Вроденият порок на сърцето при новородените – факти и възможности

Вроденият порок на сърцето при новородените е факт, колкото и тъжно да е това. Състоянието, макар и не толкова често се среща сред невръстните бебета и е много опасно.

Вроден порок на сърцето при новородените

Сърчицето на бебето е по-малко и от лешник, но именно правилното му развитие е много важно, за да може то да се развива правилно, да оцелее и да живее.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

В този материал ще ви запознаем с повечето факти свързани със заболяването порок на сърцето при новородени. Ще ви разкажем за възможностите за лечение, за причините това явление да се случи именно на определено бебче и много други неща.

Преди да започнем обаче ви препоръчваме да спрете вниманието си и на материала ни за синехията – ще бъде изключително полезен на родителите имащи момиченца! А, сега да си поговорим за вроденият порок на сърцето при новородените…

Вроденият порок на сърцето при новородените – причини, честота, факти

Бебенцето се ражда толкова мъничко и слабо. Неговото сърчице достига едва размерите на лешниче. Но от правилното оформяне и развитие на бебешкото сърце, зависи дали то ще живее и ще расте.

Специалистите наричат накратко състоянието ВПС (вроден порок на сърцето). То се появява в следствие на аномалии в развитието на сърдечния орган или по-рядко на главните кръвоносни съдове около него. Това се случва още в утробата на майката, докато бебето расте и оформя всичките си необходими за живот извън утробата органи. Дали ще развие в утробата ви вашето бебе порок на сърцето или не, никой не може да каже със сигурност! Навярно за това има редица фактори, но ще поговорим и за тях след малко.

Статистиките сочат, че вроденият порок на сърцето при новородените се среща сравнително често напоследък. Над половината от ражданията на бебета се диагностицират с вроден порок на сърцето – до първия месец от развитието на бебето. Тоест около 50% от родените бебета имат диагноза вроден порок на сърцето, която трябва навременно да бъде овладяна и лекувана.

Тревожното в случая е, че превенция трудно може да се намери и практикува, понеже на всяко 1-но на 100 деца – причините за появата на вродения порок не са изяснени! Определят се различни фактори повлияващи развитието на аномалията на сърдечни мускул, но до основна причина за възникването на проблема така и не се стига. За честота на това тревожно, опасно и стряскащо състояние – свидетелства и големият дял в световен мащаб на сърдечните интервенции до възраст 1 година на бебето.

И сега е моментът да попитаме – какви са причините за появата на вроденият сърдечен порок у новородените?

Вродения порок на бебешкото сърце възниква още в самото начало на оформянето му. Тоест това става още от 10-ти до 40-ти ден на бременността – още когато повечето жени не осъзнават дори, че са бременни. Ембриона в този период на развитието си е много уязвим от вирусни заболявания, инфекции и други болести, които майката изпитва.

Именно в начална фаза на развитието на плода се появяват най-тежките сърдечни пороци. Затова бременната особено през първия триместър е много важно да се пази от вируси, като този на варицелата или рубеолата. Плацентата все още се оформя и не може напълно да защити ембриона, вирусите направо проникнат при него!

Основните причинители на вроденият порок на сърцето при новородените на ранен етап от бременността са: излагане на вируси, излагане на влиянието на химикали или облъчването с вредни вещества, пушенето и алкохола, упойващите вещества, замърсена екологична среда за живот. Един важен фактор за развитието на това състояние са аномалиите на хромозомите. Те са причина за над 3% от диагностицираните вродени пороци у новородените. Неминуемо са свързани с генетични заболявания, като Синдром на Даун.

Кога най-добре може да се диагностицира вроденият порок на сърцето за бебето в утробата? Това според специалистите е времето между 16-та и 20-та гестационни седмици. Тогава се прави изследването фетална ехокардиография, което ще покаже изменения на сърдечния мускул от нормалното му развитие.

Вроденият порок на сърцето при новородените – диагностика, видове пороци, симптоматика

До края на първият триместър, тоест до края на третия месец от бременността – бебешкото сърце е напълно развито. Именно затова между 16-та и 20-та гестационни седмици е време за фетална ехокардиография, която да покаже има ли аномалии в сърдечния мускул или не.

Ако се забележи отклонение се правят още изследвания и в крайна сметка се поставя диагноза – колко е тежък порокът и какво може да се направи? В утробата кръвообращението на бебето функционира по начин независещ от вродения порок – така че то може да расте и да се развива! Диагностиката, обаче е много важна, за да се планира подходящо израждането на едно такова бебе, неговото обгрижване в първите часове след раждането и дори оперативна интервенция на ранен етап, ако порокът е много опасен и изявен.

Обикновено бебетата с вроден сърдечен порок се израждат Секцио. Веднага след раждането се преглеждат от кардиолог и се проверява доколко сърцето им е дефектирано. Важно е за последващото лечение да се определи до колко е засегнато кръвообращението, каква анатомия има порока и възможното лечение според общото състояние на бебето.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Какви могат да са сърдечните пороци у новородените?

Обикновено сърдечния порок засяга главно сърдечния мускул и главните вени и артерии произлизащи от него. Тоест можем да говорим за недоразвити части от сърцето, погрешно свързани части, разширение или стеснение на клапите и съдовете му. Главно специалистите разделят вродените пороци на такива размесващи кръвта вливаща се или изливаща се в/от сърцето и на такива усложняващи изтласкването ѝ.

Най-тежки са предимно вродените пороци свързани със смесването на кръвта. Тоест кръвта бедна на кислород се смесва с тази вече богата на него. Бебетата с подобен вроден порок се раждат почти сини на цвят. За тях се изисква веднага спешна хирургична намеса.

Повече от 30% от диагностицираните вродени сърдечни пороци у новородените трябва да се лекуват оперативно в рамките на до месец, за да се запази живота на бебето. Ако порока е по-лек се прави интервенция с ендоскоп, но за тежките случаи бебето се включва на техника за изкуствено кръвообращение. Когато бебето е физически и здравословно неспособно да издържи подобен род процедури – използват се за определен период лекарства, които да нормализират работата на сърчицето му.

Днес благодарение на иновациите в медицината, над 85% от случаите на вродени сърдечни пороци са успешно лекувани и децата съумяват да изживеят почти нормално живота си.

Симптоматиката на вроденият порок на сърцето при новородените е различна според тежестта на аномалиите. Някои бебета въобще нямат симптоми, докато други имат болки в гърдите, задух, посиняване поради липса на кислород, нарушен апетит, шум на сърцето, високо кръвно и нарушен растеж.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано ви бяхме максимално полезни, а сега вижте и материала ни за формирането на тазобедрената става при новородените.

| Сподели с приятели