За новороденото – как да го оригваме след хранене

За новороденото има много важни теми – тази за кърменето, за захранването, за закаляването, разходките навън, защита от слънце, хигиена и така нататък. По всички тях сме писали за вас и сме се опитали да ви дадем важни и полезни съвети.

За новороденото – как да го оригваме след хранене

Едни теми за новороденото обаче като че ли останаха малко встрани, а не са по-малко важни за развитието и здравето му! Говорим за оригването на бебо след кърмене.

Опитните мами навярно си мислят, че знаят всичко по въпроса, но все пак може и да ги изненадаме, затова четете следващите редове.

Преди това няма да е лошо да погледнете и материала ни за реалната слънцезащита на бебето Ви през лятото – ще намерите доста практични съвети, които работят.

За новороденото и правилното му оригване след хранене!

Оригването след кърмене или прием на адаптирано мляко е много важна процедура от храненето като цяло. То спомага бебето да се освободи от поетият с кърмата въздух и така коремчето му да не е подуто и да не върне в един момент цялото мляко наведнъж.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Много вероятно е, когато бебето се нахрани добре и не го оригнете правилно след хранене – то да повърне или да има силни колики и плач естествено, защото има газове от въздуха поет с кърменето.

Доказано е, че при бебетата, които не се оригват след хранене коликите са много по-силни и чести! За да предпазите бебето си от повръщане на млякото и да му осигурите комфортен сън след хранене без колики – трябва да го оригнете, след като сте го нахранили.

Съществуват точно три начина да оригнете бебето и те се различават единствено от позицията на тялото на бебето и майката.

Класическата позиция използвана от повечето родители е тази, при която бебето се поставя през рамото, като главата му гледа към гърба ви. Може да оригнете бебето и когато сте го поставили в скута си, леко приседнало или изправено и нежно го потупвате по гръбчето. Последната поза е да поставите бебето отново в скута си, но в легнало положение по коремче и така да го оригнете.

Най-удобната позиция за оригване за повечето майки и татковци си остава тази през рамото. При нея можете да стоите изправен или седнал, докато нахраненото бебе е положило брадичката си върху рамото ви, вие го придържате с една ръка, а с другата леко го потупвате по гърба. Обикновено за няколко минути бебето се оригва и е готово за сън. Възможно е да върне малко мляко, но след като се оригне няма да повърне храната си и ще спи спокойно, необезпокоявано от стомашни спазми.

Поставянето на бебето на скута ви изправено или седнало в по-напреднали месеци не е предпочитана поза за оригване, защото е малко сложна в началото докато привикнете. Малките бебета се държат изправени, придържа се брадичката им и леко с една ръка се хващат в областта под гръдния кош, докато с другата ги потупвате по гърба леко. Тази позиция е много удачна за бебета, които обикновено с оригването връщат и малко количество мляко.

Позицията за оригване на бебето в скута ви докато лежи по корем е удобна, но е добре да се използва малка възглавница. Внимава се да не притискате стомаха на бебето, защото може да повърне млякото си! Като цяло повечето родители оригват бебето си на рамото и ако не се получи прибягват до следващите две позиции на оригване.

Ако до 5 минути бебето не се оригне, може би няма нужда от това и е добре да не го мъчите. Ако кърмачето има доста газове и връща често храна е препоръчително да го оригвате на всеки 5-10 минути кърмене, за да изкара насъбралия се въздух.

f | Сподели с приятели