За новороденото – как да го оригваме след хранене и кога е време пъпчето му да падне?

За новороденото има много важни теми – тази за кърменето, за захранването, за закаляването, разходките навън, защита от слънце, хигиена и така нататък. По всички тях сме писали за вас и сме се опитали да ви дадем важни и полезни съвети.

За новороденото – как да го оригваме след хранене

Едни теми за новороденото обаче като че ли останаха малко встрани, а не са по-малко важни за развитието и здравето му! Говорим за оригването на бебо след кърмене и падането на пъпчето му след изписването от болницата.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Опитните мами навярно си мислят, че знаят всичко по въпроса, но все пак може и да ги изненадаме, затова четете следващите редове.

Преди това няма да е лошо да погледнете и материала ни за реалната слънцезащита на бебето Ви през лятото – ще намерите доста практични съвети, които работят!

За новороденото и правилното му оригване след хранене!

Оригването след кърмене или прием на адаптирано мляко е много важна процедура от храненето като цяло. То спомага бебето да се освободи от поетият с кърмата въздух и така коремчето му да не е подуто и да не върне в един момент цялото мляко наведнъж! Много вероятно е, когато бебето се нахрани добре и не го оригнете правилно след хранене – то да повърне или да има силни колики и плач естествено, защото има газове от въздуха поет с кърменето. Доказано е, че при бебетата, които не се оригват след хранене коликите са много по-силни и чести! За да предпазите бебето си от повръщане на млякото и да му осигурите комфортен сън след хранене без колики – трябва да го оригнете, след като сте го нахранили.

Съществуват точно три начина да оригнете бебето и те се различават единствено от позицията на тялото на бебето и майката. Класическата позиция използвана от повечето родители е тази, при която бебето се поставя през рамото, като главата му гледа към гърба ви. Може да оригнете бебето и когато сте го поставили в скута си, леко приседнало или изправено и нежно го потупвате по гръбчето. Последната поза е да поставите бебето отново в скута си, но в легнало положение по коремче и така да го оригнете.

Най-удобната позиция за оригване за повечето майки и татковци си остава тази през рамото. При нея можете да стоите изправен или седнал, докато нахраненото бебе е положило брадичката си върху рамото ви, вие го придържате с една ръка, а с другата леко го потупвате по гърба. Обикновено за няколко минути бебето се оригва и е готово за сън. Възможно е да върне малко мляко, но след като се оригне няма да повърне храната си и ще спи спокойно, необезпокоявано от стомашни спазми.

Поставянето на бебето на скута ви изправено или седнало в по-напреднали месеци не е предпочитана поза за оригване, защото е малко сложна в началото докато привикнете. Малките бебета се държат изправени, придържа се брадичката им и леко с една ръка се хващат в областта под гръдния кош, докато с другата ги потупвате по гърба леко. Тази позиция е много удачна за бебета, които обикновено с оригването връщат и малко количество мляко! Позицията за оригване на бебето в скута ви докато лежи по корем е удобна, но е добре да се използва малка възглавница. Внимава се да не притискате стомаха на бебето, защото може да повърне млякото си! Като цяло повечето родители оригват бебето си на рамото и ако не се получи прибягват до следващите две позиции на оригване.

Ако до 5 минути бебето не се оригне, може би няма нужда от това и е добре да не го мъчите. Ако кърмачето има доста газове и връща често храна е препоръчително да го оригвате на всеки 5-10 минути кърмене, за да изкара насъбралия се въздух!

Кога пада пъпчето на бебето след раждането!

Пъпната връв на новороденото след раждането е свършила жизненоважните си функции в утробата – да го храни и да го снабдява с кислород. Сега след раждането тя е отрязана и вързана на възел, като един два сантиметра от нея ще изсъхнат и ще паднат в следващите една до две седмици след раждането.

Много млади родилки се притесняват от лилаво-зеленикавия и в последствие кафяв цвят на бебешкото пъпче. Той обаче е напълно нормален. Трябва да полагате определени грижи за бебешкото пъпче докато падне и за тях ще ви обяснят още в болницата или при първият ви преглед от педиатър у дома!

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Не се тревожете, ако пъпчето на бебето на приятелката ви вече е паднало, а на вашето бебе не е! При всяко бебе нещата се случват индивидуално и обикновено до максимум 40 дни пъпчето ще падне. Масово пъпчетата падат на 2-та, 3-та седмица от раждането. Докато пъпчето не падне е много важно да пазите мястото около него сухо и чисто – така ще го предпазите от инфектиране. В миналото педиатрите препоръчваха да се маже със спирт, за да падне по-бързо, но днес се твърди точно обратното – употребата на спирт забавя падането!

Не бива да чоплите или дърпате пъпчето, така ще го разраните, когато изсъхне то само пада!!! За да ускорите процеса осигурете на мястото проветрение с въздух и така скоро бебешкото пъпче ще изсъхне и падне. Пъпчето на новороденото ви може да е инфектирано, ако има гной, основата е подута и червена, усещате лоша миризма, бебето плаче понеже го боли. При такива симптоми веднага се свържете с лекар, понеже инфекцията на пъпната връв е опасна за живота на новороденото ви!

Добре е да следите и за пъпен гранулом при новороденото ви. Той е малко възелче със зачервена тъкан. Не е опасен за живота на бебето. Обикновено нервите там са мъртви и може да се отстрани безболезнено със сребърен нитрат или хирургичен конец – от специалист!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано сме дали полезна информация на майките, които се сблъскват за първи път с тези проблеми около новороденото им. Може и да сме изненадали опитните майки с нещо ново. Бъдете здрави мили мами и се грижете за рожбите си.

Сега е време да прочетете и статията ни за възможните очни проблеми при новородените и времето за очен преглед – ще намерите много полезни неща там!

| Сподели тази статия с приятели