Симптоми на грип при деца и какво трябва да предприемат родителите

Днес се съсредоточаваме на една много наболяла и полезна за сезона тема – симптоми на грип при деца и какво именно да правят родителите им, за да помогнат на детето да оздравее бързо.

Симптоми на грип при деца

В последната седмица всеки ден в новинарските емисии слушаме за тежки усложнения от грип, починали възрастни хора и деца.

Случаят за починалото дете в Благоевград в началото на седмицата навярно разтърси всички родители и хора в страната. Този сезон грипът взе доста жертви и сякаш с всяка изминала година става все по-свиреп и усложненията са тежки, доста често и фатални. Затова фокусираме вниманието ви върху темата как да разпознаете симптоматиката на грип при децата и да им помогнете максимално бързо и ефикасно, така че усложнения да няма.

Полезно по темата за грипа ще ви бъде да разпознавате и различните видове хрема и техните причинители.

Какви са симптомите на грип при деца и с какви медикаменти най-бързо се овладяват

Много често родителите, особено в зимния сезон, трудно разпознават симптомите на настинка и ги оприличават на грип – както и обратното разбира се. Понякога след игра в снега, повече часове навън или след взимане от училище или детската градина – детето има течащ нос, покашля и на родителя му светва червена лампа, че нещо се случва.

Зимата предразполага към по-тесен контакт на игра за децата в детските заведения. Те често стоят часове в затворени пространства, където и едно болно дете да има, бактериите се разпространяват. Но дали детето ви е болно от грип или обикновена настинка е много важно да разпознаете и то бързо.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

За разлика от настинката, при грипа вашето дете е силно отпаднало. Боли го цялото тяло, мускулите, ставите, костите. При грипно състояние вашето дете е унесено и постоянно му се лежи. Няма сили за игра, докато при настинка не е така. Освен това грипа започва остро с много висока температура и дори при малките деца има възможност за фебрилен гърч.

При контакт и заразяване с грип, детето ви до няколко часа отпада ударно. То киха често, има суха кашлица, носът му е запушен и секретира. Грипът много често причинява на по-малките деца и бебета диария или повръщане.

Как да се борите с грипа, след като вече сте разпознали симптомите му у вашето дете? На първо място веднага потърсете лекарска помощ. Но не бързайте да влачите детето при личния лекар (особено бебета и малки деца!). Там навярно има върволица от болни пред кабинета. Първо се обадете на личния си лекар, споделете симптомите на детето ви и може той да дойде на домашно посещение или да си запазите час, за да нямате контакт с болните докато чакате.

Обикновено грипът се лекува от специалистите с антивирусни медикаменти или противогрипни препарати, както още се наричат. За децата у нас лекарите ползват най-често занамивир или оселтамивир. По-често се използва оселтамивир, който потиска вирусните ензими и така предотвратява разпространението му в организма на болния. По този начин се избягват усложненията на грипа от тежък характер. Този препарат се прилага дори на бебета от две седмична възраст натам, понякога и превантивно, когато бебето е имало контакт с болен от грип човек.

За жалост този противовирусен медикамент често се изчерпва бързо от аптеките у нас, особено в сезона на грипа и намирането му е цяло предизвикателство. За бебета се предлага под формата на сироп, докато за по-големи деца под формата на капсули. Дозата от препарата борещ вируса винаги се определя от лекар.

Не давайте подобни препарати без лекарско предписание на децата си и не действайте на своя глава. Приемът на оселтамивир в по-малки дози няма да повлияе вируса на грипа и той ще продължи да действа, докато приема на по-големи дози за кърмачета и малки деца с тегло под 40 килограма е възможно да отключи токсични реакции. Токсичните реакции макар и много редки са свързани с кожен обрив, остра диария и други. Затова точната доза от противогрипния препарат е много важно да се определи правилно.

За разлика от оселтамивир, занамивир не се прилага за деца под 5 годишна възраст. Този препарат се използва единствено инхалаторно и при деца с проблеми, като астма, белодробна болест се използва под лекарско наблюдение много внимателно. Деца предразположени към алергия относно лактоза и млечен протеин не бива да бъдат подлагани на лечение с него. До два дни от заразяването с грип при деца, препарата може да се приложи ефикасно. Правят се по две инхалации на ден за около 5 дни. Всичко това се случва по лекарско предписание и наблюдение.

За понижаването на високата температура придружаваща грипа се използват парацетамол и ибупрофен. За кашлицата ще ви изпишат подходящ сироп за суха или влажна кашлица.

Грип при деца – как да ускорим оздравителния процес

Когато разпознаете грипно състояние, започнете да лекувате детето – оставете го вкъщи да си почива. С грип трудно се ходи на училище или детска градина, а и може да възникне вторична вирусна инфекция с усложнения. Сънят и почивката са много важни за вашето дете сега, след като грипа го е покосил. Те ще му помогнат да възстанови силите си. Затова детето ви може да спи повече от обичайното.

Много е важно детето ви да пие повече вода сега. Тя ще изчисти токсините в тялото му. Също така е много важно детето ви да се храни здравословно и да спазва ежедневна добра хигиена (миене на лице и ръце).

По въпроса за противогрипната ваксина у нас – тя може да се поставя на всички бебета над 6 месеца и на децата и възрастните. Тази ваксина ви предпазва единствено от грип. Добре е да се слага задължително на деца и възрастни, които са в рисковия сектор с придружаващи хронични заболявания. Най-доброто време за поставяне на ваксината е есента през месец октомври или ноември (поне два, три месеца преди грипната епидемия).

Надяваме се бяхме ви полезни. Прочетете и материала ни за болестта ръка-крак-уста – много ще ви е полезен.

f | Сподели с приятели