Гимнастика и масажи на бебето

Времето прекарано с бебето е изключително важно както за него, така и за родителите му. Освен задължителното внимание към храненето и хигиената стои въпросът за масажите и гимнастиката.

Гимнастика и масаж на бебето

Защо е важно

Гимнастиката и масажите са много важни за физическото състояние на бебето, учи го да различава движенията, да координира тялото си и най-вече – да се забавлява.

Кога да започне

Ранната гимнастика може да започне, когато бебето е здраво и доносено и когато е с тегло над 2 килограма.

Видове

Гимнастиката и масажите могат да се разделят на два вида, според периода, в който се провеждат.

Първият период е този на новороденото – от раждането до края на първия месец. Характеризира се с лек масаж и пасивни движение на мускулите разгъвачи. Те се намират в задната част на ръцете и краката и помагат на бебчето да се отпуска и да приема друга освен ембрионалната поза.

Вторият период е този на кърмаческата възраст – от втория месец до края на първата годинка.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Как се прави масаж и гимнастика на бебе

Има няколко важни неща които трябва да се следват при масаж и гимнастика:

Бебето трябва да започне да се поставя по корем след 10-тия ден. Първоначално по 3-4 пъти на ден за по 3-5 минути, като постепенно времетраенето се увеличават до 10 минути. Това упражнение раздвижва кръвообращението и увеличава силата на вратните мускули.

  • Последователно сгъване и разгъване на лакътните и тазобедрените стави.
  • Сгъване и разгъване на коленните стави. Като редуваме крачетата, а не го правим едновременно и с двете.
  • Държане на дланите на бебето разтворени. Това се прави по няколко пъти на ден от 3 до 5 минути. Това упражнение има за цел да преодолее хващателния рефлекс.
  • Масажите винаги започват от крайниците към торса.
  • За да не се притеснявате за силата, когато започвате масаж при поглаждането е достатъчно да оставите лека бяла следа. Това значи, че натискът е достатъчен и масажът ще бъде ефективен, приятен и без болка за вашето бебе.

При новородените масажа е много важен, защото стимулира рефлекторните движения, подобрява се и кръвообращението.

Може да се изразява в поглаждане, разтриване, полюляване, пощипване. Те са така наречените пасивни упражнения. Правят се до втория месец.

От третия месец до навършване на една годинка се правят и активна гимнастика и масажи.

Хубаво е да изградите навици на бебето. Да правите гимнастиката по едно и също време, обикновено между храненията. Като първо се започва с масаж, а след това се продължава с гимнастика.

Помещението трябва да бъде затоплено до 23-24 градуса през зимата, а през лятото до около 20. В началото двете процедури трябва да продължат около 10-15 минути, като това време постепенно се увеличава до 40-45 минути. Масажите трябва да се правят с натурални масла (НЕ етерични), а ръцете ви да са затоплени.

Масажа и гимнастиката винаги започват, когато бебето е в настроение. Недейте да настоявате, ако то не желае да правите упражнения точно в определения час. Пропуснете. Опитайте отново по-късно.

Това време е много специално както за бебето, така и за родителите. Наслаждавайте му се и се забавлявайте!

f | Сподели с приятели