Симптоми на грип при деца и какво трябва да предприемат родителите!?

Днес се съсредоточаваме на една много наболяла и полезна за сезона тема – симптоми на грип при деца и какво именно да правят родителите им, за да помогнат на детето да оздравее бързо!

Симптоми на грип при деца

В последната седмица всеки ден в новинарските емисии слушаме за тежки усложнения от грип, починали възрастни хора и деца.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Случаят за починалото дете в Благоевград в началото на седмицата навярно разтърси всички родители и хора в страната. Този сезон грипът взе доста жертви и сякаш с всяка изминала година става все по-свиреп и усложненията са тежки, доста често и фатални. Затова фокусираме вниманието ви върху темата как да разпознаете симптоматиката на грип при децата и да им помогнете максимално бързо и ефикасно, така че усложнения да няма.

Полезно по темата за грипа ще ви бъде да разпознавате и различните видове хрема и техните причинители.

Какви са симптомите на грип при деца и с какви медикаменти най-бързо се овладяват?

Много често родителите, особено в зимния сезон, трудно разпознават симптомите на настинка и ги оприличават на грип – както и обратното разбира се. Понякога след игра в снега, повече часове навън или след взимане от училище или детската градина – детето има течащ нос, покашля и на родителя му светва червена лампа, че нещо се случва.

Зимата предразполага към по-тесен контакт на игра за децата в детските заведения. Те често стоят часове в затворени пространства, където и едно болно дете да има, бактериите се разпространяват. Но дали детето ви е болно от грип или обикновена настинка е много важно да разпознаете и то бързо!

За разлика от настинката, при грипа вашето дете е силно отпаднало. Боли го цялото тяло, мускулите, ставите, костите. При грипно състояние вашето дете е унесено и постоянно му се лежи. Няма сили за игра, докато при настинка не е така! Освен това грипа започва остро с много висока температура и дори при малките деца има възможност за фебрилен гърч!!!

При контакт и заразяване с грип, детето ви до няколко часа отпада ударно. То киха често, има суха кашлица, носът му е запушен и секретира. Грипът много често причинява на по-малките деца и бебета диария или повръщане.

Как да се борите с грипа, след като вече сте разпознали симптомите му у вашето дете? На първо място веднага потърсете лекарска помощ! Но не бързайте да влачите детето при личния лекар (особено бебета и малки деца!). Там навярно има върволица от болни пред кабинета. Първо се обадете на личния си лекар, споделете симптомите на детето ви и може той да дойде на домашно посещение или да си запазите час, за да нямате контакт с болните докато чакате.

Обикновено грипът се лекува от специалистите с антивирусни медикаменти или противогрипни препарати, както още се наричат. За децата у нас лекарите ползват най-често занамивир или оселтамивир. По-често се използва оселтамивир, който потиска вирусните ензими и така предотвратява разпространението му в организма на болния. По този начин се избягват усложненията на грипа от тежък характер. Този препарат се прилага дори на бебета от две седмична възраст натам, понякога и превантивно, когато бебето е имало контакт с болен от грип човек.

За жалост този противовирусен медикамент често се изчерпва бързо от аптеките у нас, особено в сезона на грипа и намирането му е цяло предизвикателство. За бебета се предлага под формата на сироп, докато за по-големи деца под формата на капсули. Дозата от препарата борещ вируса винаги се определя от лекар!

Не давайте подобни препарати без лекарско предписание на децата си и не действайте на своя глава!!! Приемът на оселтамивир в по-малки дози няма да повлияе вируса на грипа и той ще продължи да действа, докато приема на по-големи дози за кърмачета и малки деца с тегло под 40 килограма е възможно да отключи токсични реакции. Токсичните реакции макар и много редки са свързани с кожен обрив, остра диария и други. Затова точната доза от противогрипния препарат е много важно да се определи правилно.

За разлика от оселтамивир, занамивир не се прилага за деца под 5 годишна възраст. Този препарат се използва единствено инхалаторно и при деца с проблеми, като астма, белодробна болест се използва под лекарско наблюдение много внимателно. Деца предразположени към алергия относно лактоза и млечен протеин не бива да бъдат подлагани на лечение с него! До два дни от заразяването с грип при деца, препарата може да се приложи ефикасно. Правят се по две инхалации на ден за около 5 дни. Всичко това се случва по лекарско предписание и наблюдение.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

За понижаването на високата температура придружаваща грипа се използват парацетамол и ибупрофен. За кашлицата ще ви изпишат подходящ сироп за суха или влажна кашлица.

Грип при деца – как да ускорим оздравителния процес?

Когато разпознаете грипно състояние, започнете да лекувате детето – оставете го вкъщи да си почива. С грип трудно се ходи на училище или детска градина, а и може да възникне вторична вирусна инфекция с усложнения. Сънят и почивката са много важни за вашето дете сега, след като грипа го е покосил. Те ще му помогнат да възстанови силите си. Затова детето ви може да спи повече от обичайното.

Много е важно детето ви да пие повече вода сега. Тя ще изчисти токсините в тялото му. Също така е много важно детето ви да се храни здравословно и да спазва ежедневна добра хигиена (миене на лице и ръце).

По въпроса за противогрипната ваксина у нас – тя може да се поставя на всички бебета над 6 месеца и на децата и възрастните. Тази ваксина ви предпазва единствено от грип! Добре е да се слага задължително на деца и възрастни, които са в рисковия сектор с придружаващи хронични заболявания. Най-доброто време за поставяне на ваксината е есента през месец октомври или ноември ( поне два, три месеца преди грипната епидемия!).

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Надяваме се бяхме ви полезни. Прочетете и материала ни за болестта ръка-крак-уста – много ще ви е полезен.

| Сподели с приятели