Етапи свързани с прохождането на едно бебе

Прохождането на едно бебе е едно от най-важните неща в живота му. Да се научи на баланс, на координация на крайниците и в крайна сметка да започне да ходи е задача, която на пръв поглед е лесна, но изисква дълъг процес на развитие и усъвършенстване.

прохождане на бебето

Развитието на бебето определено включва приучване към определени навици, като хранене, сън, бодърстване и игра, но прохождането е дълбоко заложено в него от самото му раждане и минава през няколко фази. Като правило по-голямата част от бебетата прохождат без намесата на възрастен около петнадесетия си месец, но този процес може да продължи и доста по-дълго.

Педиатрите определят три фази на прохождане при бебето и дори да не ви се вярва първата фаза започва още от самото раждане. Ето и малко разяснение за трите фази и какво представляват по общо те.

Прохождането на едно бебе от период на новородено до около два месеца

Още със самото раждане бебето се появява на белия свят с редица рефлекси. Един от тях е именно рефлекса да проходи по-късно през живота си. С раждането бебето притежава рефлекса да напъва краката си и макар все още да не може да ги контролира, то усеща нуждата да ги разтяга, изпъва и опира в твърда повърхност.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Всяка майка може да забележи, когато гушка детето си и подпира още незаякналата му главичка и шия, че то държано изправено се опитва да стъпи или по точно да напъва крачета в скута ѝ. Това разбира се не са първите опити за прохождане, защото е твърде рано. Но с появата и проявата на този си инстинкт бебето започва тренировките си, за едно от най-важните умения в живота му – да ходи. Заложения инстинкт за прохождане е подобен на сукателния инстинкт. Той се проявява неосъзнато и рефлекторно, но с времето се тренира, осъзнава и търси умишлено.

Прохождането на едно бебе от пет месечна възраст до десет месечна

Този период ознаменува бурни промени в мускулатурата и скелета на вече поотрасналото бебе, което не е новородено вече. То все по-рядко се уморява да държи главата си изправена и проявява силно любопитство към всякакъв вид движение. На пет месеца бебето вече може съвсем спокойно да постави тялото си облегнато на вашето с лице предимно към околното и да изучава света. Този процес на носене винаги е свързан с движение и не е определено разглезване, защото така бебето мърда крачета и ръчички, извива глава и държи мускулите на шията си балансирани. Поставянето в това положение на бебето е едно от най-важните балансиращи положения, които допринасят за баланса на цялото тяло на едно бебче. Освен полезно това упражнение е и много креативно за самото бебе, защото то опознава всичко наоколо с усмивка или пък плач.

На тази възраст, предимно около шестия месец, бебето започва в началото по-плахо, а после и по-активно да се преобръща, превърта, да сяда облегнато на опора и въобще да е в постоянна динамика. Давайте свобода на детето си в този период да изрази тези свой пориви за движение, защото така то се приближава към предстоящият процес на прохождане и към баланса на движението. Най-доброто решение е твърдата повърхност на кошарата за игра. Там бебето може безопасно да се върти, преобръща и да се опитва да сяда. Когато дойде време разбира се ще се опита и да се изправи.

Времето едно бебе да се изправи хванато за опора идва около осмия месец. Тогава малкото съкровище е усъвършенствало движението и сравнително добре умее да контролира тялото си. Прохождането на едно бебе на тази фаза достига умението малчугана да се хване за нещо и с помощта на заякналата си мускулатура да се изправи. Така ниските дивани, перилата на кошарата за игра, табуретките и столовете се превръщат в опори, чийто функция е бебето да се опре и да се изправи. В началото бебето е плахо, неумело и страхливо. Но за няколко седмици или дни то става доста по-смело, по-уверено в себе си и когато реши да се пусне от упората си, то е готово да направи първите си крачки. Разбира се това става с ваша помощ, защото баланса е все още недостатъчен.

Прохождането на едно бебе от девет месечна възраст до навършването на една година

Тук се развива и последната фаза от процеса на прохождането. Бебето вече умее да седи, да се завърта, да се изправя, но му остава дълъг път на усъвършенстване, за да проходи самостоятелно и уверено. Затова всекидневните тренировки по динамика са много важни. Нужно е обаче внимание, защото има деца, които се впускат в прохождането, буквално с главата напред – така има риск от нараняване и уплаха, което може да доведе и до страх от прохождане самостоятелно. През тези месеци основно малчугана ви се учи да сяда и става сам, да кляка и да сгъва правилно крачета.

Бебето вече е пролазило отдавна, но някои деца въобще не пролазват, те прохождат направо! За него сега е предизвикателство да усъвършенства работата на мускулите, ставите и скелета си. Винаги с усмивка насърчавайте бебето да кляка, да става, да сяда, да прави няколко стъпки само и така скоро ще го видите по-устойчиво и вече прохождащо.

Прохождането на едно бебе е индивидуален процес и не всички деца прохождат на година. Някои прохождат по-рано, други по-късно, но определено всички бебета минават през изброените три фази на прохождането в границите на упоменатите месеци. Нормално е бебето ви да е несигурно в началото, защото да проходиш никак не е лесно, но с ваша помощ прохождането на едно бебе ще е свързано с много щастие и мигове на смях.

f | Сподели с приятели