалетна до 3-4 годишна възраст? А дали нещата са били същите, когато вие сте били бебета? Едва ли…

Не е ли тогава в основата на тази неспособност да се разпознават собствените физиологични нужди пелените за еднократна употреба?
Това не означа, че е нужно майките да се връщат десетилетия назад, когато, за да бъде повито бебето, се е използвал тензух. Никак даже!

Светът се променя, развива се и взима само най-доброто от вековете. Ето защо и пелените за многократна употреба се връщат отново, но този път по-удобни, с по-атрактивен и променен дизайн.

Ползи от пелените за многократна употреба:

Здраве

Спорно е доколко пелените за еднократна употреба са безвредни за бебето. Установено е, че гелът, който всъщност желира течността, е изтеглен от тампоните, които използват жените, заради риска от токсичен шок. Каква тогава може да бъде гаранцията, че той няма да окаже негативно влияние и върху бебето?

Финанси

Макар че пелените за многократна употреба изглеждат по-скъпи, след подробна калкулация ще установите, че всъщност са по-изгодният вариант от финансова гледна точка. За тях ще дадете повечко пари в началото, но оттам нататък те остават ваши и няма да има нужда да ги сменяте. Докато пелените за еднократна употреба са привидно по-евтини, но ако ги сметнете за целия период, ще се окаже, че ще дадете в пъти повече за тях.

По-лесно отучване

Сега следва да се запитаме защо пелените за еднократна употреба са причината децата да се научават да използват гърне толкова късно. А обяснението е много простичко – памучните пелени поддържат влагата, докато пелените за еднократна употреба я абсорбират.

В първия случай децата имат възможността да почувстват неприятното усещане, което тя създава и да свържат нуждата от изхождане с нея. Във втория случаи не се случва нищо от това. Ето защо и децата, гледани с пелени за многократна употреба само на няколко месеца се научават да ходят до тоалетна. Във втория – майките много често дори и не опитват да сложат детето на гърне преди да е навършило годинка.

Околната среда

Околната среда е онова нещо, за което никой никога не се замисля. От апатия, незаинтересованост, или от липса на вяра, че може да промени нещо… И вие ли сте от хората, които не вярват? А знаете ли, че само за една година изхвърлените пелени (за еднократна употреба) от едно единствено бебе възлизат на около тон? Още ли не вярвате, че можете да промените нещо? Около 80% от семействата в развитите държави използват именно тях, за да повиват децата си. А разграждането на тези пелени отнема между 250 и 500 години. Но това не е всичко…

Те са вредни не само защото за разграждането им отнема твърде много време, но и самото им производство нанася големи щети на природата. За направата им се изсичат милиони дървета, а при избелването им се отделят токсични вещества.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Това не значи, че за изработката на пелени за многократна употреба не вреди на околната среда, но все пак негативните последствия са значително по-малко. Освен това, една пелена може да се използва отново и отново.

Недостатъци:

Ще бъде мокро

Несъмнено с тези пелени детето ще бъде много по-често мокро. Ето защо е редно да се преобува веднага, щом се изходи в тях. Дори само урината, ако се задържи твърде дълго, може да предизвика възпаление на кожичката, или дори подсичане. Най-често този проблем ще се появява, когато излизате на разходка или за по-дълъг период от вкъщи.

Пране, пране, пране…

Ако се насочите към пелените за многократна употреба, ще трябва да сте наясно, че ще перете наистина много често. И все пак улеснение е, че всяка една пелена може да бъде изпрана съвсем спокойно в пералнята, което значително ви облекчава.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Какво ще предпочетете вие – решавате сами. Но си струва да се замислите!

| Сподели с приятели