Забелване на пишлето при бебетата момченца – мит или необходимост

Забелване на пишлето на мъжките рожби се практикува все още от редица педиатри в България. Това явление за повечето майки и рожбите им е кошмарно, защото въпреки твърденията на мнозина педиатри, че е безболезнено, то си е цяло страдание за мъниците.

Забелването при бебетата момченца – мит или необходимост!

И все пак изниква въпросът – тази процедура задължителна ли е, за да се развие правилно функционалността на половите органи у момченцата.

Като че ли състоянието „фимоза“ и забелването на препуциума е доста спорно явление с неясна цел.

Същност на забелването при момченцата и дали наистина е наложително

Забелването на пишлето на момченцата в ранна детска възраст цели отделянето на кожичката от главичката на половия им орган. При бебетата момченца тази кожичка е сраснала в началото и не може свободно да се движи половия орган навътре и навън от нея. Това е с цел да се предпази органа от множество инфекции най-вече.

Отворът на пишлето се отваря доколкото да премине струята урина през него. Така през другото време развиващият се още мъжки полов орган е запазен от инфекции, главно от памперса пълен с ако по няколко пъти на ден. Благодарение на кожената си торбичка, този така сложен полов орган при мъжа запазва добрите си функции.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Забелването у нас се прави от педиатрите, за да се избегне срастване на кожичката с пишлето и евентуална хирургическа намеса за отделянето ѝ по-късно. Като цяло функциите на отдръпването са по скоро свързани с половия акт в зрели години, отколкото с отлепянето като процес. Това забелване според повечето педиатри в Европа е излишно и бебето не бива да бъде тормозено с него.

Процесът на отлепването и отделянето е естествен и при отделните момченца се случва в различно време. Затова на първо място не бива всички да се слагат под един общ знаменател и да се бърза с поставянето на диагнозата „фимоза“ – сраснала кожичка на половият орган.

Според изследванията по света при малките момченца едва 50% са с отделена кожичка и достатъчно разширен отвор до десет годишна възраст. Другите 50% достигат до отделяне и еластична кожичка след 10 годишна възраст, а някои дори до самия пубертет. Всъщност главните виновници за това естествено отдръпване са произведените в организма на момченцата специфични хормони. Именно благодарение на тях стегната кожа обвиваща половия орган на момчето става по-еластична и с времето се отделя. Така че едно болезнено забелване на бебето момченце е напълно излишно. Всичко идва от дезинформираност на родителите от страна на лекарите и страх.

Защо забелването освен излишно е и вредно за момченцата

Голяма част от родителите подхождат към това явление слепешката. В голяма част от случаите педиатъра следящ развитието на бебето им поставя нещата пред тях изкривено. Тоест или забелвате сега кожичката, или на по-късен етап ще се наложи да оперират детето ви, за да отстранят срастването. Това важи за по-малко от няколко процента момченца, които развиват „фимоза“ в действителност. Тя не винаги се лекува оперативно. И появата ѝ няма нищо общо с това, че детето не е забелено като бебе.

Винаги преди да се съгласите на тази процедура добре помислете, защото невръстното бебе все още расте бурно. Ами дали сте си задавали въпроса, тази кожичка няма ли пак да зарасне? Ежедневно ли трябва да тормозите бебето си с неприятни процедури, от които резултатът е спорен. Затова и в чужбина такава процедура не съществува и може би педиатрията у нас е остаряла.

От друга страна много родители свързват забелването с по-добра хигиена и липса на инфекции. Напротив средата под кожичката на малките момченца е стерилна. Когато в нея има външна намеса е по-вероятно да бъде налице инфекция, отколкото когато е все още страстната. Отдръпването на пишлето е функция, която в детството не е необходима на едно момченце. Тогава половият орган е по скоро за уриниране и за нищо друго.

С едно забелване се рискува да се увреди тъканта на органа, да се деформира и да се появят странични неблагоприятни ефекти. Освен това се нарушава естествената среда под кожичката, могат да се внесат болестотворни и инфекциозни бактерии и сложната структура на мъжкия полов орган да бъде нарушена.

Кога може да бъде поставена една диагноза „фимоза“

За информация на повечето майки тревожещи се, че при липса на забелвате ще увредят момченцата си трайно, нека кажем това е пълен мит. Единствено, ако кожичката не се забели до след пубертета на вече един зрял мъж и той изпитва дискомфорт от това, се налага намеса. Но тази намеса не трябва при всички случаи да е оперативна. Може да се ползват за начало кремове със стероиди в състава си и специални упражнения. Но не това е темата на статията ни, а дали забелването е полезно и необходимо или остаряло и вредно?

Е щом като само ние в България почти го практикуваме и тормозим излишно децата си, то за нас то е напълно излишно и вредно. Не бива сляпо да се прибягва до него, само и единствено с успокоението, че така трябва. Трябва да прочетем повече по въпроса и да разберем нищо в природата не е случайно, така че и забелването си има време и е добре да стане естествено, а не насилствено.

f | Сподели с приятели