Етапи свързани с прохождането на едно бебе

Прохождането на едно бебе е едно от най-важните неща в живота му. Да се научи на баланс, на координация на крайниците и в крайна сметка да започне да ходи е задача, която на пръв поглед е лесна, но изисква дълъг процес на развитие и усъвършенстване.

прохождане на бебето

Развитието на бебето определено включва приучване към определени навици, като хранене, сън, бодърстване и игра, но прохождането е дълбоко заложено в него от самото му раждане и минава през няколко фази. Като правило по-голямата част от бебетата прохождат без намесата на възрастен около петнадесетия си месец, но този процес може да продължи и доста по-дълго.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Педиатрите определят три фази на прохождане при бебето и дори да не ви се вярва първата фаза започва още от самото раждане. Ето и малко разяснение за трите фази и какво представляват по общо те.

Прохождането на едно бебе от период на новородено до около два месеца

Още със самото раждане бебето се появява на белия свят с редица рефлекси. Един от тях е именно рефлекса да проходи по-късно през живота си. С раждането бебето притежава рефлекса да напъва краката си и макар все още да не може да ги контролира, то усеща нуждата да ги разтяга, изпъва и опира в твърда повърхност.

Всяка майка може да забележи, когато гушка детето си и подпира още незаякналата му главичка и шия, че то държано изправено се опитва да стъпи или по точно да напъва крачета в скута ѝ. Това разбира се не са първите опити за прохождане, защото е твърде рано. Но с появата и проявата на този си инстинкт бебето започва тренировките си, за едно от най-важните умения в живота му – да ходи. Заложения инстинкт за прохождане е подобен на сукателния инстинкт. Той се проявява неосъзнато и рефлекторно, но с времето се тренира, осъзнава и търси умишлено.

Прохождането на едно бебе от пет месечна възраст до десет месечна

Този период ознаменува бурни промени в мускулатурата и скелета на вече поотрасналото бебе, което не е новородено вече. То все по-рядко се уморява да държи главата си изправена и проявява силно любопитство към всякакъв вид движение. На пет месеца бебето вече може съвсем спокойно да постави тялото си облегнато на вашето с лице предимно към околното и да изучава света. Този процес на носене винаги е свързан с движение и не е определено разглезване, защото така бебето мърда крачета и ръчички, извива глава и държи мускулите на шията си балансирани. Поставянето в това положение на бебето е едно от най-важните балансиращи положения, които допринасят за баланса на цялото тяло на едно бебче. Освен полезно това упражнение е и много креативно за самото бебе, защото то опознава всичко наоколо с усмивка или пък плач.

На тази възраст, предимно около шестия месец, бебето започва в началото по-плахо, а после и по-активно да се преобръща, превърта, да сяда облегнато на опора и въобще да е в постоянна динамика. Давайте свобода на детето си в този период да изрази тези свой пориви за движение, защото така то се приближава към предстоящият процес на прохождане и към баланса на движението. Най-доброто решение е твърдата повърхност на кошарата за игра. Там бебето може безопасно да се върти, преобръща и да се опитва да сяда. Когато дойде време разбира се ще се опита и да се изправи!

Времето едно бебе да се изправи хванато за опора идва около осмия месец. Тогава малкото съкровище е усъвършенствало движението и сравнително добре умее да контролира тялото си. Прохождането на едно бебе на тази фаза достига умението малчугана да се хване за нещо и с помощта на заякналата си мускулатура да се изправи. Така ниските дивани, перилата на кошарата за игра, табуретките и столовете се превръщат в опори, чийто функция е бебето да се опре и да се изправи. В началото бебето е плахо, неумело и страхливо. Но за няколко седмици или дни то става доста по-смело, по-уверено в себе си и когато реши да се пусне от упората си, то е готово да направи първите си крачки. Разбира се това става с ваша помощ, защото баланса е все още недостатъчен.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Прохождането на едно бебе от девет месечна възраст до навършването на една година

Тук се развива и последната фаза от процеса на прохождането. Бебето вече умее да седи, да се завърта, да се изправя, но му остава дълъг път на усъвършенстване, за да проходи самостоятелно и уверено. Затова всекидневните тренировки по динамика са много важни. Нужно е обаче внимание, защото има деца, които се впускат в прохождането, буквално с главата напред – така има риск от нараняване и уплаха, което може да доведе и до страх от прохождане самостоятелно! През тези месеци основно малчугана ви се учи да сяда и става сам, да кляка и да сгъва правилно крачета.

Бебето вече е пролазило отдавна, но някои деца въобще не пролазват, те прохождат направо! За него сега е предизвикателство да усъвършенства работата на мускулите, ставите и скелета си. Винаги с усмивка насърчавайте бебето да кляка, да става, да сяда, да прави няколко стъпки само и така скоро ще го видите по-устойчиво и вече прохождащо.

Прохождането на едно бебе е индивидуален процес и не всички деца прохождат на година. Някои прохождат по-рано, други по-късно, но определено всички бебета минават през изброените три фази на прохождането в границите на упоменатите месеци. Нормално е бебето ви да е несигурно в началото, защото да проходиш никак не е лесно, но с ваша помощ прохождането на едно бебе ще е свързано с много щастие и мигове на смях.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели