Вроденият порок на сърцето при новородените – факти и възможности

Вроденият порок на сърцето при новородените е факт, колкото и тъжно да е това. Състоянието, макар и не толкова често, се среща сред невръстните бебета и е много опасно.

Вроден порок на сърцето при новородените

Сърчицето на бебето е по-малко и от лешник, но именно правилното му развитие е много важно, за да може то да се развива правилно, да оцелее и да живее.

В този материал ще ви запознаем с повечето факти свързани със заболяването порок на сърцето при новородени. Ще ви разкажем за възможностите за лечение, за причините това явление да се случи именно на определено бебче и много други неща.

Преди да започнем обаче ви препоръчваме да спрете вниманието си и на материала ни за синехията – ще бъде изключително полезен на родителите имащи момиченца. А сега да си поговорим за вроденият порок на сърцето при новородените.

Вроденият порок на сърцето при новородените – причини, честота, факти

Бебенцето се ражда толкова мъничко и слабо. Неговото сърчице достига едва размерите на лешниче. Но от правилното оформяне и развитие на бебешкото сърце, зависи дали то ще живее и ще расте.

Специалистите наричат накратко състоянието ВПС (вроден порок на сърцето). То се появява в следствие на аномалии в развитието на сърдечния орган или по-рядко на главните кръвоносни съдове около него. Това се случва още в утробата на майката, докато бебето расте и оформя всичките си необходими за живот извън утробата органи. Дали ще развие в утробата ви вашето бебе порок на сърцето или не, никой не може да каже със сигурност. Навярно за това има редица фактори, но ще поговорим и за тях след малко.

Статистиките сочат, че вроденият порок на сърцето при новородените се среща сравнително често напоследък. Над половината от ражданията на бебета се диагностицират с вроден порок на сърцето – до първия месец от развитието на бебето. Тоест около 50% от родените бебета имат диагноза вроден порок на сърцето, която трябва навременно да бъде овладяна и лекувана.

Тревожното в случая е, че превенция трудно може да се намери и практикува, понеже при всяко едно на сто деца – причините за появата на вродения порок не са изяснени. Определят се различни фактори повлияващи развитието на аномалията на сърдечни мускул, но до основна причина за възникването на проблема така и не се стига. За честота на това тревожно, опасно и стряскащо състояние – свидетелства и големият дял в световен мащаб на сърдечните интервенции до възраст 1 година на бебето.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

И сега е моментът да попитаме – какви са причините за появата на вроденият сърдечен порок у новородените?

Вродения порок на бебешкото сърце възниква още в самото начало на оформянето му. Тоест това става още от 10-ти до 40-ти ден на бременността – още когато повечето жени не осъзнават дори, че са бременни. Ембриона в този период на развитието си е много уязвим от вирусни заболявания, инфекции и други болести, които майката изпитва.

Именно в начална фаза на развитието на плода се появяват най-тежките сърдечни пороци. Затова бременната особено през първия триместър е много важно да се пази от вируси като този на варицелата или рубеолата. Плацентата все още се оформя и не може напълно да защити ембриона, вирусите направо проникнат при него.

Основните причинители на вроденият порок на сърцето при новородените на ранен етап от бременността са: излагане на вируси, излагане на влиянието на химикали или облъчването с вредни вещества, пушенето и алкохола, упойващите вещества, замърсена екологична среда за живот. Един важен фактор за развитието на това състояние са аномалиите на хромозомите. Те са причина за над 3% от диагностицираните вродени пороци у новородените. Неминуемо са свързани с генетични заболявания като Синдром на Даун.

Кога най-добре може да се диагностицира вроденият порок на сърцето за бебето в утробата? Това според специалистите е времето между 16-та и 20-та гестационни седмици. Тогава се прави изследването фетална ехокардиография, което ще покаже изменения на сърдечния мускул от нормалното му развитие.

Вроденият порок на сърцето при новородените – диагностика, видове пороци, симптоматика

До края на първият триместър, тоест до края на третия месец от бременността – бебешкото сърце е напълно развито. Именно затова между 16-та и 20-та гестационни седмици е време за фетална ехокардиография, която да покаже има ли аномалии в сърдечния мускул или не.

Ако се забележи отклонение се правят още изследвания и в крайна сметка се поставя диагноза – колко е тежък порокът и какво може да се направи? В утробата кръвообращението на бебето функционира по начин независещ от вродения порок – така че то може да расте и да се развива. Диагностиката обаче е много важна, за да се планира подходящо израждането на едно такова бебе, неговото обгрижване в първите часове след раждането и дори оперативна интервенция на ранен етап, ако порокът е много опасен и изявен.

Обикновено бебетата с вроден сърдечен порок се израждат Секцио. Веднага след раждането се преглеждат от кардиолог и се проверява доколко сърцето им е дефектирано. Важно е за последващото лечение да се определи до колко е засегнато кръвообращението, каква анатомия има порока и възможното лечение според общото състояние на бебето.

Какви могат да са сърдечните пороци у новородените?

Обикновено сърдечния порок засяга главно сърдечния мускул и главните вени и артерии произлизащи от него. Тоест можем да говорим за недоразвити части от сърцето, погрешно свързани части, разширение или стеснение на клапите и съдовете му. Главно специалистите разделят вродените пороци на такива размесващи кръвта вливаща се или изливаща се в/от сърцето и на такива усложняващи изтласкването ѝ.

Най-тежки са предимно вродените пороци свързани със смесването на кръвта. Тоест кръвта бедна на кислород се смесва с тази вече богата на него. Бебетата с подобен вроден порок се раждат почти сини на цвят. За тях се изисква веднага спешна хирургична намеса.

Повече от 30% от диагностицираните вродени сърдечни пороци у новородените трябва да се лекуват оперативно в рамките на до месец, за да се запази живота на бебето. Ако порокът е по-лек се прави интервенция с ендоскоп, но за тежките случаи бебето се включва на техника за изкуствено кръвообращение. Когато бебето е физически и здравословно неспособно да издържи подобен род процедури – използват се за определен период лекарства, които да нормализират работата на сърчицето му.

Днес благодарение на иновациите в медицината, над 85% от случаите на вродени сърдечни пороци са успешно лекувани и децата съумяват да изживеят почти нормално живота си.

Симптоматиката на вродения порок на сърцето при новородените е различна според тежестта на аномалиите. Някои бебета въобще нямат симптоми, докато други имат болки в гърдите, задух, посиняване поради липса на кислород, нарушен апетит, шум на сърцето, високо кръвно и нарушен растеж.

Дано ви бяхме максимално полезни, а сега вижте и материала ни за формирането на тазобедрената става при новородените.

f | Сподели с приятели