Как да се погрижите за кожата на вашето бебе

Бебето ви вече е в къщи. Оттук нататък ви предстои да се сблъсквате с ежедневни задачи, които в началото ще ви изглеждат като големи проблеми. И макар че най-важното в този момент за вас ще бъде бебето ви да е на топло и да е нахранено, по-дребните въпроси, като грижа за кожата му, също ще стоят на дневен ред.

грижа за кожата на бебето

Бебешката кожа е много деликатна. Химикали, аромати и оцветители, перилните препарати и бебешките продукти могат да причинят раздразнение, сухота и обриви. Но има начини да предпазите бебето от проблемите с кожата. Ето няколко съвета:

Къпане

Не къпете бебето си твърде често – не повече от 2-3 пъти седмично, поне докато не започне да пълзи. В противен случай се премахват естествените масла от детската му кожа. И това може да я направи уязвима и суха. Освен това бебетата не се цапат, така че необходимостта от баня почти липсва.
Още за къпането можете да прочетете в статията Къпане на бебето – не само възможно, но и приятно.

Смяна на пелените

Сменяйте пелените на бебето често, избърсвайте внимателно и нежно всеки път с бебешки кърпички. Можете също така да почистите нежно бебешкото дупе с вода или натопена в олио кърпичка. Изчакайте мястото да изсъхне напълно, за да предпазите кожата му от обриви.

Подсичане

Т.нар. подсичане се среща често при бебетата. Обривът може да се развие, когато бебето не е добре изсушено след баня. Бебетата, приемащи антибиотици, са особено податливи на гъбични инфекции, тъй като лекарствата позволяват развитието на тези гъбички. Повечето обриви не се нуждаят от лекарска намеса. За лечение на подсичането е нужно да сменяте пелените, веднага щом установите, че те са вече мръсни или мокри. Измивайте областта, където са били, само с вода. Не използвайте мокри кърпички, те могат допълнително да раздразнят бебешката кожа. След като кожата изсъхне от само себе си, нанесете дебел слой крем със съдържание на цинков оксид (или вазелин).

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Още за този проблем можете да прочетете в статията Подсичане на бебето – безобидно ли е.

Бъдете внимателни към подбирането на продуктите. Най-добре е да използвайте продукти за грижа за кожата, създадени специално за деца, като е препоръчително да са лишени от аромати. На каквито и да се спрете обаче, внимавайте за алергични реакции от страна на бебето.

Важно е да се пази кожата на бебето хидратирана, затова винаги имайте около себе си лосион. Мазилата, които са с по-гъста консистенция, са дори по-добри в поддържането на кожата мека. Противно на общоприетите схващания, бебешките пудри не са необходими задължително, ако позволите на бебешката кожа да изсъхне. Ако все пак искате да ги използвате, леко поръсете кожата на бебето, не прекалено. Избягвайте сапуните с аромати – те могат да са твърде тежки за кожата на бебето, докато не порасне.

Кожни гънки

В кожните гънки на бебетата много често се задържа влага. Ето защо трябва редовно да ги почиствате и да ги поддържате сухи. Но внимателно подбирайте продуктите, които използвате. Придържайте се към по-изчистените от съставки продукти.

Под слънцето

Бебетата могат да бъдат изложени на слънчева светлина, след като са навършили вече 6 месеца, но само намазани със слънцезащитен крем. Намажете крема 30 минути преди да излезете навън за най-добра защита. Със слабо развити потни жлези, бебетата са много чувствителни към обриви, породени от слънцето. За да ги предпазите от това, облечете ги в широки дрехи и сложете на главата им шапка.

Масаж

Масажът е много важен за вашето дете. Той е и начин да покажете любовта си на детето. Всъщност изследване е установило, че за децата допирът на другите до тях е много полезен. А бебетата, които често биват масажирани, са по-спокойни, спят по-добре и плачат по-малко.

Няма някаква конкретна и специфична техника за масаж на новородени. Просто поставете детето си върху одеяло, вземете малко лосион и го затоплете в ръката си. А след това намажете кожата на бебето посредством леки докосвания. И му говорете. То обича гласа ви.

Още за масажът на бебето може да прочетете в статията Гимнастика и масажи на бебето.

Млечни корички

При някои деца може да се наблюдава лющене на скалпа, подобно на пърхот. Това са млечни корички и са вид себореен дерматит. Те би трябвало сами да отминат, докато бебето навърши годинка. Ако не е сериозен случай, не е необходимо по-специално третиране. Ако забележите обаче разпространение по останалата част от тялото на детето, свържете се с педиатъра си. Помнете, кожата на децата е много нежна. Затова винаги се придържайте към продукти с по-малко съставки.

f | Сподели с приятели