Новороденото и шарката – видове шарки, усложнения и лечение

Новороденото и шарката. – до момента не сме ви споделяли как именно шарката засяга или може да засегне новородените и малки бебета?

Новороденото и шарката – видове шарки, усложнения и лечение

Какви са видовете шарка, техните характеристики, опасности? Как да ги разпознавате по техните признаци и прочие.

Навярно знаете, че народната мъдрост е казала: Колкото по-рано бебето преболедува шарка, толкова по-леко ще я прекара. И все пак днес в Националния имунизационен календар на страната имаме планирани компонентни ваксини против шарка и все по-малко деца и бебета боледуват от това заболяване.

За съжаление за най-масово срещаната напоследък вид шарка – скарлатината (всъщност състоянието е причислено към шарките, но се причинява от бактерия) у нас няма ваксинация по план. Здравното министерство е спуснало три компонентната ваксинация у нас за Рубеола; Морбили; Паротит. И все пак шансовете за едно новородено да се зарази с шарка не са малки, понеже в повечето случаи то има по-големи братя или сестри посещаващи детски заведения. Там заболеваемостта от Морбили и Скарлатина периодично е голяма, така че е добре да знаете признаците и как да се справите?

Вижте и материала ни за бременност и Варицела – ще ви е от полза.

Новороденото и шарката – видове шарки, симптоматика и опасностите които крият

Розеола

Нека започнем от най-често срещаната и проявяваща се при бебета шарка – Розеолата. Този тип шарка засяга предимно деца под 2 годишна възраст и е силно заразна, понеже причинителят ѝ е вирус предаван по въздушно-капков път. Много хора наричат розеолата тридневна треска, както и много лекари специалисти. Характерно за този тип шарка и опасно при това е много високата температура, от която тя бива съпътствана.

В рамките на три дни буквално детето ви може да изгаря от температура и то до 40 градуса. След периода на висока температура избива и изрива по корема на бебето или детето, както и по крачетата му. Изрива е сравнително малък по мащаб, но пък много сърби – затова и малките бебета се чувстват изключително дискомфортно – плачат, неспокойни са и отказват да се хранят дори често пъти.

Хубавото на пъпките от Розеола е, че минават сравнително бързо, за около седмица и не оставят трайни белези по кожата на бебето. Лечението често пъти включва предимно температуропонижаващи медикаменти подходящи за бебета, витамини и стимуланти на имунитета, както и мазила. Високата температура при този тип шарка е най-опасното за малките бебета, понеже може да има последствия за техният мозък, дихателна система и други.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Морбили

Морбили е може би вторият най-често срещан вариант на шарка у нас, от която често страдат бебетата и малките деца посещаващи детски заведения. Този тип шарка е една от най-заразните да не кажем най-заразната. Периодично в България има бум на заболеваемостта, но тя е много ниска според специалисти, понеже шарката е включена в комбинираната ваксинация за бебета и деца.

Заразяването става изключително лесно, защото отново е по въздушно-капков път. Заразените бебета и деца в карантинен период са силно заразни и дори предмети съдържащи капки слюнка или секрети от болното дете, могат да заразят здраво такова. То ги пипа, лапа си ръцете и се разболява съответно. Ако имате бебе и малко дете вкъщи болно от морбили вероятно бебето ще се зарази, колкото и да внимавате.

Инкубационният период на тази шарка е доста обширен, може да бъде 7 или цели 145 дни, така че бъдете бдителни. За този тип шарка симптомите включват отново много висока температура, още зачервяване на очите и дори кашлица. След, като поне 4 дни вашето бебе или дете е било с тази симптоматика, избиват и обривите. Те са много ситни зачервени пъпки избиващи зад ушите най-напред. Те се простират надолу по тялото и характерно за тях е, че не сърбят.

За морбили няма определено медикаментозно лечение. Дават се главно препарати за сваляне на високата температура, но при риск от развитие на пневмония при бебето или детето се изписват и антибиотици. Ако веднъж детето ви е страдало то тази шарка, то си изгражда траен имунитет към нея.

Рубеола

Рубеола у нас рядко се среща при новородени и бебета. Тя е като цяло рядко срещан вид шарка у нас, понеже е включена в многокомпонентната ваксина слагана на всички деца в страната. Имунитета към този вид шарка се поставя под формата на ваксина на няколко приема. Отново заболяването е силно заразно и се предава по въздушно-капков път.

Най-голяма опасност то представлява не за новородени, а за бременни. Ако сте диагностицирани с рубеола по време на бременност, може и да се наложи бременността да бъде прекъсната.

От 10 до около 20 дни е инкубационният период на тази шарка. Най-силно са заразни болните от нея 7 дни преди да избие изривът им и 7 дни след това. Изривът е дребен и не сърби почти, но пък лимфните възли на човека болен от рубеола силно се удебеляват. Обрив всъщност може и да няма при този тип шарка и тя се лекува без антибиотици като цяло. Имунитета към рубеола е постоянен щом веднъж сте преболедували от нея.

Варицела

Може да се каже, че Варицелата е още по-опасна за бременните от Рубеолата. Тя рядко засяга малки деца и новородени още по-малко извън утробата. Причинява се от специфичен вирус и може да се предаде на новороденото от болната му майка.

Инкубацията на този тип шарка е до 20 дни, като обривите са силно зачервени и големи. Високата температура отново съпътства състоянието и в един момент обривът придобива вид на мехури, които загрубяват и започват да се люпят.

Ако веднъж сте имали Варицела повече няма да се заразите от нея понеже имунитета към тази шарка е траен. Като цяло макар и силно опасно при бременност, заболяването минава леко за около 10-тина дни.

Скарлатина

Стрептококи е бактерията, която причинява заболяването Скарлатина. Макар и поставено под знаменателя на шарката, това състояние съвсем не е шарка – ако не броим обривите по цялото тяло.

Силно е заразно и опасно за бебета и малки деца. Всичко започва като вирус или настинка – висока температура, остро зачервено гърло, гнойни налепи по сливиците и език петнист и грапав.

При този вид „шарка“ обривът избива до два часа от високата температура и симптомите на зачервено гърло. Пъпките са ситен изрив в областта на слабините, по лактите и коленете. За разлика от всички други шарки, Скарлатина се лекува най-често с антибиотици и към нея не може да бъде изграден траен имунитет.

Това е всичко, което е добре да знаете за новороденото и шарката. Грижете се за вашите рожби мили мами, навреме реагирайте и винаги търсете помощта на специалист, понеже малките бебета и деца много бързо се влошават.

Прочетете и материала ни за Цьолиакия една невидима и трудна за откриване болест при децата – ще ви е полезен.

f | Сподели с приятели