Подсичане при бебето – безобидно ли е?

Уважаеми настоящи и бъдещи родители сигурни сме, че ще изчетете много статии по въпроса за грижите и гледането на вашето бебе. Тук няма да ви напишем общо познатото по темата. Ще ви запознаем с малко по-различна гледна точка.

Подсичане при бебето

Ще поговорим за един доста неприятен, но и много често срещан проблем – раздразнението на бебешката кожа под пелените или по-известно като „подсичане“.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Подсичането основно се дължи от запарващото действие на пелените, без значение дали за еднократна или многократна употреба.

Бебешката кожа е в пъти по-тънка (40-60%) от тази на възрастен човек. Освен това е изключително нежна и чувствителна.

Подсичането обикновено започва със зачервяване на кожата, поява на обрив, възможен е оток, парене, сърбеж, болка. Бебето става раздразнително и плаче.

Може да се каже, че всяко бебе се подсича, но при някои явлението е изключително често срещано. По принцип това раздразнение на кожата е краткотрайно и отминава с правилни действия от страна на родителите. Съвети как максимално да ограничите възможността за подсичане и как да облекчите вече раздразнената кожа, ще намерите по-долу.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Сега още малко подробности. Подсичането в някои случаи не е толкова безобидно явление. В някои случаи може да доведе до развиване на гъбична инфекция и последващите негативи. Разбира се, всичко това може да се избегне.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Какво може да предизвика подсичането

  • Мацерация (подмокрена кожа, бяла на цвят и леко сбръчкана) – дразнител може да бъде урината и особено мокрите кърпички, с които извършвате тоалета на бебето в някои случаи.
  • Пропускливост на пелените и способността им за вентилация на кожата – ако избраните пелени не могат да я осигурят се повишава и рискът от подсичане.
  • Алергия към пелените – ако все още не сте намерили подходящите за вас, опитвайте, на пазара има огромно разнообразие. Наблюдавайте реакцията на кожата и изберете точните.

Какво може да се направи, за да се избегне възпалението и посещението при лекар:

  • Използвайте мокри кърпички за тоалета на бебето САМО, ако няма друга възможност. Когато сте си вкъщи измивайте дупето и гениталиите с вода и сапун.
  • Подсушавайте хубаво всяка гънка след измиване.
  • Задължително ползвайте кремче срещу подсичане под пелените.
  • Сменяйте по-често пелените. За новородените след всяко хранене 8-16 пъти. За по–големите бебета през около 3-4 часа. Може да направите изключение само за нощния сън. Не разчитайте на рекламните послания, че с една пелена може да осигури 8 часа сухо усещане за бебето.
  • Преди и след преобуване, докато бебето е без пелена, оставете кожата да подиша. На него много ще му хареса свободата да рита на воля.
  • При слабо зачервяване слагайте повече кремче. То осигурява бариера между кожата и отделените изпражнения (урина).

В 90% от случаите зачервяването и подсичането изчезват. Ако все пак третирате проблема и до 3-4 дни състоянието не се подобрява, задължително се консултирайте с педиатъра на детето.

| Сподели тази статия с приятели