Подсичане при бебето – безобидно ли е

Уважаеми настоящи и бъдещи родители сигурни сме, че ще изчетете много статии по въпроса за грижите и гледането на вашето бебе. Тук няма да ви напишем общо познатото по темата. Ще ви запознаем с малко по-различна гледна точка.

Подсичане при бебето

Ще поговорим за един доста неприятен, но и много често срещан проблем – раздразнението на бебешката кожа под пелените или по-известно като „подсичане“.

Подсичането основно се дължи от запарващото действие на пелените, без значение дали за еднократна или многократна употреба.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Бебешката кожа е в пъти по-тънка (40-60%) от тази на възрастен човек. Освен това е изключително нежна и чувствителна.

Подсичането обикновено започва със зачервяване на кожата, поява на обрив, възможен е оток, парене, сърбеж, болка. Бебето става раздразнително и плаче.

Може да се каже, че всяко бебе се подсича, но при някои явлението е изключително често срещано. По принцип това раздразнение на кожата е краткотрайно и отминава с правилни действия от страна на родителите. Съвети как максимално да ограничите възможността за подсичане и как да облекчите вече раздразнената кожа, ще намерите по-долу.

Сега още малко подробности. Подсичането в някои случаи не е толкова безобидно явление. В някои случаи може да доведе до развиване на гъбична инфекция и последващите негативи. Разбира се, всичко това може да се избегне.

Какво може да предизвика подсичането

  • Мацерация (подмокрена кожа, бяла на цвят и леко сбръчкана) – дразнител може да бъде урината и особено мокрите кърпички, с които извършвате тоалета на бебето в някои случаи.
  • Пропускливост на пелените и способността им за вентилация на кожата – ако избраните пелени не могат да я осигурят се повишава и рискът от подсичане.
  • Алергия към пелените – ако все още не сте намерили подходящите за вас, опитвайте, на пазара има огромно разнообразие. Наблюдавайте реакцията на кожата и изберете точните.

Какво може да се направи, за да се избегне възпалението и посещението при лекар:

  • Използвайте мокри кърпички за тоалета на бебето САМО, ако няма друга възможност. Когато сте си вкъщи измивайте дупето и гениталиите с вода и сапун.
  • Подсушавайте хубаво всяка гънка след измиване.
  • Задължително ползвайте кремче срещу подсичане под пелените.
  • Сменяйте по-често пелените. За новородените след всяко хранене 8-16 пъти. За по–големите бебета през около 3-4 часа. Може да направите изключение само за нощния сън. Не разчитайте на рекламните послания, че с една пелена може да осигури 8 часа сухо усещане за бебето.
  • Преди и след преобуване, докато бебето е без пелена, оставете кожата да подиша. На него много ще му хареса свободата да рита на воля.
  • При слабо зачервяване слагайте повече кремче. То осигурява бариера между кожата и отделените изпражнения (урина).

В 90% от случаите зачервяването и подсичането изчезват. Ако все пак третирате проблема и до 3-4 дни състоянието не се подобрява, задължително се консултирайте с педиатъра на детето.

f | Сподели с приятели