Развитие на зрението при бебетата – кога всъщност започват да виждат

Зрението при бебетата се развива на етапи и постепенно. Има много родители, които се чудят кога точно тяхното малко съкровище вижда света в пълни краски.

развитие на зрението на бебето

Е, тази статия е точно за тях и ще проследи развитието на мъничето от раждането до пълния му развит потенциал.

За едно новородено света е напълно ново и непознато място. То активно започва да опознава звуци, образи, себе си и околните.

Кога започват да виждат бебетата

На бебчето му предстои тепърва да се научи да седи самостоятелно, да координира движенията си, да ходи, да пълзи, да говори и все такива важни и интересни неща. Нещата с развитието на зрението му стоят по същия начин, то се учи постепенно да вижда света цялостно и пълноценно.

Когато едно бебе се роди, то вижда, но не може да фокусира далечни обекти. То не може да координира очите си като двойка и да съсредоточава погледа си.

Общо взето бебето вижда света около себе си в сенки и с времето всичко започва да му се изяснява в последствие. Много е важно зрението на мъниците да се развива нормално, защото именно чрез него те опознават околния свят. Ако се появят проблеми с очите, то развитието на бебето ще претърпи изоставане в последствие. За да са спокойни родителите ето и основните неща за зрението при бебетата.

Какво се случва с детските очички до 4-я месец от развитието им

Когато бебето се роди от топлата и сравнително тъмна утроба на майка си, то вижда определено. Но зрението му е размазано и замъглено. Ако сте забелязали мъничето концентрирано се взира във вас, но може да фокусира добре на разстояние не по-голямо от трийсетина сантиметра. Най-добре бебето вижда, когато сте се навели над него или го гушкате, защото лицето ви е близо до очите му.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Светлината е стимула, който отключва постепенно визуализацията. В началото обектите не могат да бъдат проследявани, но това постепенно се променя. Двете очи започват да работят симетрично и скоро детето следи обекти. Зрението при бебетата в началото не е и много цветно. Те различават ярки предмети, играчки и хора, но все още не напълно ясно цветово.

Това, което се случва за първите 4 месеца с бебето ви и зрението му е:

  • Фокусиране на лицата от близо до 8-мата седмица
  • Проследяване на предмети и обекти до 3-я месец
  • Стремежа да проследи и посегне към ярък обект, който му предлагате

Зрението при бебетата до края на 8-я месец

На тези по-големи месеци бебето ви ще започне да има все по-остро и развито зрение. То освен чувство за цвят и ясен обект ще развие и зрението си в дълбочина. До към началото на 5-я месец бебето вижда света в две плоскости. След 5-я месец вече погледа му развива триизмерно виждане, което разкрива един напълно нов свят.

За да помогнете на малчугана в процеса на развитие на триизмерното му зрение давайте му ярки и меки играчки, като кубчета. То с удоволствие ще ги върти и изучава, като така развива координацията си и ще вижда много по-добре формата, цвета и картинките на играчките.

За периода до осмия месец зрението на мъника ви е почти оформено. Той с лекота може да разглежда меки книжки с вас, да открива детайли и да се съсредоточава. Към 8-я месец повечето деца вече пълзят, стоят самостоятелно и дори се изправят. Това спомага за изграждането на координацията и зрението им още повече. Вече зрението е напълно цветно и няма и сянка от първоначалния сив и замъглен образ от първите месеци.

Ето какво се случва със зрението при бебетата до 8-я месец:

  • Координират двете си очи
  • Успешно различават цветове, форми и лица
  • Може да разпознават триизмерното пространство и обектите в него

Развитие на зрението при бебетата до първата им година

На заветната една година бебетата виждат перфектно. Тяхното зрение вече е напълно оформено и те могат да фокусират обектите, както на близки разстояния, така и на далечни. Координацията им е доста по-добра и дори могат да уцелват по-големи мишени.

Освен това малките ви наследници са се научили да преценяват понятия като разстояние и отдалеченост. Сега вече малките им очички се съсредоточават и върху бързо движещи се обекти. Те имат едно напълно оформено зрение на възрастен.

При какви поводи е добре да обърнете внимание на зрението при бебетата

Въпреки че при повечето бебета зрението се развива нормално, то понякога има проблеми. За съжаление някои от тях са сериозни, други по-малко, но винаги е добре да им се обърне внимание и да се консултирате с лекар.

Така например едно често сълзене на очичките при бебчето е индикация за евентуални блокирани слъзни канали. При повишено очно налягане е много вероятно бебето ви да се дразни от силна светлина и да примижава.

Зачервените и затворени клепачи, както и гной по тях са индикация за инфекция на очния нерв. Изкривените очички, които не се координират са индикация за увреждане на очния мускул. Всички тези симптоми се срещат с различна честота, но все пак за тях трябва да се следи, защото колкото по-рано се реагира, толкова по-успешно е лечението.

Зрението при бебетата е важна част от тяхното цялостно развитие и растеж. Също, както всички други системи в малкия организъм на бебето и тази претърпява бурно развитие и промени. Следете зрението на мъничето си и му помагайте по пътя в усъвършенстването му. Все пак малкия сладур сега е откривател, а вие сте неговия водач.

Прочетете и нашата статия за най-често срещаните проблеми в детското зрение – ще ви бъде полезно.

f | Сподели с приятели