За новороденото – как да го оригваме след хранене и кога е време пъпчето му да падне?

За новороденото има много важни теми – тази за кърменето, за захранването, за закаляването, разходките навън, защита от слънце, хигиена и така нататък. По всички тях сме писали за вас и сме се опитали да ви дадем важни и полезни съвети.

За новороденото – как да го оригваме след хранене

Едни теми за новороденото обаче като че ли останаха малко встрани, а не са по-малко важни за развитието и здравето му! Говорим за оригването на бебо след кърмене и падането на пъпчето му след изписването от болницата.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Опитните мами навярно си мислят, че знаят всичко по въпроса, но все пак може и да ги изненадаме, затова четете следващите редове.

Преди това няма да е лошо да погледнете и материала ни за реалната слънцезащита на бебето Ви през лятото – ще намерите доста практични съвети, които работят!

За новороденото и правилното му оригване след хранене!

Оригването след кърмене или прием на адаптирано мляко е много важна процедура от храненето като цяло. То спомага бебето да се освободи от поетият с кърмата въздух и така коремчето му да не е подуто и да не върне в един момент цялото мляко наведнъж!

Много вероятно е, когато бебето се нахрани добре и не го оригнете правилно след хранене – то да повърне или да има силни колики и плач естествено, защото има газове от въздуха поет с кърменето.

Доказано е, че при бебетата, които не се оригват след хранене коликите са много по-силни и чести! За да предпазите бебето си от повръщане на млякото и да му осигурите комфортен сън след хранене без колики – трябва да го оригнете, след като сте го нахранили.

Съществуват точно три начина да оригнете бебето и те се различават единствено от позицията на тялото на бебето и майката. Класическата позиция използвана от повечето родители е тази, при която бебето се поставя през рамото, като главата му гледа към гърба ви. Може да оригнете бебето и когато сте го поставили в скута си, леко приседнало или изправено и нежно го потупвате по гръбчето. Последната поза е да поставите бебето отново в скута си, но в легнало положение по коремче и така да го оригнете.

Най-удобната позиция за оригване за повечето майки и татковци си остава тази през рамото. При нея можете да стоите изправен или седнал, докато нахраненото бебе е положило брадичката си върху рамото ви, вие го придържате с една ръка, а с другата леко го потупвате по гърба. Обикновено за няколко минути бебето се оригва и е готово за сън. Възможно е да върне малко мляко, но след като се оригне няма да повърне храната си и ще спи спокойно, необезпокоявано от стомашни спазми.

Поставянето на бебето на скута ви изправено или седнало в по-напреднали месеци не е предпочитана поза за оригване, защото е малко сложна в началото докато привикнете. Малките бебета се държат изправени, придържа се брадичката им и леко с една ръка се хващат в областта под гръдния кош, докато с другата ги потупвате по гърба леко. Тази позиция е много удачна за бебета, които обикновено с оригването връщат и малко количество мляко!

Позицията за оригване на бебето в скута ви докато лежи по корем е удобна, но е добре да се използва малка възглавница. Внимава се да не притискате стомаха на бебето, защото може да повърне млякото си! Като цяло повечето родители оригват бебето си на рамото и ако не се получи прибягват до следващите две позиции на оригване.

Ако до 5 минути бебето не се оригне, може би няма нужда от това и е добре да не го мъчите. Ако кърмачето има доста газове и връща често храна е препоръчително да го оригвате на всеки 5-10 минути кърмене, за да изкара насъбралия се въздух!

Кога пада пъпчето на бебето след раждането!

Пъпната връв на новороденото след раждането е свършила жизненоважните си функции в утробата – да го храни и да го снабдява с кислород. Сега след раждането тя е отрязана и вързана на възел, като един два сантиметра от нея ще изсъхнат и ще паднат в следващите една до две седмици след раждането.

Много млади родилки се притесняват от лилаво-зеленикавия и в последствие кафяв цвят на бебешкото пъпче. Той обаче е напълно нормален. Трябва да полагате определени грижи за бебешкото пъпче докато падне и за тях ще ви обяснят още в болницата или при първият ви преглед от педиатър у дома!

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Не се тревожете, ако пъпчето на бебето на приятелката ви вече е паднало, а на вашето бебе не е! При всяко бебе нещата се случват индивидуално и обикновено до максимум 40 дни пъпчето ще падне. Масово пъпчетата падат на 2-та, 3-та седмица от раждането. Докато пъпчето не падне е много важно да пазите мястото около него сухо и чисто – така ще го предпазите от инфектиране. В миналото педиатрите препоръчваха да се маже със спирт, за да падне по-бързо, но днес се твърди точно обратното – употребата на спирт забавя падането!

Не бива да чоплите или дърпате пъпчето, така ще го разраните, когато изсъхне то само пада!!! За да ускорите процеса осигурете на мястото проветрение с въздух и така скоро бебешкото пъпче ще изсъхне и падне. Пъпчето на новороденото ви може да е инфектирано, ако има гной, основата е подута и червена, усещате лоша миризма, бебето плаче понеже го боли. При такива симптоми веднага се свържете с лекар, понеже инфекцията на пъпната връв е опасна за живота на новороденото ви!

Добре е да следите и за пъпен гранулом при новороденото ви. Той е малко възелче със зачервена тъкан. Не е опасен за живота на бебето. Обикновено нервите там са мъртви и може да се отстрани безболезнено със сребърен нитрат или хирургичен конец – от специалист!

Дано сме дали полезна информация на майките, които се сблъскват за първи път с тези проблеми около новороденото им. Може и да сме изненадали опитните майки с нещо ново. Бъдете здрави мили мами и се грижете за рожбите си.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Сега е време да прочетете и статията ни за възможните очни проблеми при новородените и времето за очен преглед – ще намерите много полезни неща там!

| Сподели с приятели