Къпане на бебето – не само възможно, но и приятно

Най често задаваните въпроси за къпането на бебето, на които ще се постараем да отговорим.

къпане на бебе

Кога да започнете да къпете бебето си

Докато пъпната връв все още не е паднала, не се препоръчва бебето да се къпе, тъй като има риск от инфекции. Обикновено тя пада в първите няколко дни след раждането – до около 10-я ден. До този момент можете просто да го бършете с навлажнена кърпа.

След този период бебето вече е готово за първата си баня. Много майки използват стойка за вана за по-голямо удобство. Друг добър съвет е в началото да къпете бебето във ваничка за новородени или легенче. Така ще е по-удобно за вас и по-безопасно за него.

При каква температура се къпе новороденото

Препоръчителната температура на водата при къпането на новороденото е около 37 градуса, т.с. телесна температура. Това обаче е строго индивидуално. Всичко зависи от вашето дете. Ако температурата е достатъчно топла на пипане, но не гореща, а детето ви плаче, когато го потопите във водата, може би ще е добре да я направите по-висока. Някои бебета се къпят дори при температура от 43-44 градуса. Така че просто опитайте с 37 градуса. И ако е неподходяща за вашето дете, увеличете я.

Колко често да къпете бебето си

Бебето в първите месеци не се нуждае от баня всеки ден. Баня по два – три пъти седмично е напълно достатъчно, докато не е започнало все още да пълзи. Важно е при къпане добре да почиствате лицето, гушката, ръцете и областта, където поставяте памперсите.

По кое време на деня да го къпете? Това зависи изцяло от вас. Много родители предпочитат това да става вечер, но някои се спират на сутрешното къпане.

Какви сапуни и шампоани е добре да използвате

Търсете продукти, към които не са добавени аромати и оцветители. Те могат да раздразнят чувствителната кожа. Всъщност всякакви силни миризми е добре да бъдат избягвани. Козметиката трябва да е с натурално Ph. По този начин ще предотвратите и появата на кожни раздразнения.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Как да се справите по-лесно

Поставете всичко, което ви е необходимо на една ръка разстояние – сапун, кърпа, пелени. Така ще можете много по-лесно да достигате до желаните предмети. След като го изкъпете, бързо го увийте в кърпата, така че да не губи много от топлината.

Ако бебето не обича да се къпе

Повечето бебета намират къпането за забавно. Те обичат водата и ѝ се радват. Но не всички са така. Някои мъници плачат при досега с водата. Ако и вашето дете го прави, има няколко действия, които можете да предприеме, за да го накарате да започне да харесва къпането.

Естественото състояние на бебетата не е да се страхуват от водата. Но понякога те се страхуват от шума на водата. Ето защо можете да опитате да напълните ваната, преди да влезете в банята с детето и просто да не пускате крана, докато то е там. Освен това можете да вземете няколко играчки, да ги поставите във ваната и да поиграете с тях минутка – две. След това да поставите и него във водата. Така то ще разбере, че къпането може да бъде и вълнуващо.

Ако пък бебето плаче, когато го събличате, тогава можете да се опитате да го събличате наполовина. Измивате едната част от телцето му, обличате чистата вече част и измивате другата. Малко по-трудно е, но е възможно да постигнете целта си.

Как да направите къпането по-приятно

Макар и да ви се струва трудно, къпането на бебето с времето ще стане навик. Но за да сте спокойни през първите месеци и да направите това задължение приятно и за него, и за себе си, използвайте следните съвети:

Не наливайте твърде много вода в коритото

Нивото ѝ не бива да надвишава 10 см. Ако решите да добавите още вода, за да направите температурата по-подходяща, задължително трябва да извадите бебето преди това.

Внимавайте с главичката на детето, дръжте я изправена

За да сте по-спокойни, можете да сложите постелки против пързаляне във ваната.

Направете кратък масаж на бебето, докато е във водата. Така, от една страна, ще го отпуснете, от друга – ще стимулирате кръвообращението. Несъмнено дори и за едно малко бебче масажът, когато кожата е сапунисана и хлъзгава, ще е много приятен.

Ако желаете да научите още за масажите при малките деца, можете да прочетете статията Гимнастика и масажи на бебето.

Кога да смените ваната

Когато бебето започне да седи само, можете да направите преход към по-голяма вана. Можете да добавите и играчки, които да го забавляват. След това внимателно изплакнете косичката, като бутнете главичката на детето назад и внимателно прикривате очите от водата. Докато правите това, можете дори да му попеете някоя негова любима песничка.

Макар и всичко това в момента да ви се струва непосилно, дори малко страховито, къпането на бебето само за няколко седмици ще се превърне в приятно изживяване за вас, както и за него.

За да научите по какъв начин следва да се развива бебето занапред, както и на кои аспекти да обърнете внимание, прочетете и статията Развитието на бебето през първата годинка.

f | Сподели с приятели