Развитие на зрението при бебетата – кога всъщност започват да виждат?

Зрението при бебетата се развива на етапи и постепенно. Има много родители, които се чудят кога точно тяхното малко съкровище вижда света в пълни краски.

развитие на зрението на бебето

Е, тази статия е точно за тях и ще проследи развитието на мъничето от раждането до пълния му развит потенциал.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

За едно новородено света е напълно ново и непознато място. То активно започва да опознава звуци, образи, себе си и околните.

Кога започват да виждат бебетата

На бебчето му предстои тепърва да се научи да седи самостоятелно, да координира движенията си, да ходи, да пълзи, да говори и все такива важни и интересни неща. Нещата с развитието на зрението му стоят по същия начин, то се учи постепенно да вижда света цялостно и пълноценно. Когато едно бебе се роди, то вижда, но не може да фокусира далечни обекти. То не може да координира очите си като двойка и да съсредоточава погледа си.

Общо взето бебето вижда света около себе си в сенки и с времето всичко започва да му се изяснява в последствие. Много е важно зрението на мъниците да се развива нормално, защото именно чрез него те опознават околния свят. Ако се появят проблеми с очите, то развитието на бебето ще претърпи изоставане в последствие. За да са спокойни родителите ето и основните неща за зрението при бебетата.

Какво се случва с детските очички до 4-я месец от развитието им?

Когато бебето се роди от топлата и сравнително тъмна утроба на майка си, то вижда определено. Но зрението му е размазано и замъглено. Ако сте забелязали мъничето концентрирано се взира във вас, но може да фокусира добре на разстояние не по-голямо от трийсетина сантиметра. Най-добре бебето вижда, когато сте се навели над него или го гушкате, защото лицето ви е близо до очите му.

Светлината е стимула, който отключва постепенно визуализацията. В началото обектите не могат да бъдат проследявани, но това постепенно се променя. Двете очи започват да работят симетрично и скоро детето следи обекти. Зрението при бебетата в началото не е и много цветно. Те различават ярки предмети, играчки и хора, но все още не напълно ясно цветово.

Това, което се случва за първите 4 месеца с бебето ви и зрението му е:

  • Фокусиране на лицата от близо до 8-мата седмица
  • Проследяване на предмети и обекти до 3-я месец
  • Стремежа да проследи и посегне към ярък обект, който му предлагате

Зрението при бебетата до края на 8-я месец

На тези по-големи месеци бебето ви ще започне да има все по-остро и развито зрение. То освен чувство за цвят и ясен обект ще развие и зрението си в дълбочина. До към началото на 5-я месец бебето вижда света в две плоскости. След 5-я месец вече погледа му развива триизмерно виждане, което разкрива един напълно нов свят.

За да помогнете на малчугана в процеса на развитие на триизмерното му зрение давайте му ярки и меки играчки, като кубчета. То с удоволствие ще ги върти и изучава, като така развива координацията си и ще вижда много по-добре формата, цвета и картинките на играчките.

За периода до осмия месец зрението на мъника ви е почти оформено. Той с лекота може да разглежда меки книжки с вас, да открива детайли и да се съсредоточава. Към 8-я месец повечето деца вече пълзят, стоят самостоятелно и дори се изправят. Това спомага за изграждането на координацията и зрението им още повече. Вече зрението е напълно цветно и няма и сянка от първоначалния сив и замъглен образ от първите месеци.

Ето какво се случва със зрението при бебетата до 8-я месец:

  • Координират двете си очи
  • Успешно различават цветове, форми и лица
  • Може да разпознават триизмерното пространство и обектите в него

Развитие на зрението при бебетата до първата им година

На заветната една година бебетата виждат перфектно. Тяхното зрение вече е напълно оформено и те могат да фокусират обектите, както на близки разстояния, така и на далечни. Координацията им е доста по-добра и дори могат да уцелват по-големи мишени.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Освен това малките ви наследници са се научили да преценяват понятия, като разстояние и отдалеченост. Сега вече малките им очички се съсредоточават и върху бързо движещи се обекти. Те имат едно напълно оформено зрение на възрастен.

При какви поводи е добре да обърнете внимание на зрението при бебетата?

Въпреки че при повечето бебета зрението се развива нормално, то понякога има проблеми. За съжаление някои от тях са сериозни, други по-малко, но винаги е добре да им се обърне внимание и да се консултирате с лекар.

Така например едно често сълзене на очичките при бебчето е индикация за евентуални блокирани слъзни канали. При повишено очно налягане е много вероятно бебето ви да се дразни от силна светлина и да примижава.

Зачервените и затворени клепачи, както и гной по тях са индикация за инфекция на очния нерв. Изкривените очички, които не се координират са индикация за увреждане на очния мускул. Всички тези симптоми се срещат с различна честота, но все пак за тях трябва да се следи, защото колкото по-рано се реагира, толкова по-успешно е лечението.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Зрението при бебетата е важна част от тяхното цялостно развитие и растеж. Също, както всички други системи в малкия организъм на бебето и тази претърпява бурно развитие и промени. Следете зрението на мъничето си и му помагайте по пътя в усъвършенстването му. Все пак малкия сладур сега е откривател, а вие сте неговия водач.

Прочетете и нашата статия за най-често срещаните проблеми в детското зрение – ще ви бъде полезно.

| Сподели с приятели